Linkbudsstest
Det er lett å like Linkbuds S, men fordi prisen er 2000 kroner låter de ikke like bra som de til 3000, men funksjonene er smartere og de er minst. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Disse er det smarteste og minste jeg har testet – Sony LinkBuds S

“Klarer jeg teste så flere ørepropper i løpet av sommeren” var min første tanke da Sony tilbød meg et test-eksemplar av Linkbuds S, en slags oppfølger til rare Linkbuds som kom i februar.

Introduksjon

Det er ingenting rart med disse da de har et velkjent design i et propp-fullt marked. Likevel var jeg interessert i hva Sony har å by på med Linkbuds S som koster 2000 kroner, et steg ned fra 3000 kroners klassen.

Det spesielle og litt “creepy” med produktet er markedsføringen – Sony ønsker nemlig at du aldri skal ta dem av:

Med LinkBuds S er du alltid tilkoblet hverdagen. Øreproppene er små og lette, så de kan brukes komfortabelt hele tiden, slik at du kan holde kontakten med mennesker og steder. LinkBuds S bytter automatisk til optimalisert omgivelseslyd eller støyreduksjon av høy kvalitet for lytting uten forstyrrelser.

Sony

Spesifikasjoner:

 • SBC, AAC, LDAC
 • Bluetooth 5.2 – 10 m rekkevidde
 • IPX 4 – tåler vannsprut
 • DSEE Extreme
 • 20–20 000 Hz (44,1 kHz sampling) / 20–40 000 Hz (LDAC 96 kHz sampling, 990 kbps)
 • 5 mm høyttaler
 • 4,8 g
 • 20 timers batteritid med deksel – 5 min hurtiglading gir opptil 60 minutter spilletid
 • Batteri med kontinuerlig kommunikasjon: 3,5 timer (NC On) / maks. 3,5 timer (NC Off)
 • Batteri med konstant musikk: 6 timer (NC On) / maks. 9 timer (NC Off)
 • Batteri standby: 8,5 timer (NC On) / 16 timer (NC Off)

Design

Dette er verdens minste propper, noe som sammen med funksjonene er årsaken til at Sony mener du kan ha dem stappa i øret hele dagen. Vi kommer tilbake til funksjonene.

Annonse


Det første som vil slå deg er hvor lette etuiet og proppene er. Proppene veier rett under 5 g, men også kombinasjon med etuiet, som minner mye om AirPods, er lettere enn Apples og med stor margin.

Når man åpner for å ta dem opp lyser etuiet grønt for å vise god batterilevetid. Dessverre støtter de ikke trådløs lading som Sennheiser Momentum True Wireless 3.

Fordi de er så små er det lite med design man kan gjøre, og Sony har også valgt å ikke gjøre stort, og jeg liker det. Man finner mikrofoner på begge som er minimalistisk integrert i designet. Når man plugger dem inn sitter alt som støpt med en gang. Det er ikke sjanse for at disse faller ut når du trener eller jogger.

Funksjoner

Sony har inkludert sin smarte auto-stopp når man snakker til noen, derav dette med å ha dem på hele tiden. Også var det appen som byr på flere smarte funksjoner utover auto-pause, som jeg mener bør være standard i alle slike produkter.

Men det er mer her, blant annet logging av hvor mange timer du har brukt dem dagsoversikt i tillegg til deteksjon av hva du driver med: om du står/stitter stille, kjører, går eller løper. Det er til og med medaljer å vinne ved å bruke de ulike funksjonene. Med denne informasjonen lærer proppene deg å kjenne og aktiverer ANC av eller på i forhold til hvor du befinner deg. Dette er det samme du må gjøre manuelt med Sennheisers app, men den vet ikke hva du driver med. For dette er kult: når de oppdager at du går, så aktiveres områdelyd automatisk.

EQ er selvsagt inkludert, det samme er muligheten til å aktivere og deaktivere DSEE Extreme som Sony mener gjenoppretter musikken “tilbake til high-range lyd. Funksjonen oppskalerer digitale musikkfiler i sanntid, slik at du kan sette pris på alle de fine detaljene artisten har lagt ned i dine favorittsanger.” Jeg vet bare at jeg foretrekker å ha den aktivert.

Sennheiser Momentum True Wireless 3-etuiet mot Linkbuds S-etuiet.

I bruk

Det er ikke støtte for flere enheter samtidig ei heller viser den en liste over tidligere tilkoblede enheter. I stedet hopper man inn i Sonys Headphone-app og trykker koble til om de allerede er parret og registrert på enheten. Appen er ikke optimalisert for iPad, men det er det få/om noen apper i segmentet som er.

Som vanlig er det berøringsområder på begge proppene, en løsning jeg ikke foretrekker. Jeg foretrekker Apples tilnærming med en knapp for ANC/områdelyd og pause. Det skal heller ikke mye hud-kontakt til for å pause eller starte musikken igjen. Det hadde derfor vært bedre om man må utføre fysiske trykk som AirPods og AirPods Max.

Som nevnt er passformen god, og fordi proppene er små er etuiet det samme. Den total vekten er oppsiktsvekkende lav, og diss er derfor perfekt for bukselommen.

Sennheiser Momentum True Wireless 3 og Linkbuds S.
Sennheiser Momentum True Wireless 3 og Linkbuds S.

Lyd

Sammenlignet med Sennheiser Momentum True Wireless 3 er lydkvaliteten dårligere, det er det ingen tvil om. Sennheiser sine dyrere og større propper, for Sony som Sonos kan ikke lure fysikkens lover, spiller mer detaljert med et mer altoppslukende lyd-landskap. Linkbuds S spiller ikke dårlig, men det er en grunn til fokus på samtaler både med mobilen og folk rundt deg, samt de mange funksjonene. Dette veier opp, og du må være klar over at lyden ikke er dårlig, bare dårligere enn de dyrere proppene.

Det er stor forskjell på områdelyd og ANC av. Selv uten ANC er dempingen så god at jeg nærmest ikke hører meg selv klappe en meter fra ansiktet, mens jeg under “klappe-testen” hørte ekko i rommet med maks områdelyde. Med ANC luker systemet bort støy som ikke er nærme, som et fly eller en gresslipper, samtidig som jeg kunne høre meg selv klappe tydeligere med ANC på enn begge funksjonene deaktivert.

Konklusjon

Disse låter dårligere enn de i 3000 kroners klassen, noe som ikke vil komme som et sjokk. Der Sony taper i lydkvalitet (men med en offensiv pris på 2000 kroner), vant de meg tilbake med hvor praktiske de er.

De kobler seg alltid til korrekt, der er små og behagelige og ha på, appen har smarte funksjoner og de oppdateres kjapt. Samtidig får man varsler også på iPhone om hva de smarte proppene er innstilt på og om batterilevetiden er svak.

Kjøp Sony Linkbuds S. Annonse.

TEST: Disse er det smarteste og minste jeg har testet – Sony LinkBuds S
Vi konkluderer
Selv om lydkvaliteten ikke kan konkurrere mot de dyrere proppene til 3000 kroner, er disse usedvanlig små, har mange praktiske funksjoner og fungerer som ønsket hele tiden.
Leservurdering69 Vurderinger
3.2
+
Verdens minste
Smarte funksjoner gjør hverdagen enklere
God lyd
Lett og lite etui
Du kan ha dem på hele tiden
-
Lydkvaliteten er ikke den aller beste
Ikke den beste batterilevetiden
Mangler trådløs lading
8.5

Annonse


Annonse


Annonse