iphone 15 pro max test
iPhone 15 Pro Max er bedre i hånda om du tør bruke den uten deksel, og kameraet er fantastisk, men prisen er drøy uten at batterilevetiden er bedre. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


De små tingene – “iPhone 15 Pro Max”

Det blir vanskeligere, år etter år, å mene noe om mobiler om man ikke er over snitt-interessert i fotografering. Denne trenden fortsetter i år.

Introduksjon

Segmentet er stagnert og de klarer så vidt å holde seg til en tick-tock oppdateringssyklus. I stedet for S-modeller annethvert år, har Apple valgt å implementere den nyeste teknologiene i Pro-modellene, mens de rimeligere utgavene henger etter, men i mindre grad i år. For i år ser iPhone 15-serien ut som en langt bedre enn iPhone 14, da de rimeligere også har USB C og “Dynamic Island.”

Men hva med årets iPhone 15 Pro? Er total-opplevelsen mer enn titan-rammer og en avrundet bakside?

Spesifikasjoner (pris: 17 990 kroner – 256 GB)

 • 6,7″ – Super Retina XDR-skjerm – 2796 x 1290 ved 460 ppi – 120Hz
 • Maksimal lysstyrke 1000 nit (normal), 1600 nit lysstyrke (HDR), 2000 nit lysstyrke (utendørs)
 • A17 Pro
 • 8 GB RAM
 • Titandesign
 • Ceramic Shield på forsiden
 • Glass med matt tekstur på baksiden
 • IP68
 • USB C

Kamera

 • 48 MP hovedkamera: 24 mm, ƒ/1,78-blender­åpning, andre generasjons optisk bilde­stabilisering med bevegelig sensor, 100 % Focus Pixels, støtte for superhøyoppløselige bilder (24 MP og 48 MP)
 • 12 MP ultravidvinkel: 13 mm, ƒ/2,2-blender­åpning og 120° synsfelt, 100 % Focus Pixels
 • 12 MP 2x tele (via quad‑pixel-sensor): 48 mm, ƒ/1,78-blender­åpning, andre generasjons optisk bilde­stabilisering med bevegelig sensor, 100 % Focus Pixels
 • 12 MP 5x tele: 120 mm, ƒ/2,8-blender­åpning, tredimensjonal optisk bilde­stabiliseringsmodul med bevegelig sensor og autofokus, tetraprismedesign
 • 5x optisk innzooming, 2x optisk utzooming, 10x optisk zoom
 • Opptil 25x digital zoom

Design

Som vanlig stemte alle ryktene i forkant, inkludert titan-rammen. Rundt 10 prosent lettere å hånda? Ja, det vil jeg si, og det føles mer som 20 prosent – en av årsakene er dette trikset. En ting er at vekta er redusert, men når man kombinerer det med den avrundende baksiden og rundt panelet, oppjusteres opplevelsen flere hakk.

Annonse


iPhone 15 Pro Max opplevelse med en gang som den minste og letteste Pro Max-modellen Apple har lansert, men med samme 6,7″ skjerm.

Dette er trolig den beste kombinasjonen av “eksklusivt” design kombinert med komfort Apple har servert i en mobil, men det er et men. Jeg har tidligere snakket om en fremtid der håpet er at man ikke trenger deksel, iPhone 15 Pro Max er slik jeg skjønner det etter fall-tester, ikke mobilen som starter en slik æra.

En dag vil linsene være sunket ned i “kroppen” slik at man slipper smuss.

Uansett hvor fin og flott mobilen føles uten deksel, er det trolig få som tør å bruke den på sitt beste, spesielt ikke de som har betalt 23 990 kroner for 1 TB-modellen – Apple Care eller ei. Sekundet jeg klapser på Apples nye deksel, føles den mer som en hvilken som helt Pro Max-modell de siste årene. Joda, den er noe lettere, men titan-rammen og de runde kantene føler man jo ikke. Man kan derfor lure på hvorfor man betaler for titan.

Apropos dekselet har jeg lest mye kritikk om lær-erstatteren. Jeg er enig den ikke føles like premium som lær-dekslene, og vil heller ikke eldes på samme fine måte. Det verste (utover prisen på 799 kroner som jeg nærmest vil omtale som galskap,) er at det er en kant mellom rammen og baksiden. Det får et dyrt produkt til å virke billig. Det er samtidig større fare for misfarging man ikke vil sette pris på som med lær. Jeg hadde derfor foretrukket Apple ikke droppet lær-dekslene. Det finnes alternativer på markedet og anbefaler alle å gå for det i stedet for “finvev” som ikke matcher prisen.

iPhone 15 Pro Max føles litt mindre totalsett enn forgjengerne. En av årsakene er nok at panel-rammen er kuttet, men jeg måtte faktisk minne meg selv på at Apple hadde kuttet rammen før jeg la merke til det. Forbedringen er derfor ikke så dramatisk alene, men kombinert med lettere vekt og økt komfort (uten deksel) så er det noe å hente her også.

Funksjoner og ytelse

USB C! Endelig! Det er ikke så mye mer å si enn at skuldrene mine er noe mer senket når jeg er ute på tur med annet USB C-utstyr og slipper å febrilsk leter etter den Lightning USB C-adapteren jeg aldri husker. Det er også andre fordeler som å kunne blåse opp bildet på skjermer med USB C uten adapter/HDMI.

Action-knappen er genuint nyttig. Jeg har vanskelig for å se for meg å hente opp kamera-appen på noen annen måte.

Jeg hadde håpet at 8 GB RAM, to mer enn de eldre generasjonene, skulle gjøre en større forskjell enn hva jeg opplever, men iOS er ikke Android på den måten. Min erfaring er at Android holder apper i livet lengre, og at mange av dem samtidig har bedre batterilevetid. Jeg må trekke frem Nothing Phone (2) som rå.

Jeg vet ikke hvorfor det er slik, men jeg vil være forsiktig med å handle iPhone 15 Pro om du har en iPhone 14 Pro kun for veldig mye bedre ytelse, for det har jeg ikke klart å finne. For de som produserer og overfører store data-filer, som video, er oppgraderingen langt viktigere. Jeg befinner meg ikke i kategorien.

Pixel 8 Pro slår iPhone 15 Pro og Pro Max sin maks lysstyrke med 2400 mot Apples 2000 nit maks. Dette er likevel ikke et problem i de aller fleste scenarioer.

Det er ganske sikkert at utviklere, av apper som spill, trenger mer tid for å tappe kraften til A17 Pro. Hvor mye råere den nye brikken er for vi egentlig ikke oppleve før 30. oktober. Da lanserer nemlig Capcom Resident Evil Village, et spill som allerede er testet, også koblet opp mot ekstern-skjerm med Sony DualSense.

GeekBench 6:

 • iPhone 15 Pro Max: 2852 – 6905
 • iPhone 14 Pro Max: 2535 – 6330
 • OnePlus 11: 1524 – 4843
 • Galaxy S23 Ultra: 1890 – 4893
 • Galaxy Tab S9: 2058 – 5516
 • Galaxy Tab S8 Ultra: 1229 – 3380

Kamera

5 x optisk zoom er den store nyheten i år. Det andre er at alle bilder, om man trykker på ikonet i kamera-appen, portrettbilder om man ønsker det, slik at man kan justere bokeh-effekten i etterkant. Det er minst en like stor nyhet som mye omtalte 5 x zoom, men det er lett å bli avhengig av dem begge.

Legg også merke til at makro-bildet av det lille amerikanske flagget laget i tekstil. iPhone 15 Pro Max hadde ingen problemer med å kapre alle detaljene, mens iPhone 14 Pro Max ikke klarte å fokusere.

iPhone 15 Pro Max:

iPhone 14 Pro Max:

Konklusjon

iPhone 14 Pro Max byr på forbedringer på alle måter, og byr på den beste total-pakken du kan kjøpe nå, men det vil koste deg.” Slik oppsummerte jeg testen av 2022-toppmodellen i september i fjor. Jeg er ikke like entusiastisk for årets modell.

Alltid-på-skjermen er ikke ny, ei heller “Dynamic Island.” Det er også derfor iPhone 15 Pro føles mer ut som en S-oppgradering, men med et “nytt” design som er bedre. Ingen tvil om det, men jeg mener at i år så er iPhone 15 og iPhone 15 Plus et bedre kjøp for mange enn hva iPhone 14 var vs. iPhone 14 Pro i fjor.

Husk at iPhone 15 Pro Max starter på 17 990 kroner og iPhone 15 Plus på 13 490 kroner. Sistnevnte har riktignok 128 GB lagringsplass til prisen, men batterilevetiden er bedre. Jeg er ikke så sikker at Apple har gode nok salgs-poeng for å bla opp de ekstra tusenlappene om man ikke er avhengig av noe som nærmer seg proff video-produksjon.

Jeg trodde aldri jeg skulle si det, men: takk, EU.

Det er skuffende at 3 nm-brikken ikke gir batteri-gevinst. Det er sikkert flere av dere som husker at Apple lå lenge etter på batterilevetid og at en hel dag med litt over middels offensivt bruk var umulig. Nå er det et minstekrav at toppmodeller over 6,3″ holder det gående hele dagen, og vel så det. iPhone 15 Pro Max holder det gående hele dagen, men det er så vidt. Det er ikke mye å gå på, spesielt ikke om man bruker den over middels mye.

Apple måtte bytte til USB C, så jeg har vanskeligheter med å gi Apple så veldig mye ros for det. Er det praktisk? Ja, det er fantastisk å endelig kunne lade med samme kabel som brukes med iPad-er og MacBooks, og ikke minst flott å kunne koble mobilene til en ekstern skjerm, eller en Mac, for å blåse opp bildet og spille.

Jeg tror at når vi tenker fremover på iPhone 15 Pro, så er det neste store steget en større skjerm, kanskje på en “iPhone Ultra.” Jeg håper en slik modell ikke bare får større skjerm, gjort mulig av mindre panel-rammer, men også at den blir så robust man kan bruke den uten deksel og med to dager batterilevetid. Som Apple Watch Ultra.

De små tingene – “iPhone 15 Pro Max”
Vi konkluderer
Apple prøver i år å overbevise om at titan er veldig viktig. Riktignok er designet lettere og mer komfortabelt, men ikke tøft nok til at man ikke bruker deksel. Ytelsen er bedre, men ikke så mye bedre, og USB C var noe Apple bare måtte gjøre. Kom for 5 x optisk zoom, og bli værende for enda bedre video-produksjon om det er viktig for deg. For mange andre vil iPhone 15 Plus trolig være en bedre total-deal.
Leservurdering0 Vurderinger
0
+
Lettere og mer komfortabel
Action-knappen er praktisk
Enda noe kjappere
Endelig USB C
Endelig god 5 x zoom
WiFi 6e
-
Ikke bedre batterilevetid
Føles ikke SÅ mye kjappere
Action-knappen er for høyt oppe
Deksel fremdeles et must - ødelegger for det nye designet
Panelet har samme nit
Maks USB C-fart oppnås ikke med inkludert kabel
8.8

Annonse


Annonse


Annonse