macbook pro 14 m3 test
MacBook Pro 14 M3 er en meget god bærbar. Bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


Alt klaffer – “MacBook Pro 14 M3”

Sist gang jeg anmeldte MacBook Pro var da selskapet nettopp hadde lansert dem med M1, altså den første generasjonen “ARM” fra Apple.

Introduksjon

Den gang konkluderte jeg med at maskinen var så kjapp at jeg neppe ville få bruk for all ytelsen. Siden den gang har jeg kvittet meg med min MacBook Air M1 og brukt en MacBook Pro M1 Max med 32GB RAM og 512GB lagringsplass. Jeg må innrømme: jeg ble fort vant til den gode ytelsen og 120Hz-skjermen, og hadde ikke likt å vende tilbake til en Air med M1, selv om batterilevetiden til M1 Max er langt dårligere enn en M2-maskin og spesielt M3.

Nå som Apple har vraket Pro-modellen med Touch Bar er det kun Pro-modeller av den nyeste årgangen i stallen, noe som gjør valget noe vanskeligere: en rimeligere Air 13 eller kanskje 15 tommer med M2 og god batterilevetid, men ikke MagSafe og ProMotion, eller en feitere og tyngre Pro-modell med enda bedre batterilevetid, men som veier mer og er litt feitere selv om skjermen er mindre? Også var det prisen…

Spesifikasjoner (pris: 29 990 kroner)

 • 14″ ProMotion XDR
 • 8 kjerner CPU – 10 kjerner GPU
 • 16 GB fellesminne
 • 1 TB SSD-lagring
 • 14-tommers Liquid Retina XDR-skjerm
 • 70-watts USB-C-lader
 • 2 x Thunderbolt/USB 4-porter
 • 1 x HDMI
 • SDXC-kortplass
 • Hodetelefon­utgang
 • MagSafe 3-ladeport
 • Bakbelyst Magic Keyboard med Touch ID

Design, skjerm og batterilevetid

Har du vært borti en MacBook Pro M1 har du testet en M3. Apple har ikke endret på ting, og det var heller ikke ventet. Den nye generasjonen MacBook Pro ble lansert for tre år siden, og de er like i dag. Dette er ikke de letteste maskinene, og de er litt feite, men så får man også bra med tilkoblingsmuligheter etter at Apple først gjorde et skjebnesvangert valg for flere år tilbake da de gikk “all-inn” på USB C (det var ikke bare Touch Bar som ikke slo an.)

Annonse


Du får fremdeles en flott ProMotion 120Hz-skjerm, men skjermen er enda mer lyssterk med 600 nits for SDR mot 500 nits i den første generasjonen. XDR-skjermen gir dessuten 1000 nits “vedvarende lysstyrke for hele skjermen,” og ser du HDR-innhold guffes det hele opp til 1600 nits. Det har ikke vært de like store økninger i antallet nits på bærbare som på mobiler, men så går man jo sjelden rundt og ser på laptop-skjermen i direkte sollys.

Batterilevetiden er fenomenal! Jeg brukte den i flere dager, dog sporadisk, uten at jeg trengte å lade den. Apple lover opp til 22 timer batterilevetid. Dette er en flott oppgradering fra M1 Max.

Trenger du å lade, så kan du lade kjapt. Merk at du punge ut ekstra for 14″-hurtiglading (kjapp-lader følger med 16″-modellene,) men prisen er overraskende snill og vel verdt det:

“Heldigvis følger både kabelen og laderen med, men om man handler en av 14″-modellene må man betale 210 kroner ekstra for en 96 W hurtig-lader. Man kan selvsagt også hurtig-lade den mindre modellen med 140 W-laderen.”

Tastaturet er bra og milevis unna Touch Bar-modellene.

Ytelse

Det har vært mye snakk om 8GB vs. 16GB-modellene i det siste. Jeg tror jeg med sikkerhet kan konkludere med at ingen som driver med eksport av video eller tilsvarende tunge oppgaver bør gå for 8GB RAM-modellen. Ikke bare er ytelsen langt dårligere og arbeidet tar mye lengre tid, men det er også fare for krasj i Blender og Final Cut Pro. For alle andre vil ikke ytelsen være dårlig med 8GB RAM, men noe mindre fremtidssikret er den jo. Det er derfor valget vil være så vanskelig for mange.

512GB lagringsplass er mer enn nok for mange, men skal man da velge 16GB RAM og betale 23 990 kroner for MacBook Pro M3 14 grunnet ProMotion og MagSafe, eller kanskje gå for en MacBook Air 15 M2 til 22 490 kroner med 16GB RAM, men 256GB lagringsplass? Det er et litt vanskelig valg i år, og de største forskjellene vil trolig være god batterilevetid med M2, men mangelen på ProMotion og noe svakere ytelse og batterilevetid.

MagSafe og hurtiglading er en flott kombinasjon man fort blir avhengig av.

Som nevnt hadde jeg en MacBook Pro 14 M1 Max med 32GB RAM liggende, og kunne derfor sammenligne maskinene. M1 Max-modellen har 10 kjerner CPU kjerner og er klokket til 3,2 GHz, mens M3 8 kjerner klokket til 4,1GHz. M1 Max har 32 GPU-kjerner, mens M3 kun har 10.

Geekbench 6 – CPU:

 • M3: 2990 – 11 761
 • Max: 2450 – 12 897

Geekbench 6 – GPU:

 • M3: 30 418
 • Max: 59 594

Cinebench:

CPU fler-kjerne:

 • M3: 10 453
 • Max: 12 402

CPU en-kjerne

 • M3: 1903
 • Max: 1535

Blackmagic SSD-test:

 • M3 1TB: 3000 MB/s skrive – 2900 MB/s lese
 • Max 512GB: 4800 MB/s skrive – 4800 MB/s lese

I spill er M1 Max fremdeles mye bedre for spill takket være mange flere GPU-kjerner (bare se hva den yter i GPU-testen.) Det er også verdt å merke seg at 512GB-disken i M1 Max er kjappere.

I Shadow of The Tomb Raider over dobles FPS-en med tilnærmet 4K-oppløsning og medium visuelle innstillinger med M1 Max med en snitt-FPS på 39 mot M3 sine 18.

Konklusjon

Valgets kvaler! Skal man gå for ProMotion og MagSafe med Pro, eller større skjerm og like mye RAM, men svakere ytelse og mindre lagringsplass? Nå hadde jeg landet på MacBook Pro 14 M3 fordi batterilevetiden er enda bedre enn MacBook Air 15 (22 timer vs. 18 timer.) Der iPhone 15 Pro Max ikke tjente batteri-timer med 3 nm.-brikke, er dette en av de fine fordelene i år, spesielt med den svakeste av de tre nye M3-brikkene.

Apples synd i år er ikke av teknisk art, men av mersalg-årsaker: 8GB RAM er ikke nok for profesjonelle, selv om maskinen er merket med ordet “Pro.”

Når man i tillegg får en enda mer lyssterk skjerm enn Air og de forgående M-modellene, så får det bare være at vekten (1,55 kg vs 15″ sine 1,51 kg,) er litt tyngre og at den er en god del feitere med sine 1,55 cm mot tynne 1,15 cm.

Venter du får kanskje Air 15″ M3 enda bedre batterilevetid enn MacBook Pro 14 M3, men til det skjer vil du ikke angre selv om du går for Apples nyeste, selv om prisene stadig presses opp. Min foretrukne modell koster 27 200 kroner (M3, 16GB RAM og 96-watt lader.)

Forskjellen er 4710 kroner, men fy så avhengig jeg ble av skjermen, batterilevetiden og ytelsen!

Alt klaffer – “MacBook Pro 14 M3”
Vi konkluderer
Apple fortsetter å forbedre MacBook Pro M-serien som allerede har et robust grunnlag. I år er batterilevetiden rå med M3-brikken, ytelsen veldig bra og skjermen enda noe bedre, men moroa koster mye penger og for spilling må man ha M3 Max.
Leservurdering46 Vurderinger
4.2
+
God ytelse
Veldig god batterilevetid
Flott skjerm 120Hz-skjerm med enda bedre lysstyrke
Kjapt tastatur
Nok av innganger
-
8GB RAM ikke nok for profesjonelle
Litt tung, litt feit
M3 kan ikke leveres i "stellarsvart"
9

Annonse