testipad10
Man blir fort glad i nye iPad fordi størrelsen er så smart, men Apple har måttet kutte bort endel funksjoner samtidig som prisene utenfor USA er ille. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Bør jeg like iPad 10 så godt? Jeg vet ikke helt

Jeg skrev i en kommentar at jeg er forvirret over Apples iPad-strategi, spesielt i forhold til Pro-modellene. Heldigvis er jeg ikke forvirret over iPad 10, selskapets helt nye inngangs-modell til iPadOS-universet.

Introduksjon

Det store i år er at iPad, som iPad mini (som utrolig nok er dyrere enn den større modellen, blant annet grunnet A15 i stedet for A14), har det nyeste design-språket som ikke er nytt lenger.

Det tok ekstra lang tid for Apple å utføre denne endringen for å likestille designet på tvers av produktene.

For 10,9″ panel skulle vise seg under denne test-perioden å være en nærmest perfekt reise-kameraet, og byr på akkurat akkurat nok skjerm-areal til å skrive, surfe og lese e-post på en behagelig måte – for ikke å snakke om at den er en flott enhet for gaming (hold den unna barna om du ønsker å bruke den selv).

Annonse


Spesifikasjoner – (iPad 10: 6290 kroner) (“Magic Keyboard Folio”: 3290 kroner)

 • 10,9″ – LED – IPS – 2360 x 1640 – True Tone – 500 nit
 • A14 – 6-kjerners CPU – 4-kjerners grafikkort – 16-kjerners Neural Engine
 • 4GB RAM
 • TouchID
 • 28,6 Wh batteri
 • Fingeravtrykk­bestandig, oljeavstøtende belegg.
 • Støtter Apple Pencil (1. gen.)
 • Stereo-høyttalere
 • 802.11ax Wi‑Fi 6, to bånd (2,4 GHz og 5 GHz), HT80 med MIMO
 • Bluetooth 5.2
 • Nano SIM – eSIM (Opptil 9 timer med surfing på nettet over mobil­data­­nettverk)

I bruk

Det største problemet er og blir mangelen på 120Hz, eller i det minste mer enn 60 – hva med 90Hz så kan Apple døpe det “Pro-ish-Motion”? Alle som kommer fra en moderne iPhone Pro vil rynke på nesen over etterslepet som er veldig mye enklere å legge merke til i 2022 enn for noen år siden. Der, jeg måtte få det av banen.

Det er også etterslep, spesielt når man sveiper frem og tilbake i landskapsmodus. Heldigvis er effekten mindre enn på iPad mini 6, og oppleves derfor ikke som en like stor sjenanse. Kanskje er årsaken at skjermen er større at man ikke legger merke til det like mye?

iPad 10:

iPad Pro 12,9″ og iPad 10:

At det er godt med rammer på den plager meg mindre, selv om det ser litt rart ut i 2022, men stereo-høyttalere er det hyggelig å høre er tilstede.

Panelet generelt er av god kvalitet, og 2360 x 1640-oppløsningen er mer enn nok, men det er ikke slik den byr på 2000 nits, 1500 eller 1000: iPad stopper på 500 og Apple minner deg derfor igjen på at dette langt ifra er et Pro-produkt.

Fingersensoren er fremdeles bedre enn den på de fleste mobiler, men jeg savner FaceID så jeg slipper heve armen. Veit, det er et slit å leve, men igjen: ikke et Pro-produkt.

Hjem-skjermen har merkelig store ikoner og lite boltreplass. En stor endring fra iPad Pro 12,9” som gir flere valg.

Prisnivå og finurligheter

Noe av det kuleste er at Apple heldigvis ikke nekter oss «Universal Control», selskapets beste funksjon på mange år. Om man vil være ekstra flashy vil fordelen med å kunne bruke den som ekstra-skjerm til en MacBook Air være verdt et par tusenlapper av prisen på kombinasjonen brett (6290 kroner) og “Magic Keyboard Folio” (3290 kroner) som ender på den nette sum av 9580 kroner.

Selv 8000 kroner mener jeg vil vært i overkant.

Problemet er konkurrentene som lar Apple dominere. De gjør ikke en god nok jobb med å presse, og det er i hovedsak Android som er problemet. Dette er dog på vei til å bli bedre, men jeg har ikke testet Android 12L på annet enn en Samsung Galaxy Z Fold4, og kan derfor hverken konkludere eller sammenligne enda.

Det at kameraet er plassert på topp i landskapsmodus, men at denne ikke støtter Pencil 2 med magnetfeste på toppen er et tap. Det samme er det faktum at man trenger en adapter (haha) for å lade Apple Pencil 1. Det er heller ikke slik at adapteren fungerer uten kabel, neida, man må bruke sin egen eller den som følger med i esken.

For øvrig følger det med en 20 w USB C-lader. Ikke akkurat super-kraftig, men i det minste følger det med noe i motsetning til iPhone.

Lite elegant Pencil-lading og ingen mulighet for oppbevaring hvor det hadde gitt mening:

Tastatur-dekselet

Jeg er veldig fornøyd med hvor stabil tastatur-basen gjør hele opplevelsen: den sitter omtrent limt til bordet, iPad-en. En annen fordel med tastatur-dekselet er at det også fungerer som et deksel uten tastatur, men med vippe-mulighet. Derfor er det enkelt å nappe med seg kun brettet om så er ønskelig, og flytte seg fra kontoret til sofaen for å se film.

Foten blir ikke flat som Microsoft Surface. Heldigvis finner jeg at tasteopplevelsen er stabil selv om jeg bruker den i fanget.

Jeg vil derfor anbefale å i stedet bruke pengene på tastatur-deksel-kombinasjonen, enn kun dekselet som også tilbys. Plutselig sitter du der og skulle ønske du kunne taste kjapt. Apple er slue og har flyttet kameraet horisontalt for igjen å minne deg på å handle tastaturet slik at du kan la den stå av seg selv.

Løsningen er såpass smart at jeg ønsker det samme med iPad Pro-serien som trolig stor-oppgraderes neste år.

Tør jeg nevne det? iPad 10 med tastatur-dekselet minner mer om Surface. Samtidig setter jeg pris på at brett og tastatur-delen er adskilt av en fleksibel kobling slik at selv om skjermen står litt skeivt på fanget, så er tastaturet fremdeles stabilt og flatt, og der behagelig å taste på.

Tastene er meget behagelige og kjappe på det samme som Magic Keyboard til iPad Pro. Apple har til og med klart å dytte inn lysstyrke, søk, volum og slike ting på topp. Nyttig, det.

Ytelse og batteri

Brettet har A14 som ble introdusert med iPhone 12-serien. Om du mener det høres ynkelig kan jeg forsikre deg om at du ikke vil bli skuffet av ytelsen – det er i hovedsak mangelen på mer RAM som er det største problemet, ikke at man må vente ett sekund lenger på en app å åpne kontra iPad Pro.

Batterilevetiden er hva man forventer: brettet vil overleve dagen selv om du bruker den mye. Det er viktig, for et slikt produkt er ment å bli med overalt. Apple melder selv 9 timer batterilevetid.

Konklusjon

iPad 10 er et bedre kjøp enn iPad mini som har for liten skjerm for arbeid. Med iPad 10 er det i det minste rom nok til å jobbe på tvers av applikasjoner, selv om den silkemyke Pro-følelsen uteblir og RAM-mengden (det er samtidig utrolig hva Apple klarer å gjøre med ynkelige 4GB) ikke er nok til å holde deg innlogget på flere nettsider samtidig, om du hopper inn og ut av Safari.

iPad 10 er et meget praktisk produkt, spesielt med LTE er det den perfekte notatblokken og spill-brettet.

Det er et tap at Apple ikke mulighet til å øke plassen man har på skjermen som iPad Pro kan med oppløsnings-triks i programvaren. Jeg skjønner dere vil folk skal handle de dyrere modellene, men det finnes grenser.

At Apple har gjort det poengløs for de aller fleste å oppgradere sin iPad Pro i år, får meg til å tro at de har noe stort på gang neste år med helt nye design og kanskje en på 16 tommer (!). Hva prisen blir for et slikt brett tør jeg ikke en gang tenke på. Det er samtidig fint å vite at de visste hva de ønsket å oppnå med iPad, og at de på mange områder klarer å innfri.

Problemet med Apple internasjonalt er de grusomme prisene utenfor USA. iPad 10 er et smart og hendig produkt som er enkelt å ta med seg, kan brukes til mindre jobber og som er perfekt til surfing og spill. Men den prisen altså: over 6000 kroner for kun nettbrettet, og da står den ikke en gang av seg selv som en Surface og du får ikke med LTE.

Alle er klar over at Apple-produkter koster mer enn konkurrentene, men pris-økningene på Apple-produkter grunnet den globale markeds-økonomien setter en bi-smak på det hele. Spesielt når det er ment som de billigste alternativet.

Jeg kommer uansett til å mase om pris til Apple kaster inn 120Hz-paneler i samtlige produkter. Dere er herved advart.

MacBook Air M1, iPad 10 A14 og iPad Pro M1:

TEST: Bør jeg like iPad 10 så godt? Jeg vet ikke helt
Vi konkluderer
iPad 10 med Magic Keyboard Folio er en overraskende smart kombinasjon. Det er nok kraft, men mangelen på nok RAM kan irritere visse brukere, mens 60Hz irriterer alle.
Leservurdering88 Vurderinger
3.4
+
Perfekt størrelse
God batterilevetid
iPadOS 16 gjør en god jobb med skjermstørrelsen
Smart deksel-tastatur
USB C
"Universal Control"
TouchID
-
Lite RAM setter en stopper for optimal multitasking
Mangelen på 120Hz blir verre og verre
Dyr med tastatur-pakken
Endel ramme
TouchID
Teit Apple Pencil-lading
8.3

Annonse