hun på laptop
Det vil være lurt å undersøke om din bærbare sover som den skal - om ikke risikerer du å miste mer batterilevetid enn nødvendig.

Annonse


Hvorfor sovner du ikke?

Hvorfor kan ikke bærbare sove som ARM-enheter som mobiler og nettbrett? Er det en utfordring med Windows i kombinasjon med x86-standarden, eller er det noe annet?

Alle med en Windows-laptop har opplevd dette

Flere og flere produkter gjør det mulig å spare energi ved bruk for å stagge energi-bruken, men Windows ser ikke ut til å ha kommet like langt som mange andre. Det er et problem med Apples bærbare også: bare prøv å lukk skjermen når du av innhold med lyd, og lyden forsvinner – dette i motsetning til iPad Pro som jo også er utstyrt med M-brikkesettet – forskjellen er OS-et. I motsetning til Apples produkter kan Windows-bærbare også ha et annet, langt større, problem.

Windows 10 Modern Standby er en videreutvikling av strøm-modellen til Windows sin 8.1 Connected Standby. Connected Standby, og følgelig Modern Standby, muliggjør en umiddelbar på/av-brukeropplevelse, som ligner på smarttelefonmodeller. Akkurat som telefonen, lar S0-modellen med lavt strømforbruk systemet holde seg tilkoblet nettverket mens den er i lavstrømsmodus.

Microsoft

“En mobilenhet i hviletilstand er ikke bare helt slått på med skjermen av. For å spare batteri går operativsystemet og maskinvarekomponentene inn i lavstrømstilstander. App-aktiviteten er begrenset og CPU-en kjører med lavere klokkehastigheter (eller noen ganger ikke i det hele tatt), men enheten er fortsatt klar til å gå tilbake til normal drift umiddelbart,” oppsummerer The Spacebar-blogger og Android-utvikler Zachary Wander.

Som han påpeker: ikke bare stopper lyd å spille og varsler opphører på moderne bærbare, men det tar også litt lenger tid å vekke dem. Men hvorfor? Og hvorfor er det slik at noen maskiner ikke sovner i det hele tatt, men freser på med energi selv om skjermen er lukket?

Annonse


Windows maner brukerne til å være “grønne,” men hva hjelper det om OS-et ikke jobber sammen med maskinvaren i bærbare? Bildet er fra en stasjonær. Bilde: ITavisen

Fra “tilkoblet” til “moderne”

Wander går så gjennom Microsofts spesifikasjoner for lav-energi-standby som ble introdusert i Windows 8 med Connected Standby og videreført med Windows 10 sin Modern Standby. Dokumentasjonen viser til smart teknologi. Dette bør fungere.

“Hvis du tar Microsofts dokumentasjon for god fisk, har du allerede en avansert erstatning for klassisk standby hvis du eier en moderne (2017 eller nyere) Intel- eller AMD-bærbar PC, men du vet allerede at Modern Standby ikke fungerer som Microsofts dokumentasjon hinter til,” forklarer Wander.

Alt må fungere perfekt sammen

Det han fant ut er at mange produsenter, og han bruker Dell som eksempel, har aktivert støtte for Modern Standby i sine nyere bærbare, men at de droppet å teste det skikkelig. Problemet er derfor overopphetede batterier og uttømming av batteriene når maskinen egentlig skulle sove. Ikke bare gjør de ingenting når de er lukket, men man kan i verste fall oppdage at maskinene ikke sover i det hele tatt! Enda verre er at det ikke er mulig å deaktivere Modern Standby på mange slike maskiner etter at Microsoft til og med fjernet register-muligheten.

For at standby-teknologien skal fungere må all maskinvare være optimalisert, inkludert nettverkskort, USB-huber, fastvare og alle andre enhetsdrivere. Er det komplisert? Absolutt, og det hjelpes ikke av at Microsoft verken har et sertifiseringsprogram eller et program man kan kjøre som undersøker at alt jobber sammen for å sove.

Har du en MSI-laptop og sliter med funksjonen har Wander en punkt-guide for å deaktivere funksjonen i BIOS om Modern Standby skaper hodebry.

Det er ikke noe verre enn å sette den bærbare Windows-PC-en din i dvale, bare for å finne ut noen timer senere at den har stått på hele tiden, og at den er i ferd med å overopphetes i laptopvesken, og at batteriet nesten er tomt.

matt95110, Reddit

Annonse