ipadmini6test
Det er godt mulig Apple kommer tilbake med en oppdatert versjon, for de er jo selvsagt klar over at panelet ikke er som det bør være i landskapsmodus når man blar.

TEST – iPad mini 6: skjermen ødelegger

Annonse


Vi har ventet lenge på en skikkelig overhaling av iPad mini-serien.

Nå er endelig den store oppfølgeren her, men ikke alt er så bra som det burde være for et produkt Apple har hatt mange år på å gjøre så bra som mulig.

Fra begeistring…

Da vi som mange andre fulgte med på Apples iPhone 13- og iPad mini-pressekonferanse, dukket opp på skjermen og tilsynelatende hadde alt vi ønsket oss, var vi begeistret over at Apple endelig hadde “hørt” oss: de hadde likevel ikke gitt opp mini-brettet selv om mange mobiler nærmer seg skjermstørrelsen.

Ok da, så er det vel ingen mobiler på 8,3″ som ikke er brettbare, men iPhone Pro Max-serien er jo på 6,7″. Det er likevel noe helt annet å bruke en iPad mini, for den litt ekstra store skjermen sammenlignet med en mobil byr på en langt mer innlevende opplevelse, ikke minst i spill, enn hva en mobil kan, Galaxy Fold eller ei.

Annonse


…til skuffelse

Vi har allerede skrevet endel om designet i forhåndstitten, og siden den gang er vi nå mer vant til at rammene kanskje er litt i overkant store, enn vi var de første dagene. Som det ble påpekt i kommentarfeltet må man jo ha et sted å holde uten å berøre skjermen. Når det er sagt er det vel mulig for Apple å implementere smart teknologi som sørger for at fingre som holder på sidene ikke registrerer trykk, men de har altså gått for litt store rammer. Greit nok, det ødelegger ikke opplevelsen nevneverdig.

Utover det store problemet med sjøsyke, har skjermen både høy oppløsning (2266 x 1488 piksler – 264 ppi) og er mer enn lyssterk nok for bruk ute på en solrik høst-dag.

Trond Bie, “wannabe-gamer”

Det som ødelegger opplevelsen når man surfer, er at panelet virker som det er sjøsykt. Vi skrev om dette etter at andre brukere meldte om problemet – for I første omgang trodde vi det bare var overgangen fra 120Hz til 60Hz som var problemet, men det er det altså ikke, og problemet er nå verre enn noen gang. Det er mulig det er lyssettingen som avgjør? Uansett er dette nå umulig å ikke se.

Ved å bla opp og ned i et normalt tempo i portrett-modus (effekten er langt mindre fremtredende i landskap), blir hele bildet ujevnt ved at den ene kanten ikke klarer å holde tritt med den andre siden av skjermen, noe som medfører at bildet er skakt når man blar.

Problemet er så ille sammenlignet med alle andre enheter vi bruker, inkludert MacBook, iPhone 12 og 13 Pro Max og selvsagt iPad Pro som har en 120Hz ProMotion-skjerm, at man kan tro det er noe galt med maskinvaren eller skjermen. Vi har dog ikke hørt noe fra Apple om problemet, så om det hadde vært et maxkinvareproblem hadde de nok uttalt noe, men nei. Det store spørsmålet er om en oppdatering kan rette dette, eller i det minste gjøre problemet mindre, men vi har vår tvil.

Ytelsen forringes av en dårlig berøringsopplevelse

Det at et så lite brett har A15-brikken som også finnes i de nye 13-modellene er flott det, men igjen kommer panel-spøkelset og ødelegger for opplevelsen, for hva er vel god ytelse om berørings-opplevelsen ikke er som den skal? Ikke store greiene.

Det at skjermen er mindre enn andre brett gjør det fra før av noe knotete å treffe objekter, at den mangler 120Hz-oppdatering gjør opplevelsen langt mindre silkemyk enn brikkesettet er i stand til og den merkelige gele-effekten ødelegger for det som hadde vært et ypperlig surfe-brett.

Mini-en later også til å ha lav oppdateringsfrekvens ved berøring, noe iPhone 12 Pro ikke har. Disse har ikke 120Hz, men de har kjappere oppdateringsfrekvens ved berøring.

Trond Bie

Problemet er ikke å finne i spill som jo (som regel) ikke går ut på å om å bla i dokumenter eller nettsider. Dette er årsaken til at vi har brukt mini-en mye mer til spilling enn å lese nettaviser.

For mange vil derfor mye av poenget forsvinne, for det er en ting om vi hadde anmeldt et Android-brett til 3000 kroner, men Apple skal ha 5990 kroner for kun 64GB lagringsplass noe som er alt for lite om man skal bruke den til spilling som den jo er best til, og hele 7790 kroner for 256GB. Her burde Apple ha tilbudt 128GB som inngangsmodell som plaster på såret for en skjerm som i bruk føles 10 år gammel ut.

Batteriet

Batterilevetiden er ikke noe særlig å skryte av, men fordi batteriet er ditto lite lader den lille krabaten kjapt med USB C, noe som er ålreit. Der vi mente at iPad Pro M1 som også er et dyrt produkt nok burde klare å holde det gående i mer enn åtte timer, tar iPad mini 6 kvelden noen timer før dette igjen – rundt seks timer ved blandet bruk. Kanskje dette er årsaken til at de ikke ønsket å staptte inn et bedre panel?

Men igjen: de sier jo at årsaken til at 13 Pro-serien har bedre batterilevetid ikke bare er grunnet fysisk større batterier, men fordi skjermen kan hoppe fra 10 til 120Hz avhengig av hva man gjør. Det gjør oss skuffet over at de ikke har et ProMotion-panel i også denne, selv om produktet jo ikke er døpt “iPad mini Pro”. Den unnskyldningen er uansett for svak.

Konklusjon

Vi vet ikke helt hva mer vi skal si om dette produktet; iPad-serien er jo kjente for de fleste. Problemet i år er at denne ene tingen ødelegger for så mye. Vi hadde nok lett gitt iPad mini 6 karakter 8 med et panel av bedre kvalitet, og trolig mer med 120Hz. Dessverre valgte Apple den kjipe løsningen, enten for å spare penger, fordi de ikke er så interesserte i produktet likevel, eller fordi det kanskje hadde blitt for dyrt med 120Hz. I så fall kunne de ha ventet noen år til for en mer moden teknologi. Vi har jo allerede ventet i mange år.

Av positive ting finner vi et meget pent, slankt og lett design. Denne er lett å ta med seg overalt, ingen tvil om det. USB C er også en positiv forbedring og det er praktisk at bildet følger deg i FaceTime-samtaler. Apple kaller funksjonen “Center Stage”, og dette fungerer også utmerket på mini-en og er støttet på iPad Pro 12,9 femte generasjon, iPad Pro 11″ tredje generasjon og iPad niende generasjon som også nettopp ble lansert.

Til syvende og sist lever dette rett og slett ikke opp til Apples standarder og vi har problemer med å anbefale det til andre enn de som ser for seg å spille mye på den, eller som en liten notatblokk takket være Apple Pencil 2-støtte (vi kommer tilbake med være erfaringer med mini-en som notatblokk).

At den er lett å ta med seg er sant, men har man en iPad, iPad Pro 11″ eller ikke minst en iPhone 13 Pro gir disse en langt bedre berøring-opplevelse, og det er jo hva man bruker et nettbrett til, for Apple selger ikke Smart Keyboards til mini-en. Da gjenstår dessverre bare en opplevelse som føles mer som å gå tilbake i tid enn frem.

TEST – iPad mini 6: skjermen ødelegger
Vi konkluderer
iPad mini 6 ødelegger for seg selv med et alt for svakt panel og en batterilevetid som bare er ok. Pluss for et lekket design, Apple Pencil 2 og USB C.
Leservurdering72 Vurderinger
3.2
+
God ytelse
Lett, tynt og flott design
USB C
Apple Pencil 2
-
Alt for dårlig skjerm
Dårlige berøringsegenskaper
Bare halvveis godt batteri
7

Annonse