samsung galaxy tab s9 test
Galaxy Tab S9 har mye mer kraft enn iPad 10, men kaster det bort på en svak tastatur-løsning og et skjermformat som langt ifra er optimalt i landskapsmodus. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Så nærme å dunke ut iPad – “Galaxy Tab S9”

Samsung har i år, som i fjor, lansert oppgraderte Tab S-nettbrett, premium-brettene til selskapet.

Oppdatert, 7. september, 21:00:

Vi har blitt gjort oppmerksomme på av Samsung at man kan få en tastatur-løsning med styreflate til 2600 kroner. Navnet er “Galaxy Tab S9 Book Cover Keyboard.” ITavisen spurte opprinnelig om å få tilsendt et tastatur uten videre spesifisering, og selskapet sendte oss modellen uten styreflate.

Introduksjon

Denne gang har vi testet det aller minste (11″) av de tre brettene etter at vi i mai i fjor testet Galaxy Tab S8 Ultra, den aller største på hele 14,6″ (hvorfor vil ikke dere, Apple?). Det er ingen store endringer på utsiden denne gang. I så måte er produktserien nærmest uendret akkurat som Z Fold5, mens Z Flip5 fikk en mye større utenpå-skjerm i år.

Annonse


Det er altså innmat-oppgraderinger man finner i år, men det er en viktig ting med de nye S9-brettene: samtlige er vanntette! Nettbrettene er derfor en av de få, om ikke de eneste, som tåler vann takket være IP68-sertifisering (opp til 1,5 meter vanndybde i 30 min.)

Spesifikasjoner (pris: 9490 kroner uten 5G – 128GB/8GB RAM)

  • 11″ – Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+
  • 1600 x 2560 – 16:10 ratio (~274 ppi)
  • Snapdragon 8 Gen 2
  • 254,3 x 165,8 x 5,9 mm
  • 498 g
  • Android 13 – One UI 5.1
  • microSDXC
  • Bluetooth 5.3
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e
  • 8400 mAh
  • 45 w trådet lading

Design

Det er ikke noe vits å endre på design som fungerer, og designet til Tab S8 og Tab S9-serien fungerer. I hånda føles den minste modellen, som den største, premium på alle måter uten spor av plast: glass i front, aluminium ramme og aluminium på baksiden i kombinasjon med 5,9 mm tykkelse gjør den usannsynlig lekker og fin å holde i. Man får følelsen av at man holder i alle tusenlappene man har punget ut for.

Brettet har ikke 3,5 lyd om det er viktig for deg, men som alle andre brett i klassen kan også den minste leveres med 5G, men det vil koste deg 2000 kroner mer. Da er det kanskje det er like greit å “hotspotte” fra mobilen?

Jeg skal si noe mer om tastaturet senere, men det gir mening å poengtere hvor merkelig pen-løsningen er med tastatur-dekselet påmontert. Med brettet på så er hele baksiden dekket av plast, og pennen kan derfor ikke magnetisk festes på kroppen som uten deksel. Når tastatur-dekselet er på, må man putte pennen inn i et lite lagringsrom. Hver gang du skal hente den frem og bruke tastaturet, må du derfor vippe opp på toppen for å hente den. Klønete.

Dette er langt fra den beste løsningen. Det mener mener jeg ville vært å også kunne magnet-feste den på sidene. Selv om man da blokkerer for høyttalerne er det en smartere løsning enn den Samsung valgte. Hadde de egentlig ikke lyst til å lansere tastatur til den?

Ytelse

Det er noen år siden produsentene slet med å optimalisere Android. Heldigvis er den tid forbi, og kombinasjonen Snapdragon 8 Gen 2 og Samsungs Android-kjerne er en flott kombinasjon. Ytelsen er meget god, og bedre i bruk enn iPad 10. Dette inkluderer langt bedre multitasking på den måten at apper holder det gående mye lenger enn Apples nest-billigste nettbrett som kun har 4GB RAM (!) og Apple A14 Bionic-brikken kjent fra iPhone 12-serien. Det er ingen tvil om at Samsung knuser iPad 10 på dette området, og det i samme pris-segment.

GeekBench 6:

  • Galaxy Tab S9: 2058 – 5516
  • Galaxy Tab S8 Ultra: 1229 – 3380
  • Galaxy S23 Ultra: 1890 – 4893
  • OnePlus 11: 1524 – 4843
  • iPhone 14 Pro Max: 2535 – 6330

Funksjoner

Med 16:10-skjermformat er skjermen avlang, og fungerer derfor aller best i vertikalt-modus. Jeg er faktisk overrasket at Samsung tilbyr tastatur til brettet, for innholdet blir alt for presset i landskapsmodus. Joda, det er greit nok for å ta notater, men mangelen på berøringsflate er et stort tap og aldri så lite irriterende.

Samsung skjøt seg selv i foten med et sammentrykt skjerm-format som ikke bare viser mindre innhold i landskapsmodus, men som også betyr at det ikke er plass til berøringsflate på tastaturet.

Om du ikke absolutt vet du er avhengig av å sporadisk skrive med dette brettet, anbefaler jeg heller iPad 10 (10,9″) med tastatur om du ønsker et rimeligere og mindre på-farten-nettbrett fordi den kan leveres med berøringsflate og har et bedre skjermformat (4:3) for arbeid.

Brettet leveres heldigvis med en pen som faktisk ikke bare er for kreative: den er også fin for å navigere seg rundt med, og fordi den følger med, hvorfor ikke? Du kan til og med bruke den uten å berøre skjermen, f.eks. ved å zoome inn på bilder. Multitaskingen fungerer som man ønsker: dra og slipp apper du ønsker så stables de ved siden av hverandre. I motsetning til iPadOS kan man ha flere apper oppe samtidig og man kan aktivere trinnløs justering av app-størrelsen om så er ønskelig. Z Fold5 gjør jobben på samme måte, og det jeg er glad for.

Konklusjon

Det mest irriterende er at Samsung er akk så nærme med å dunke ut iPad 10. Ok, så er ikke grensesnittet i nærheten like “smooth” som iPadOS, og det er det vel ingen som forventer, men ytelsen er mye bedre, det er mye mer RAM som holder apper gående mye lenger og designet er det ingenting å si på. Dessuten er jo skjermen mye kjappere (120Hz vs. 60Hz.)

Dessverre ødelegges eventuelt arbeid av 16:10-skjermformatet som er best til film, men for trangt for tastatur-jobbing. Det verste er likevel mangelen på tastatur-berøringsflate, og da blir det i overkant mye flytting av fingre fra tastatur til skjerm. Du vil derfor måtte ta med deg mus.

Fordi nettbrett er best når de fokuserer på en app av gangen, spesielt med i 11 tommer segmentet, spiller ikke ytelsen like mye inn og Samsung hadde tjent mye på å endre skjermformat og legge til berøringsflate. Da mener jeg at det på mange måter hadde vært merkelig å velge en iPad 10 med tastatur fordi ytelsen er svakere.

Med andre ord ender Galaxy Tab S9 opp som et konsum-brett. Det er ingenting i veien med det altså, men da vil også mange velge noe annet, spesielt om de allerede har en stor mobil og ikke er villige til å betale over 10 000 kroner for et mini-brett som gjør det samme som mobilen, bare på en større skjerm.

TEST: Så nærme å dunke ut iPad – “Galaxy Tab S9”
Vi konkluderer
Samsung Galaxy TabS9 er bedre på multitasking enn iPad 10, men taper fordelene da tastaturet mangler berøringsflate og skjermformatet trykker sammen innholdet i landskapsmodus.
Leservurdering89 Vurderinger
0
+
Premium-design
Veldig kjapp
Flott skjerm og lyd
Intuitiv multitasking
Kjapp skjerm
-
Skjermformatet egner seg ikke til arbeid
Tastaturet mangler berøringsflate
Kickstand kan ikke justeres
8

Annonse