apple eu mars
Apple vil fra og med iOS 17.4 i mars tillatte alternative app-butikker, apper, åpner opp for alternative nettleser-motorer, åpner opp NFC-betalingsbrikken og tillater spillstrømme-apper i App Store

Annonse


OPPDATERT: Vi er fremdeles ikke sikre på hva som skjer med iPhone i Norge

Apple har lansert iOS 17.4 beta 1 og med det også bekreftet hva de skal gjøre i EU-området med App Store og avgifter fra og med 6. mars.

Først publisert 25. januar.

Oppdatert, 1. februar, 09:19:

Vi tok kontakt med Apple etter meldingen fra teknologi-journalist Tom Warren for å forsikre oss om at meldingen stemmer, altså at alternative app-butikker ikke lanseres i Norge. Vi avvener en bekreftelse eller avkreftelse.

Annonse


Oppdatert, 26. januar, 12:07:

The Verge-journalist Tom Warren har funnet ut at Norge, Sveits, Island og Storbritannia, for å nevne noen, ikke får alle Apples App Store-endringer, dvs. ikke alternative app-butikker. Dette er fordi App Store-endringene kun gjelder EU-land, og ikke land som kun er medlemmer i EEA (The European Economic Area) som jo Norge er. Merk at vi heldigvis får strømme-appene som Apple tillater fra og med, inkludert Microsoft Xbox Cloud gaming og Nvidia GeForce Now.

Det er mer enn alternative app-butikker som kommer

Vi visste det allerede, men selskapet bekrefter de vil tillate installasjon av apper utenfor App Store. Endringen skjer dog ikke før i mars ved lansering av iOS 17.4, og ikke tidligere som først spekulert. Selskapet nedjusterer også avgiftene i butikken til så lite som 10 prosent, og gjør det mulig for utviklere å skape egne tapp-for-å-betale-apper med iPhone sin NFC-betalingsbrikke.

Også dypere maskin- og programvarelag blir gjort tilgjengelig for utviklere for første gang. Apple vil også vise en meny som lar brukerne velgerne sin egen standard-nettleser, med lenker til dem, når de åpner Safari iOS 17.4. En annen gledelig nyhet er at nettleserne endelig vil kunne bruke sin egen motor, og ikke Apple WebKit – denne hindringen gjorde nettleserne veldig like Safari. Som om ikke det var nok vil Apple nå også akseptere spill strømme-apper på App Store – GeForce Now og Xbox har frem til nå måttet brukes fra nettleseren.

Endringene inkluderer mer enn 600 nye API-er, utvidet appanalyse, funksjonalitet for alternative nettlesermotorer og alternativer for å behandle appbetalinger og distribuere iOS-apper. På tvers av hver endring introduserer Apple nye sikkerhetstiltak som reduserer – men ikke eliminerer – nye risikoer som DMA utgjør for brukere i EU. Med disse trinnene vil Apple fortsette å levere den beste og sikreste opplevelsen mulig for brukere i EU.

Apple

Apropos avgiftene er de 17 prosent, men vil gå ned til 10 prosent for de aller fleste utviklerne etter et år. Utenfor EU består det gjeldende avgifts-nivået. Apple vil i stedet ta 3 prosent avgift for apper som bruker selskapets betalingsløsning og 0,50 euro per app-installasjon. Begge deler gjelder App Store og tredjeparts app-butikker for apper som installeres mer enn 1 million ganger.

Bilde: Apple

Apple mener at det er en sikkerhetsrisiko ved å åpne iPhone på denne måten, noe de også poengterer i kveldens pressemelding:

“Apple må lage teknologi for å tillate en app å installere andre apper, og iboende i det er risiko. Det kan være en stor trusselvektor for personvernet, sikkerheten og integriteten til enheten din. Så Apple setter på plass teknologier og retningslinjer for å prøve å minimere denne risikoen,” uttaler Apples Phil Schiller.

“Det er derfor Apple introduserer beskyttelse – inkludert notarisering for iOS-apper, en autorisasjon for markedsplassutviklere og avsløringer om alternative betalinger – for å redusere risiko og levere den beste og sikreste opplevelsen mulig for brukere i EU. Selv med disse sikkerhetstiltakene på plass, gjenstår mange risikoer,” legger Apple til. En av disse er ekstra iOS-beskyttelse mot skadevare. Apper som har skadevare i seg vil ikke starte.

Annonse