macbookpro14test
MacBook Pro er Apples beste bærbare med så mye ytelse at de færreste som ikke bruker den i jobb-sammenheng vil klare å utnytte den. Alle bilder: ITavisen

Annonse


TEST: MacBook Pro 14 er ikke for meg

MacBook Pro har vært vanskelig å vurdere til jeg kom til en naturlig konklusjon: den er ikke laget for mitt bruk.

Introduksjon

Apple gir i år så mye kraft i sine nye MacBook Pro-maskiner at det rett og slett er vanskelig å anbefale den for den jevne bruker. De færreste vil utnytte all kraften. Med en snitt-bruker av en bærbar maskin mener jeg de som bruker den til daglig kommunikasjon og surfing – slike ting.

Selskapet er på ingen måte diffuse i sin markedsføring av maskinene som starter på 23 490 kroner: dette er maskiner som må gis tunge arbeidsoppgaver, spesielt innen video-redigering. Det driver ikke undertegnede med, så derav tittelen på denne testen. Selv den rimeligste modellen, som jeg testet, byr på så mye kraft at de ekstra pengene er bortkastet.

Testen er derfor sett fra snitt forbrukeren sine øyne. Har du pengene og ønsker det råeste er dette maskinen for deg, men det er grunner til at mange bør spare pengene og kjøpe en Air M1 eller vente på neste års helt nye Air-maskiner med M2.

Annonse


Selv inngangsmodellen er for rå for meg.
Apples markedsføring er helt tydelig i forhold til hvilke kundegrupper maskinene er myntet på. Bilde: Apple

Design og skjerm

Som nevnt i sniktitten og utallige ganger er maskinen ingen design-revolusjon som i at Apple har gjort endringer som får en til å sperre opp øynene.

På den måten matcher designet det den er laget for: til arbeid. Vi liker at MacBook Pro er gravert inn på baksiden, det er det eneste vi kan beskrive som en design-detalj.

MagSafe er tilbake med en liten plugg som er like nyttig som man tror, men som burde vært enda hardere på, da den litt for lett løsner om man skumper borti fra opp- eller nedsiden. Ingen stor plage, men noe å være klar over om man jobber med veldig lite batterilevetid igjen (ja, jeg klarte å skumpe den ut en gang med 0 batteri).

Fordi jeg har brukt den en god stund kan jeg med sikkerhet observere at “busslomma” ikke er noe jeg legger merke til. Panelet er større enn forgjengeren (14,2″ – 3024 x 1964, “Liquid Retina XDR”) som har 13″ (2560 x 1600), og det kommer godt med. Det er den flotte skjermen som stjeler showet med masse lysstyrke og en flott HDR film-opplevelse med opp til 1600 nits takket være en oppgradert miniLED-skjerm. Dette er altså ikke OLED, men kommer nærme.

Det jeg heller ikke merket stort til var ProMotion 120Hz-panelet som jeg trodde ville ha en større positiv påvirkning på opplevelsen. Jeg setter pris på det, helt klart, men når man blar i nettsider er ikke bildet så silkemykt som jeg opplever på iPhone 13 Pro Max, noe som er finuerlig. Som med 13 Pro-serien veksles det mellom 24Hz til 120Hz avhengig av man gjør for å spare på batteriet, men ved kjapp scrolling på nettsider regner jeg med at 120Hz er aktivert.

Det er mye kraft i kompakte MacBook Pro 14.

I bruk

Du vil lære å sette pris på at Apple har lært av sine feil og kastet TouchBar. I stedet har de montert inn et svart Magic Keyboard som fungerer som en drøm. Jeg har ingenting å utsette på tastaturet: det gjør jobben, kommer forhåpentligvis ikke til å feile som sommerfugl-taster og er veldig behagelig. Fordi maskinene er tykkere er det nok plass til dype nok trykk, samtidig som tastene ikke er for myke eller harde. Fingrene danser mens man skriver.

Det at maskinene er tyngre (MacBook Pro M1: 1,4 kg med 21,24 cm tykkelse – MacBook Pro 14 M1 Pro: 1,6 kg og 22,12 cm tykkelse) og feitere er noe man mer enn gjerne aksepterer. Jeg har ikke testet 16-tommeren, men lillebror er man aldri i tvil om at skal med i sekken. Produksjonskvaliteten er som vanlig av høy Apple-kvalitet, og jeg tviler på at denne er lett å ødelegge (jeg har ikke prøvd).

Høyttalerne på MacBook Pro har lenge vært i sin egen klasse, og denne gang er de enda litt bedre. De spiller rett og slett høyt for laptop-høyttalere å være, og med en aldri så liten surround-effekt om man bruker denne proff-maskinen som underholdningsmaskin. Du kan til og med plugge inn høy-impedans hodetelefoner og fremdeles få god lyd.

Heldigvis er HDMI og SD-kortleseren tilbake, men jeg hadde også ønsket meg 1 x USB A. Da hadde alle for alvor sluppet unna dongler.

Ytelse

Silkemykt. Det er hva denne maskinen leverer uansett hva man kaster mot den. Du kan ha så mange apper og faner du ønsker, bare kast på med så mye multitasking og så mange ekstra skrivebord som du bare ønsker, det er ikke tegn til lugging. iOS på de mest moderne iPhone-modellene har i flere år levert nærmest sanntid oppstart av Apples innebygde apper, og det er nå hva også macOS klarer med denne maskinvaren. Ikke bare det, men macOS føles nå like silkemykt som iOS i de aller fleste sammenheng, bortsett fra at jeg mener ProMotion er bedre på iPhone 13 Pro Max.

Det er klart det er moro å bruke denne, noe som kanskje ikke har kommet godt nok frem i anmeldelsen, men det er grenser for hvor mye man bør betale for at Safari åpner på 0,5 sekunder i stedet for 1 sekund. Flanket av en kjappere skjerm som tar seg råflott ut med sine mange lokale dimme-soner, er opplevelsen også lydløs da ingen av våre arbeidsoppgaver er tunge nok til å sette igang det forbedrede viftesystemet.

M1 Max-brikken yter som en RTX 3060 (83 FPS i Shadow of the Tomb Raider), mens M1 Pro yter rett under 60 FPS i samme spill med høyt detaljnivå og 1440p.

Se GeekBench- og SSD-tall i sniktitten.

Konklusjon

For egen del er det lett å konkludere med at all kraften er bortkastet, for dette er en Pro-maskin denne gang, ikke bare et merkevarenavn.

Meg som mange andre gjør garantert et smartere velg ved å vente på nye MacBook Air med M2-brikke som kommer neste år. Med en startpris på 11 990 om dagens priser beholdes er det et smartere valg rett og slett fordi M1-brikken allerede er mer enn kjapp nok til hva jeg bruker en laptop til – det er en større skjerm jeg ønsker meg.

At 120Hz-skjermen i Pro-modellen ikke gjorde et like stort inntrykk som forventet styrker min sak om at Air er et bedre valg for de fleste da det ventes at ingen ikke Pro-modeller får ProMotion (som iPad mini, beklageligvis).

For de som ønsker all kraften, og mer (det finnes jo Max-modeller også), er dette den ultimate maskinen. Det er ingen kjappere laptop til slike oppgaver i skrivende stund. Det Apple har fått til med ytelse/energiforbruk er intet mindre enn imponerende, men det stopper med programmer, for den er fremdeles ingen maskin til spill sett forhold til prisen.

Det vil være smartere for mange å bruke pengene på en Air og en Mac mini: totalprisen blir fremdeles godt under MacBook Pro 14: 20 980 kroner.
TEST: MacBook Pro 14 er ikke for meg
Vi konkluderer
MacBook Pro 14 har så mye kraft at alt annet enn å bruke denne til profesjonelt bruk blir i overkant, så kjøp MacBook Air eller vent på andre generasjon med M2. Det Apple har skapt med den nye Pro-generasjonen laptoper er et råflott arbeidsverktøy som vil møte alle krav i flere år fremover.
Leservurdering264 Vurderinger
5.9
+
Mye mer kraft enn den jevne laptop-bruker trenger
En meget god skjerm
Svært kjapt og behagelig tastatur
Portene er tilbake
1080p-kamera
Høy-impedans 3,5 mm inngang
Enda bedre høyttalere
-
Fremdeles ikke et skikkelig spill-økosystem som kan dra nytte av GPU-en
Vi savner USB A
FaceID mangler
9

Annonse