macbook air 15 m3 test
Apples Air-maskiner på 15 tommer er kjempegode, så gode at du trolig ikke trenger M3-modellen. Unntaket er om det blir større AI-krav fra og med september med nye macOS. Bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


Så bra du at du bør handle M2 – “MacBook Air 15 M3”

Det verste med denne oppdateringssyklusen er ikke produktet, men hva Apple har fjernet.

Introduksjon

Jeg har i mange år brukt MacBook Air som fast maskin til arbeid. MacBook Pro 13 M1 Max kom senere, deretter en MacBook Pro 13 M3. Sistnevnte var en ønsket oppgradering takket være opp til 22 timer batterilevetid, som fremdeles er mer enn de to Air-modellene på 13 og 15 tommer som begge leverer rundt 18 timer. 120Hz-skjermen er prikken over i-en, og vanskelig å gi slipp på.

Så hva er nytt i år? M3-brikken, kort fortalt, for 120Hz er ikke å finne. Dessuten har Apple fjernet et produkt fra M2-serien, og jeg tror jeg vet hvorfor.

Maskinen i midnatt-blå med et materiale-lag mot fingerfett. Maskinen ble ikke rengjort på noen måte under testen.

Spesifikasjoner (24 490 kroner):

 • Apple M3-chip med 8-kjerners CPU, 10-kjerners GPU, 16-kjerners Neural Engine
 • 16 GB RAM
 • 512 GB SSD-lagring
 • 15,3″ Liquid Retina‑skjerm med True Tone – 2880 x 1864
 • 1080p FaceTime HD-kamera
 • MagSafe 3-ladeport
 • 2 x Thunderbolt- / USB 4-porter
 • 35-watts USB-C-lader med to porter
 • Bakbelyst Magic Keyboard med Touch ID
 • Wi-Fi 6E (802.11ax)
 • Bluetooth 5.3
 • Seks-høyttalers lydsystem med tvangsavbrytende basshøyttalere
 • Støtte for romlig lyd ved avspilling av musikk eller video med Dolby Atmos på innebygde høyttalere
 • Romlig lyd med dynamisk hodesporing ved bruk av AirPods (3. generasjon), AirPods Pro og AirPods Max
 • Tre-mikrofon array med retningsbestemt stråleforming
 • Stemmeisolasjon og Wide Spectrum-mikrofonmoduser
 • Forbedret stemmeklarhet i lyd- og videosamtaler

Design

Jeg testet 13″-utgaven someren 2022 med M2-brikke, og kronet den til den beste laptopen i sitt segment. Designet var flott da, og tar seg godt ut også våren 2024. Det litt utrolige er at prisen den gang var 24 990 kroner. Det er litt mer enn den jeg nå har testet – forskjellene er: 512GB på den nye, vs 1TB, men med en langt større skjerm og en ny og kjappere M-brikke som er ekstra god på AI-oppgaver (som macOS ikke drar maks nytte av enda.) Det er nærmest som en god deal å regne i Apple-universet.

Annonse


Som vanlig med Air vil du bli overrumplet over hvor tynne disse maskinene er – jeg er sikker på at de ville klart nærmere 30 timer batterilevetid om de var like feite som Pro-modellene. Men da hadde jo 15 tommeren blitt ganske tung. I stedet er Apples fokus en maskin som er enkel og lett å ta med seg overalt, og nesten uansett hva du prøver å pakke den inn i, får den plass, og vekten på 1,51 kg er også godkjent. Air 13″ M3 veier kun 1,24 kg.

Det er hyggelig den har MagSafe, men dessverre er begge USB C-inngangene på samme side – på høyre siden finner du 3,5 mm.

Jeg er glad i den sorte midnatt-fargen (fargen får meg til å minne om Surface Laptop) som nå er oppgradert med anti-fettflekker-fra-fingrene-teknologi som de dyreste MacBook Pro-modellene fikk i fjor. Fungerer det perfekt? Nei, det vil legges igjen merker, men det ville ha sett verre ut uten.

Merk: samtlige bildene er knipset uten pusseklut: dette er slik maskinen så ut etter en uke med daglig bruk.

Ytelse og batteri

Både denne og MacBook Pro M3 med like mye RAM yter det samme i 5GB “Blackmagic Disk Speed”-testen: 3000Mb/s skrive- og lese-ytelse. Batterilevetiden er som forventet meget god, og selv om Pro-modelellene holder det gående enda lenger, hadde jeg ingen ting å klage over med de rundt 18 timene denne byr på. Når man kommer godt over 12 timer er det ikke en utfordring for de aller fleste å klage.

Om man ønsker en dobling av disk-ytelsen, vil man ut med en langt dyrere M3-brikke. 3000 GB/s er mer enn nok for den jevne bruker, spesielt i kombinasjon med 16GB forent RAM, altså som har kort vei til resten av kretsene i maskinen.

Støtte for Wi-Fi 6E med M3 over dobler ytelsen fra rundt 740 Mbps til opp til 1,788 Gbps. Maskinvare-akselerert ray tracing vil også komme godt med – OpenCL-ytelsen i GeekBench 6 økes fra rundt 27 500 poeng til 30 000 poeng. Til sammenligning får RTX 4090 desktop 318 057 poeng. Skjermene er like i år som i 2022, og det er ingen rykter som peker i retning av at alle maskinene får 120Hz. Det nærmeste vi kommer et slikt rykte er at iPhone 17 visstnok får 120Hz.

Jeg vet ikke om det er mangelen på 120Hz som lurer meg, for på papiret er M3-en i MacBook Pro og M3 Air like. Når det er sagt, hvorfor føles Pro-utgaven er kjappere? Kan det være at den har vifter? Tvilsomt, for selv når Air ikke er under press under lenger tid, er det litt lenger reaksjonstid mellom tasting og det som dukker opp på skjermen. Noen ganger henger bokstavene etter i tekst-felt, andre ganger bytter jeg mellom faner bare bittelittt tregere, men nok til at jeg merker det i fingertuppene – er det bare ProMotion som lurer meg? Jeg vet ikke, og observasjonen er på ingen måte vitenskapelig. Jeg bare måtte nevne det.

MacBook Air M3 15 (15,13) er bare litt tregere enn Pro-modellen med M3. Razer Blade 16-maskinen yter for øvrig 6854 GB/s i lesehastigheter og 4809 GB/s i skrive-testen.

Eldre tester:

 • MacBook Air M2 1TB: 2500 – 9600 – M2 10 kjerner GPU OpenCL: 27 593
 • MacBook Air M1: 1705 – 7515
 • Dell XPS 15″ 9510: 1658 – 8880 – GeForce RTX 3050 Ti 4GB GDDR6 OpenCL: 35 517
 • MacBook Pro 14 (grunnmodellen – 8 CPU kjerner 14 kjerner): 1750 – 9857
 • Galaxy Book2 Pro 360: 1664 – 8449
 • Surface Laptop Studio: 1563 – 5778
 • Tab P12 Pro: 955 – 3089
 • Galaxy Tab S8 Ultra: 1229 – 3380

Konklusjon

Jeg har blitt litt 15 tommer-frelst. Tradisjonen min har vært å bruke 13 tommere. Jeg har alltid trodd at jeg ikke trengte mer skjermplass. Du taper ikke skarphet om du øker fra 13-modellen, for Apple har økt fra 2560 x 1664 piksler til 2880 x 1864 piksler – utover det har begge 500 nits. Du må se til Pro-modellene for høyere nits og enda høyere pikseltetthet.

M3-modellen har motbevist akkurat den troen, for man får mye skjerm-areal i et utrolig tynt design. Jeg vet ikke om jeg hadde foretrukket en MacBook Pro 16, for selv om den har 120Hz og rå ytelse, veier den 2,14 kg. Den har dessuten en høyde på 1,68 cm mot Air sine 1,15 cm. 13″ Air M3 er enda tynnere: 1,13 cm.

Air 15 M3.
Air 13 M2.

Det største problemet er at de aller fleste vil ha mer enn nok ytelse med M2-brikken, mange vil ikke trenge den ekstra NPU-kraften M3-brikken byr på. Apple snudde skipet etter et par uheldige valg, som de lave tastene og TouchBar, men er for lengst tilbake med et som alltid i øverste sjikte tastatur, og trolig fremdeles den beste berøringsflaten. Lite har ellers endret seg siden 2022-oppdateringen av designet. Dette er lekre maskiner, og det eneste jeg savner er 120Hz.

Apple har kanniblaisert seg litt i starten av M-serien ved å kjapt tilby noe som var veldig mye bedre, for så å ende med kun mindre oppdateringer i forhold til noe som allerede var nok for de som er i Air-kundegruppen.

Problemet er at Apple ikke tilbyr noen M2-modell i annet med 13 tommer skjerm. Hadde de tilbudt en, hadde det vært min soleklare anbefaling: en M2-maskin med 15 tommer skjerm, 16GB RAM og 512GB lagringsplass. Faktisk er det ikke sikkert de fleste trenger 512GB RAM heller, spesielt fordi 256GB-diskene endelig er kjappe, men da må du passe på å handle en M3-modell

MacBook Air er sypertynn. MacBook Pro har 120Hz-skjerm. Hvorfor kan ikke de to møtes i en MacBook X?

M3-oppdateringen av Air er hva man forventer av en innmat-oppdatering: alt er som det var før, bare med litt mer GPU-ytelse og enda mer NPU/AI-ytelse. De aller fleste vil klare seg med M2, og kanskje M1, men så var det det med skjerm-størrelsen.

To uker med bruk uten vask.
Så bra du at du bør handle M2 – “MacBook Air 15 M3”
Vi konkluderer
Vil du ha en MacBook med 15 tommer skjerm vil Air M3 være et godt valget, men kanskje enda smartere for mange vil være å finne en brukt 15 tommer M2. De finnes fra rundt 15 000 kroner.
Leservurdering0 Vurderinger
0
+
Masse skjerm i syltynt og lekkert design
Effektive og behagelige taster
Lyssterk skjerm
Mer enn nok ytelse - ray tracing
Som alltid den beste berøringsskjermen
Gode høyttalere
MagSafe
Bra batterilevetid
Midnatt-fargen
-
Mangler USB C på høyre side
Blir fort dyr i Norge med mer RAM
Ikke en like stor oppgradering som i 2022
9.3

Annonse