Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Ja visst hørte de på meg! – “Galaxy S23 Ultra”

Nok en Android-mobil med stor skjerm, eller er S23 Ultra mer?

Introduksjon

Jeg hadde ekstra store forventninger til S23 Ultra etter testen av S22 Ultra mars i fjor. Årsaken er at designet, kamera og ytelsen flyttet grenser, og en innebygget pen er smart. Problemet til S22 Ultra ved lanseringen i fjor var svak optimalisering av Android. Samsung rettet problemene i en rekke oppdateringer, men det var altså ikke situasjonen da jeg testet.

Den gang konkluderte jeg:

“Jeg velger å gi begge mobilene 8 av 10, under ganske stor tvil (spesielt gjelder dette S22+ som føles ut som en for liten oppdatering), for økes ikke ytelsen neste år og S23-serien får nytt design og bedre batterilevetid, vil jeg være langt strengere. Og Samsung: ikke lanser en toppmodell med så svak ytelse på dag 1 – kundene fortjener bedre.”

Annonse


Hørte Samsung på meg? La oss finne ut av det sammen.

Spesifikasjoner (pris 265GB lagringsplass – 8GB RAM: 15 990 kroner)

 • 6,8″ AMOLED – 3088 x 1440 (Edge Quad HD+) – 1750 nits – HDR: 1200 nits – 120Hz
 • Snapdragon 8 Gen 2 spesial-klokket for S23 Ultra
 • 5000 mAh
 • 200MP vidvinkelkamera – 12MP selfie – 12MP ultra vidvinkel – 10,0/10,0MP telefoto – 3 x optisk zoom – 10 x digital zoom opp til 100 x
 • IP68
 • S pen
 • 8K@24/30fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/240fps, 1080p@960fps, HDR10+, stereo lyd-opptak, gyro-EIS
 • Bluetooth 5.3
 • WiFi 6e
 • 45W kabellading – PD3.0, 65 prosent på 30 minutter – 15W trådløs (Qi/PMA) – 4,5W reversert trådløs lading
Bilde: Samsung

Design

Det er nærmest umulig å se forskjell sammenlignet med fjorårets modell, og det har ikke jeg noe i mot. Jeg testet den krem-hvite modellen og den ser helt fantastisk ut. Heldigvis har Samsung gått for en bakside som er litt mer ru enn OnePlus 11 som fetter så mye at det blir grisete. Det blir ikke denne. Jeg er også glad i fargen som fremstår som elegant.

Takket være Samsungs unike kamera-teknologi klarer de å stappe mye av teknologien for de fem (!) linsene inn i kroppen slik at det ikke er en svær sak der bak. Dette er den peneste og beste kameraløsningen jeg har sett rent estetisk.

Sidene er avrundet slik at den er god og holde i, og ikke skarp. Dette i motsetning til topp og bunn som er flat og dekket av metall. Også disse detaljene fremstår som luksuriøse og robuste. Det har også tester bevist: i YouTuberes hånd-knekke-tester ™ gjør S23 Ultra det godt.

Til tross for størrelsen ligger S23 Ultra godt i min hånd.

Volum- og dvale-knappene er begge på høyre side, noe som er helt greit for meg. Jeg glemte nesten pennen som er pakket inn i bunn til venstre for høyttaler og SIM-skuff.

Funksjoner og ytelse

Er skjermen av tilbyr mobilen seg, med en gang man klikker ut pennen, å skrive på lås-skjermen. Er den åpnet spretter det mange (for mange?) valg opp. Dette inkluderer notisblokk-appen, avanserte skjermdump-funksjoner og en AR-leke som barna vil elske: man kan nemlig tegne over ansikter. Er pennen fremme kan du hente opp funksjonene fra et flyte-ikon.

Hvorfor kaste bort så mye på sort i menyene?

S23 Ultra er en nytelse i bruk. Selv med “kun” 8GB RAM holdes apper og nettleser-fane i livet på en måte det er veldig lett å bli glad i. Å gå tilbake til iPhone 14 Pro Max blir litt som å gå tilbake i tid.

Ikke en eneste gang opplevde jeg lugging, etterslep eller feil i programvaren og/eller grensesnittet. Mobilen er så utrolig kjapp og animasjonene danser over skjermen i det man kaster seg frem og tilbake mellom apper og åpner nettleser-faner på sekundet. De tar jo aldri kvelden.

All moroa dreper vel batteriet? Nei, faktisk ikke. Batteriet holder utrolig alt dette gående i kombinasjon med den store og lysstyrke skjermen lenge.

Skjermen er så stor og flott at det å handle et mindre nettbrett for meg føles nærmest poengløst. Når det i tillegg følger med en pen så er jo alt på plass.

Låsskjermen er døll sammenlignet med iPhone 14 Pro, men det gjelder alle Android-mobiler.

GeekBench 6:

 • Galaxy S23 Ultra: 1890 – 4893
 • OnePlus 11: 1524 – 4843
 • iPhone 14 Pro Max: 2535 – 6330

Kamera

Jeg sammenligner med OnePlus 11 og iPhone 14 Pro Max. Jeg inkluderer zoom, høyoppløsningsmodus (med utsnitt) og nattbilder.

S23 til venstre, OnePlus 11 til høyre:


Ultra vidvinkel:

S23 til venstre, iPhone 14 Pro Max til høyre:


Ultra vidvinkel:

iPhone 14 Pro Max 15 x zoom (maks):

OnePlus 20 x zoom (maks):

S23 Ultra 20 x zoom:

S23 Ultra 100 x zoom:

S23 Ultra 30 x zoom:

S23 Ultra 50MP raw utsnitt fra bildet under.
S23 Ultra 50MP.
OnePlus 11 50MP raw utsnitt fra bildet under.
OnePlus 11 50MP.
iPhone 14 Pro Max 48MP raw utsnitt fra bildet under.
iPhone 14 Pro Max 48MP.

Nattbilder

S23 Ultra til venstre, OnePlus 11 til høyre:

S23 Ultra til venstre, iPhone 14 Pro Max til høyre:

Konklusjon

Jeg skjønner ikke prisene denne gang. 256/8GB-modellen koster 15 990 kroner hos Samsung. Tar man et søk i norske nettbutikker finner man 512/12GB til samme pris. Hva i all verden er det for noe?

Når det er sagt er dette den ultimate “må ha alt”-mobilen. Selv om modellen jeg testet “kun” har 8GB RAM lever apper og nettsider lenge i bakgrunnen med utrolig bra batterilevetid.

Skjermen er noe av det mest imponerende jeg har bevitnet på en mobil med utrolig lysstyrke. Ytelsen er også den beste av alle Android-mobiler takket være en overklokket Snapdragon 8 Gen 2-brikke. Likevel, takket være et avansert kjøle-system, så blir den ikke for varm.

Prikken over i-en er et design, som dog ikke er endret fra S22 Ultra, er meget bra. Samsung bruker nemlig teknologi som lar dem pakke det meste av kamera-teknologien inn i designet. Utover det gjør Samsung sitt beste med et vellykket resultatet, for at mobilen skal se like dyr ut som den er. At den kan dykke under vann, i motsetning til OnePlus 11, er en stor fordel sett prisen i betraktning.

Når den attpåtil har pen inkludert som lar en skrive ned notater uten å låse opp skjermen, så har man en mobil som har alt man måtte ønske, og denne gang er ytelsen helt utrolig fra første gang man skrur den på.

Skjermen er fantastisk. Dette er Netflix med lysstyrken på maks og litt lys fra utsiden.

Skjermen er av ypperste klasse og designet ser meget pent ut. Man får det man betaler for rent teknisk, men også designmessig.

S23 Ultra er så mye mobil at man bli svimmel, men aldri forbannet: denne gang fungerer alt som det skal.

Du får mer mobil for omtrent samme pris sammenlignet med iPhone 14 Pro Max. Jeg kan derfor ikke gjøre annet enn å gi den enda flere poeng selv om FaceID er en bedre løsning.

TEST: Ja visst hørte de på meg! – “Galaxy S23 Ultra”
Vi konkluderer
Galaxy 23 Ultra er mobilen for den som vil ha alt. Ikke bare leverer Samsung "alt", men de imponerer med utrolig ytelse, meget god batterilevetid og et avansert kamera-system.
Leservurdering393 Vurderinger
0
+
Fantastisk skjerm
Utrolig batterilevetid
Smart design
Avanserte kameraer
Har alt
-
8GB RAM-modellen er dyr
Fingersensor og kamera for opplåsing ikke best
Tristere låsskjerm sammenlignet med iPhone 14 Pro
9.5