apple vision pro
Apple har avslørt Vision Pro og fansen vet for lengst hva de kan forvente, men prisen er høy og nå som Apple Car er avlyst, hva er det Apple-fansen egentlig kan se frem til av store lanseringer? Bilde: ITavisen

Annonse


Hva har Apple-fansen å se frem til?

Mark Gurman avslører at Apple skal vise nye iPad-er trolig andre uken i mai, altså en gang fra 6. mai.

Apple ser ikke ut til å klare å oppgradere MacBook og iPad samtidig i samme tempo

Gurman har snakket om Apples lansering av iPad Pro OLED og iPad Air 12,9″ i mange måneder. Men produktene måtte utsettes av Apple som fant at programvaren ikke var så klar som de hadde regnet med. Det medførte utsettelse fra en lansering sent i mars/april. I stedet skal det altså trolig skje andre uken i mai. iPad Pro har ikke blitt design-oppgradert siden 2018, og Apple gjorde ingenting i fjor – det er derfor duket for en stor-overhaling av iPad-serien, ikke minst fordi selskapets produktportefølje med et ser langt mindre spennende ut.

KOMMENTAR: Er Apples storhetstid over?

De nye iPad Pro-modellene vil bli dyrere, mener Gurman, men han avslører ikke med hvor mye. Vi har for lengst hørt at de nye brettene blir dyrere. Det kommer også en ny iPad og iPad mini, men neppe før på tampen av året. iPad mini får visstnok ikke stort mer enn kjappere innmat: synd, vi hadde håpet på en mye bedre skjerm.

Når det gjelder lenger frem i tid forsker Apple stadig på en iPad som kan brettes, men selskapet er tidlig i utviklingen, og Gurman mener at Tim Cook & Co ikke kommer til å lansere en om man kan se bretten. “Jeg har blitt advart om at hvis Apple ikke er i stand til å løse det problemet, kan de bestemme seg for å droppe det sammenleggbare konseptet helt. Men det er fortsatt tid,” skriver Gurman.

Annonse


Apple-fansen har sett Vision Pro – “now what?

Vision Pro er jo lansert, men kun i USA, og prisen er skummelt høy. Det er derfor ikke ventet at Vision-produktene blir en stor hit før om flere år. Det er heller ikke ventet at en billigere modell vil bringe med seg ny teknologi vi allerede ikke har opplevd med Vision Pro på hodet. Med andre ord er det ikke mye spenning å hente fra den kanten.

Og nå som bil-prosjektet er kansellert har ikke Apple-fansen noe stort å se frem til lenger, rett og slett. Apple må gjøre mer enn å lansere en iPad med OLED-skjermer, og fordi det ikke er ryktet større skjermer, er håpet at iPadOS og iOS 18, blir veldig fine og store oppdateringer. I det minste melder Gurman at Apple internt mener iOS 18 er den største oppdateringen av iPhone sin programvare noen sinne. For at Apple skal kunne skape nok entusiasme for nye iPads må det nok mer til enn ny skjerm-teknologi.

Nye knapper, samme design

Så hva har Apple-fansen å se frem til av store produkt-lanseringer? I nærmeste fremtid: ikke stort. Det er nemlig ryktet at AI-funksjonene blir grunnleggende og at Apple ikke vil klare å hoppe bukk over konkurrentenes AI-funksjoner. I tillegg vet vi nok allerede at iPhone 16-serien ikke blir en veldig stor oppgradering. Det største er at iPhone 16-modellene får to nye knapper: action-knapp og kamera-knapp, mens Pro-modellene får nye større skjermer og litt mindre ramme og blir utstyrt med kamera-knapp som 16-serien. Det er egentlig hele greia, om Apple ikke har klart å lure unna noe supert-spesielt. Det klarer de sjelden, i det minste ikke med iPhone-designoverhalinger.

Det Gurman, og vi skal frem til, er rett og slett at Apple kjapt vil slite med å skape nok entusiasme fremover om de ikke lanserer nye og radikale produkter. Ytelsen til mobiler er nå så god at de færreste oppgraderer kun av den grunn, og selv om kameraer blir bedre, drives mye av AI og det er grenser for hvor mye kameraet kan brukes. Apple har heller ikke fått til smart-hjemmet – der har Amazon gjort en bedre jobb.

Apple TV med kamera ikke nok

Apple jobber visstnok med en Apple TV med innebygget FaceTime, men man kan jo allerede bruke en iPhone til det, så det er ikke så veldig spennende. Gurman sier at Apple fremdeles jobber med en smart-skjerm, et produkt som vil minne om en billigere iPad. Enheten skal visstnok være laget for å flyttes rundt i hjemmet med spesial-lagde lade-stasjoner som skal plasseres rundt omkring i hjemmet. Selskapet skal ha satt igang en produksjonstest av skjermene, men er ikke sikre på om de ønsker å gå videre med prosjektet.

Gurman nevner igjen et brett som er ment å brukes på bordet og med en robot-arm som styrer skjermen: “Armen kan brukes til å etterligne et menneske på den andre siden av en FaceTime-samtale, forskyve skjermen for å gjenskape et nikk eller en risting på hodet. Men denne enheten har heller ikke samlet støtte fra Apples ledergruppe,” skriver Gurman. Vi er vel ganske enige med Apples ledergruppe: hva er poenget med noe slikt?

Med andre ord er 2024 et år der Apple må bevise at de har noe mer spennende på vei i årene som kommer, men at de samtidig klarer å bevise at de er med på AI-greia og samtidig klarer å overbevise om at iPad Pro 11 og 12,9″ med OLED er nok til å oppgradere.

Annonse