galaxy s24 ultra
Galaxy S Ultra-modellene til Samsung har et annerledes design enn resten i S-serien, som også tar seg bra ut. Bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


En forlystelse – “Galaxy S24 Ultra”

Galaxy S24 Ultra er en festpakke av en ekstravagant mobil med en dæsj AI.

Introduksjon

Få trenger en “introduksjon” av Galaxy-serien til Samsung, men et sted må jeg jo begynne. Den første ble lansert i 2009, to år etter at Apple annonserte iPhone og året etter Apple lanserte sin i Norge. Siden den gang har det vært de facto-konkurrenten mot Apples mobiler. Samsung opplevde dog i fjor å tape krigen i total-antallet solgte mobiler til Apple for første gang på 13 år.

Denne gang er det Samsung som er på ballen mens alle venter på å finne ut hva Apple skal gjøre med iOS 18, Siri og hele AI-greia. Svaret mener Samsung er “Galaxy AI,” et knippe funksjoner som er bakt inn i flere av selskapets egne apper. Forvirrende? Ja, litt: jeg trodde før Unpacked 2024 det var snakk om en erstatter for Google Assistant, men her finner vi stadig Googles egen og Bixby.

Spesifikasjoner (fra 17 990 kroner)

Design og funksjoner

Samsung har tatt etter Apple og brukt titan (Samsung: “Titan brukes kun på enhetens ramme. Rammen omfatter ikke volum- og sideknapper”) som materiale rundt mobilen. Det har vel ikke noe med materialet å gjøre, men jeg synes den ligger mer komfortabelt i hånden. Samsung fortalte meg den også er bittelitt tynnere. Det er uansett ikke nok til at jeg kan si jeg merker noen forskjell fra S23 Ultra jeg anmeldte i februar i fjor. Om ikke annet forsterker titan-båndet rundt mobilen en allerede luksusiøs følelse. Ja visst er dette en “stein” av en mobil, men akk så pen den er. Spesielt glad er jeg i måten produsenten baker det avanserte kamera-systemet inn i kroppen.

Annonse


Skjermen er flat i år, men det føles likevel behagelig å sveipe fra kantene. Nice! Og det betyr at alle de 6,8 tommerne får boltre seg, og ja visst tar det seg flott ut. Samsung har økt nitsen i år, som alle gjør, men de slår ikke OnePlus 12 som HDR-makser det ut med ufattelige 4500 nits. Du får heller ikke “Aqua Touch” i denne som OnePlus har i sitt nye flaggskip.

Apropos Samsungs feiende flotte skjerm, innkapslet i et design jeg skjønner de ikke endrer “bare for å endre,” så kan lås-skjermen være på i nesten all sin prakt, bare med litt dempet lysstyrke – slik som iPhone 14 Pro og 15 Pro. Kanskje er det forfengelig og det tapper batteriet noe kjappere (den holder fremdeles en hel dag og vel så det, bare ikke to,) men jeg foretrekker dette fremfor ingenting eller gråtone-ikoner og en triste og grå bakgrunner. Det får designet til å skinne hele tiden. Mobilen virker mer levende, og ser ikke ut som en død kloss. Forbedringen bidrar dessverre ikke til mindre bruk. Det er som i fjor vanskelig å la den ligge.

Men Samsung, dette gjelder for dere, Google og OnePlus – dette fra min OnePlus 12-test:

“Apropos gammel iPhone er den omtrent så god når det omfatter å låse opp. Som vanlig har man to valg: tommelfinger på skjermen eller ansiktsopplåsing med selfie-kameraet. Det er det samme problemet på samtlige Android-mobiler jeg har testet de siste årene: fingersensor under panelet er mindre presist enn på baksiden, og selfie-kameraet er ikke like bra som iPhone FaceID. Her er mitt forslag: om dere prakker på AI overalt vil jeg ha bedre finger- og ansiktsopplåsing senere i år. Deal?”

Ultra, 24+ og 24.

Ytelse og batteri

Det får meg til å pensle inn på ytelsen som er fantastisk god fra første dag, akkurat som S23 Ultra. Jeg hadde ikke forventet noe dårligere i år fordi de fikk det til i fjor. I tillegg er Bixby på plass, men ikke aktivert som standard. Aner vi at Samsung pensjonerer den?

Som nevnt er AI fokuset i år, og vi skal snakke om det snart. Samsung har vel heller aldri vært som OnePlus og fokusert 99 prosent av kreftene på rå ytelse. Så har også Galaxy S24 Ultra mindre RAM (12GB mot OnePlus 12 sine 16GB) og ei heller et tilsvar til “Trinity Engine.” Det betyr dog ikke at den er en sinke, den har jo som OnePlus Snapdragon 8 Gen 3 og mer enn nok RAM til å holde prosesser gående til man har glemt man hadde dem i bruk. Det er en god ikke-vitenskapelig test. Fremdeles er det slik at Android-toppmodeller er langt bedre på å holde apper i livet sammenlignet med iPhone, spesielt nettside-pålogginger. Apple tror kanskje apper er alt, men nettleseren blir brukt i mange sammenheng, spesielt på jobb, og derfor er OnePlus 12 (les testen) og S24 Ultra langt bedre nettleser-mobiler som ikke logger ut kontoer flere ganger daglig.

24+ – Ultra til høyre.

Når kvelden kommer er batteriet i de fleste tilfeller nærmere 25 prosent enn 45 prosent. Da må man nesten lade før man legger seg, uansett.

Batterilevetiden er som forventet med fancy alltid-på-panelet aktivert hele døgnet: ok, men ikke best. Ikke så rart med tanke på at panelet er så stort, og at batteriet “kun” har 5000 mAh – OnePlus 12 med litt mindre skjerm har faktisk 5400. Dette er et merkelig valg av Samsung, spesielt fordi mobilen total-sett er større.

Geekbench 6:

  • Galaxy S24 Ultra: 2228 – 6811
  • OnePlus 12: 963 – 4766
  • Galaxy S24+: 2203 – 6986
  • Galaxy S24: 2202 – 6875
  • iPhone 15 Pro Max: 2852 – 6905
  • iPhone 14 Pro Max: 2535 – 6330
  • OnePlus 11: 1524 – 4843
  • Galaxy S23 Ultra: 1890 – 4893
  • Galaxy Tab S9: 2058 – 5516
  • Galaxy Tab S8 Ultra: 1229 – 3380

AI

Galaxy AI er ikke en erstatter for Google Assistant selv om Google har planer om å skifte ut Assistant til fordel for Pixel AIegne mobiler. Forvirrende er det, og bedre blir det ikke ut året. Det er også slik at ikke alle funksjoner er optimale her til lands, da det er region-begrensinger for tre av dem.

Dette kommer frem på Samsungs produktside:

Med andre ord er bruken av dette i mange sammenheng begrenset til møter med eventuelle utenlandske partnere i business-sammenheng – det er fint det er bygget inn, men vær klar over begrensningene.

I bilde-appen til Samsung er det ingen begrensninger, men igjen: selv om Samsung og Google samarbeider om “AI søk,” gjøre de ikke det samme med AI-manipulasjon av bilder slik at man kan bruke Google Photos som man kanskje allerede gjør. Jeg fant heller ingen import-fra-Google Photos-til-Samsung Gallery–mulighet. Ønsker du det må du velge alle bilder manuelt per måned eller uke og lagre på enheten. En plage av logiske årsaker. Den eneste muligheten er å koble Gallery til OneDrive, noe Samsung maser for mye om.

For å bruke Galaxy AI-funksjoner må du se etter AI-ikonet. Når du åpner et bilde er det ingen forklaring på hvordan man fjerner objekter, selv om det er enkelt nok å finne ut av: trykk en gang på personen eller objektet du ønsker å slette eller flytte, og man får opp søppelkasse-ikon eller man kan flytte innholdet.

Det tar litt lenger tid enn jeg hadde ønsket å plukke opp delen man ønsker å manipulere, men jeg finner at appen enkelt analyserer seg frem til hva man ønsker å flytte eller slette, men oppdaget ved en test at når jeg fjernet en person fra middagsbordet (det føles like usmakelig som det høres ut som,) ble stolen der vedkommende satt erstattet med en slags puffy sofa som aldri var der.

Samsung skriver også følgende med liten skrift på S24 Ultra-produktsiden:

1. Circle to Search kan variere avhengig av visuelle matcher. Krever internettilkobling. Brukere må kanskje oppdatere Android til den nyeste versjonen. Produktets funksjonalitet kan variere avhengig av appen og enhetsinnstillingene. Visse funksjoner er kanskje ikke kompatible med enkelte apper. Tilgjengeligheten til tjenesten kan variere avhengig av land og språk. Resultatenes nøyaktighet kan ikke garanteres.
2. Live Translate krever nettverkstilkobling og innlogging i Samsung Account. Live Translate er bare tilgjengelig på den forhåndsinstallerte Samsung Phone-appen. Visse språk kan kreve nedlasting av språkpakker. Tjenestens tilgjengelighet kan variere avhengig av språk. Resultatenes nøyaktighet kan ikke garanteres.
3. Note Assist krever nettverkstilkobling og innlogging i Samsung Account. Tegnbegrensing gjelder. Tjenestens tilgjengelighet kan variere avhengig av språk. Resultatenes nøyaktighet kan ikke garanteres.
4. Generative Edit krever nettverkstilkobling og innlogging i Samsung Account. Redigering med Generative Edit gir et bilde i størrelse på opptil 12 MP. Et synlig vannmerke legges over bildet når det lagres for å vise at bildet er generert av AI. Nøyaktigheten og påliteligheten til den genererte bildeutdataen kan ikke garanteres.
Tilleggskostnader kan påløpe for enkelte AI-funksjoner.

Kamera

Under ser du dag- og nattbilder sammenlignet i rekkefølge med: iPhone 15 Pro Max, Galaxy S24 Ultra og Pixel 8 Pro:

iPhone 15 Pro Max:

Galaxy S24 Ultra:

Pixel 8 Pro:

OnePlus 12:

iPhone 15 Pro Max:

Galaxy S24 Ultra:

Pixel 8 Pro:

Konklusjon

Galaxy S24 har alt: nydelig design, edle metaller, god ytelse, bra kameraer, mange funksjoner, AI… det er sikkert mer. Det er så mye her at jeg i løpet av testperioden har hatt vanskeligheter med å orientere meg. Selv dvale-skjermen er langt bedre nå som mobilen går fra 1 til 100Hz: det betyr at lås-skjermen kan vise frem et komplett grensesnitt som iPhone 14 Pro og nyere. For det lekre kamera-designet, som vanlig bygget inn i “kroppen,” må du “betale” med høyere vekt og total-størrelse enn kanskje mange vil være komfortable med. For de av oss med store nok hender, er dette en deal vi mer enn kan leve med. Det er vanskelig å la den ligge.

Det med AI-funksjonene ble hauset noe veldig frem, men faktum er at mange av disse krever at man er engelsk-språklig, og det at man kan redigere bilder ved å fjerne objekter og mennesker, og flytte på dem om ønskelig, er ikke noe jeg kommer til å bruke. Det manipulerer livet på en måte jeg misliker fra andre ståsteder enn de rent teknologiske.

Galaxy 24 Ultra er ikke en stor åpenbaring som velpolerte S23 Ultra var i fjor. Det er ikke det at den ikke er polert; det er det at S22 Ultra ikke var. I så måte var S23 Ultra et stort skritt og S24 Ultra en nødvendig finpolert evolusjon av en suksessrik total-pakke i det ekte premium-segmentet.

Fra venstre: S24, 24+ og S24 Ultra.
En forlystelse – “Galaxy S24 Ultra”
Vi konkluderer
Galaxy S24 Ultra har alt, men er ikke et like stort hopp som Galaxy S23 Ultra var. Likevel er toppmodellen nok en gang polert til det ytterste, og bilde AI-en kan være praktisk i visse sammenheng.
Leservurdering100 Vurderinger
0.1
+
Nydelig design oser luksus
Utrolig skjerm
God ytelse
Bra kameraer
Nyttige AI-funksjoner
Oppdateringer i syv år
-
Stor og tung
Det følger ikke med verken lader eller hurtiglader
Flere AI-funksjoner er ikke aktuelle for norske brukere
Ikke best på finger- og ansiktsopplåsing
9.3

Annonse