sonyxm5test
Sonys hodetelefoner har et elegant og veldig forsiktig design. Komforten er ekstra god i disse. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: De har rett – Sony WH-1000XM5

Sonys WH-1000XM5 er langt ifra ferske.

Introduksjon

Hodetelefonene ble lansert i sommer, men jeg først fått mulighet til å stifte bekjentskap til dem i løpet av de siste to ukene.

Pressen har generelt sett vært av seg av begeistring for 1000XM-serien en stund. Også XM5 ble godt mottatt.

Jeg har selvsagt lest mye om dem i pressen, og de var alltid spesielt interessante fordi jeg tidligere har testet flere i samme klasse, om enn ikke med nøyaktig samme pris, som Bowers and Wilkins PX8, Px7 S2 (også disse koster under 4000 kroner nå – PX8 koster 6998 kroner og har ikke opplevd priskutt siden lanseringen i september) fra samme produsent og Bang & Olufsens Portal til 5390 kroner.

Annonse


Om du ser etter julegaver er dette et ekstra godt kjøp: de er nemlig priskuttet med 700 kroner siden lanseringen.

Spesifikasjoner (pris: 3790 kroner)

  • Maks 30 timer (NC ON), maks 40 timer (NC OFF)
  • Batteriladetid: rundt 3,5 timer
  • Volumkontroll: Berøringssensor
  • Lukket, dynamisk
  • DSEE Extreme
  • Frekvensrespons (Bluetooth-kommunikasjon): 20–20 000 Hz (44,1 kHz sampling), 20–40 000 Hz (LDAC 96 kHz sampling, 990 kbps)
  • Impedans (Ohm)48 ohm (1 kHz) (når den er tilkoblet via hodetelefonkabelen og enheten er på), 16 ohm (1 kHz) (når den er tilkoblet via hodetelefonkabelen og enheten er av)
  • Bluetooth versjon 5.2
  • 3,5 mm

Design og i bruk

Jeg ble med en gang begeistret da jeg fikk se esken. Med en gang signaliserer Sony at de har tenkt over ting og tang.

Jeg er litt skuffet de ikke er svarte, men da jeg får kjenne på dem og prøve dem på, glemmer jeg fort dette. Komforten er like fantastisk som jeg hadde hørt lovord om. Hvorfor klarer ikke alle gjøre det slik? Bøylen gjør også sitt for å forme koppene på en behagelig måte, noe som også er viktig for å oppnå maksimal ANC-ytelse.

Det er også noe med måten Sony har designet disse på. Det er ikke slik at man bør slenge dem rundt, men de utrykker et praktisk anlagt humør og ser ut til å tåle mer enn mange av de andre jeg har testet i år. Det er nok noe med at de ikke fremstår som jålete.

Koppene er nesten en hel del, men det er dessverre en skjøt der. Størrelsen anser jeg som perfekt, og jeg vil karakterisere dem som lette med sine 250 g.

Det er heldigvis bare to knapper, for de er nesten ikke til å legge merke til, men når man har dem på er det stort nok størrelse-forskjell at man ikke behøver å lure på om det er på-knappen eller NC/AMC-knappen man trykker.

Komforten og material-valget treffer Sony blink med.

Sonys app er en av de mer avanserte, for å si det forsiktig. Jeg stiftet først bekjentskap med den da jeg i juni testet LinkBuds S.

Måten hodetelefonene fungerer på er at de oppdager hva du gjør, så om du er ute og går vil den aktivere gjennomsiktig lyd, men om du sitter ANC. Du kan i sanntid følge med på hva som er aktivt i appen.

Det er som vanlig støtte for to enheter, og på første fane ser man hvilken enhet som er tilkoblet, hva som spilles og mediakontrollere.

Alright, Sony tar apper på alvor, altså, og det kan jeg like, men følg iOS’ sine design-prinsipper. Det er dessuten konstant mas om å lære seg å bruke dem.

Jeg liker også at oppdateringen går kjapt, og om jeg mener det er et poeng at man får medaljer for å bruke dem, så er det noe litt beundringsverdig at Sony tar seg bryet.

Lyd og batteri

Her får man god lyd, ingen tvil om det. Jeg føler vi har nådd et platå for produkter til 3000 kroner og mer: du vil neppe få dårlig lyd, men du vil kanskje få en du ikke liker like godt. Det blir med andre ord en smakssak i visse prisklasser der innmaten ofte er den samme som konkurrentenes.

Det er ingen tvil om at ANC-en er god og at dette også er en av Sonys PR-fokus:

Den integrerte V1-prosessoren frigjør det fulle potensialet til HD-prosessoren for støyreduksjon – QN1, og er spesialutviklet av Sony. Denne unike kombinasjonen av teknologi kontrollerer at åtte mikrofoner leverer enestående støyreduserende kvalitet.

Lyden vil jeg si er skrudd mer balansert enn hva Sony tradisjonelt er kjent for, med dyp bass og mye av alt igrunn. I stedet legger disse seg på resten i prisklassen. Det kan være fryktelig vanskelig å høre forskjell på gode produkter fra kjente produsenter i Bluetooth-segmentet, og Sony skiller seg ikke ut. Disse produktene er jo uansett begrenset av ikke bare Bluetooth-teknologien, men mobilen.

Batterilevetiden er veldig god, og det er en fin ting at de skrur seg helt av av seg selv.

Designet skremmer ingen.

Konklusjon

Sonys hodetelefoner leverer en uslåelig pakke: meget god komfort, batterilevetid, funksjoner og en lydkvalitet som nok ikke er den beste jeg har hørt, men som er god. De vil ikke skuffe, spesielt ikke fordi disse koster under 4000 kroner.

Det som sjarmerte meg med dem er hvor smart og lekent designet de er. De er praktiske og skriker at de vil være med ut. Jeg liker Sonys design-filosofi.

Det at de er så gode all-roundere gjør dem til et tryggere julegave-tips enn mer spissede produkter.

På min vekt for lydprodukter verdsetter jeg maksimalt god lyd for pengene over funksjoner og ANC. Jeg vet at ANC er veldig viktig for mange, og det kan være mange årsaker til det, men jeg bor og jobber stille og det er derfor ikke like viktig for meg.

Derfor er jeg også mer glad i Bowers & Wilkins om jeg selv hadde fått velge, men som nevnt er totalpakken Sony byr på unik per vinteren 2022.

TEST: De har rett – Sony WH-1000XM5
Vi konkluderer
Sony WH-1000XM5 er de beste allrounder-hodetelefonene til under 4000 kroner med fantastisk komfort, smarte funksjoner og god ANC. Lyden er god, men ikke den mest spennende.
Leservurdering304 Vurderinger
2.8
+
Smart design
Meget god batterilevtid
Smarte funksjoner
God lyd
God ANC
-
Det finnes bedre lyd i klassen
9

Annonse