samsung galaxy z fold5 test
Z Fold5 er ikke en dårlig brettemobil, men det er for få store forbedringer siden i fjor. Alle bilder: Trrond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Bør oppdateres annethvert år – “Galaxy Z Fold5”

“Galaxy Z Fold4 er som Flip4 en mindre oppdatering på veien dit Samsung ønsker seg: med enda større skjermer, lavere vekt og tykkelse. Likevel er det nok skjerm her til å glede seg over multitasking-forbedringene, god batterilevetid og flott ytelse.”

Nytt år, nye Z-modeller

Slik oppsummerte jeg min anmeldelse av Z Fold 4 24. august i fjor – den gang jeg 8.0 av 10 poeng. I år klarte ikke Samsung en gang vente til sent i måneden for å lansere sitt nyeste brette-flaggskip som kommer samtidig med Z Flip5. Basert på mine ønsker fra i fjor, er de innfridd i år?

Galaxy Z Fold5 har nye, slitesterke Flex Hinge med to skinner. I tillegg har Galaxy Z Fold5 en IPX8-klassifisering for vanntetthet.

Samsung

Spesifikasjoner (256/12GB RAM pris: 20 990 kroner)

Utvalgte forbedringer som skissert av Samsung:

Design

Den største design-forbedringen er at det ikke lenger er en markant åpning mellom de to panelene, slik at den ligger helt flatt i lomma. Dette selv om jeg ikke klarer føle forskjell på tykkelsen i lomma. Mao.: den er litt tykk. Greia med Samsungs fire lanseringer i år, Fold, Flip, Watch og Tab S er at det er snakk om “prosent-forbedringer.” Under selskapets presentasjon av de nye produktene ble det i overkant mye x eller xx prosent-forbedringer for vekt, skjerm og ytelse. Det merkes også under bruk.

Det er også slik det er å bruke Z Fold5. Den ser lik ut, og den føles identisk i bruk. Fremdeles er det slik at den minste utside-skjermen ikke er ønskelig å bruke. Jeg bruker den i år som i fjor som en “kjapp-skjerm” når jeg bare hente opp informasjon mens jeg går. Det er ikke mye ramme mer, men grunnet det helhetlige designet når man klapper igjen, er det heller ikke mye horisontal plass – innholdet skyves inn på begge sider, og det kan til tider være vanskelig å taste korrekt på det sammentrykte tastaturet.

Annonse


På mange måter kunne jeg ønske Fold5 var en Flip5-oppgradering: sistnevnte har fått en mye større utenpå-skjerm, og er således den større oppgraderingen.

I bruk og batteri

Når jeg åpner mobilen og har tilgang til 7,6 herlige tommer, er da moroa starter. Grensesnittet er kjapt som aldri før takket være den nyeste og beste Snapdragon-brikken, og med 12GB RAM holder innholdet seg på plass lenge. Med grensesnittet i kombinasjon med ytelsen er det virkelig som å bruke et nettbrett.

Nettleser, kamera og innstillinger – samtidig? Ikke et problem:

Samsung har heldigvis ikke over-tenkt hvordan man stabler apper: bare flytt de du ønsker til venstre eller høyre side ved å dra app-ikonet fra oppgavelinjen som et hvilket som helst nettbrett. Og det er også her hemmeligheten ligger: den bør fungere som man er vant til fra nettbrett, det er ingen grunn til å endre på vaner. Problemet har vært gjeldende i Android, men den tid er fordi.

Du kan til og med flytte en app på topp av mange andre samtidig på skjermen, og trinnløst endre skjermstørrelsen. Når det er sagt foretrekker jeg to apper samtidig, da har mange av dem god nok plass. Dog, jeg ser det kan være smart med en mini-musikk-spiller i et av hjørnene – du kan gjøre som du vil.

Multitaskingen er god og fleksibel, men jeg ser ingen grunn til at Fold4 ikke kan klare det samme om det ikke allerede er mulig.

Skjermen er lyssterk og av svært god kvalitet som Samsung er kjent for. Du vil ikke ha problemer med å bruke den ute.

Apropos ute er Fold fremdeles som en drømme-mobil for spillere. Å kjøre opp Diablo: Immortal eller Call of Duty er fremdeles like imponerende og underholdende som det alltid har vært på moderne brette-mobiler. Jeg blir simpelthen ikke lei av å spille på denne, og jeg er en som vanligvis bruker 0 timer på mobilspill i uka.

Underholdning er fantastisk på Fold5 som også har et bra høyttaler-system:

Batteriet holder det gående gjennom hele dagen med flittig bruk (og litt spilling med høy lysstyrke), men du vil neppe ha mer enn 20 prosent om du bruker den fra 08 til 23. Så lenge den holder det gående i løpet av dagen uten at man trenger frykte for å måtte lade, er jeg fornøyd.

Kamera

Slik er kamera-systemet i den ny modellen med de samme MP-tallene som i fjor

Fold4 sitt kamera-oppsett:

Hvordan klarer den seg mot Z Flip5 og iPhone 14 Pro Max:

Z Fold5:

iPhone 14 Pro Max:

Z Flip5:

Konklusjon

Det er vanskelig å toppe en mobil som Fold4 med dagens teknologi. Det jeg kan si er at jeg ikke merket forskjell i bruk siden i fjor. I stedet er det mindre forbedringer i alle kriker og kroker, men ingen av dem er store nok til å forandre opplevelsen i så stor grad at det føles ut som jeg bruker en ny generasjon. At skjermen er mer lyssterk setter jeg pris på, og at den klapper helt sammen er noe som burde på plass før eller siden, uten at jeg bryr meg nevneverdig når den ligger i lomma.

Spiller du mye og ikke bryr deg om at utenpå-skjermen er litt sammentrykt, er Fold5 en soleklar vinner.

Men selv om Fold5 ikke er et dårlig produkt, er det nok dessverre slik at det er for få forbedringer for som eier en Fold4, og for de som ikke kan betale rett over 20 000 kroner for en mobil, er glad-nyheten at Fold4 kan handles for rundt 14 500 kroner. Det er ikke en dårlig deal.

Hadde jeg vært på markedet etter en brettemobil hadde jeg valgt rimeligere Fold4. Den har omtrent samme design, like stor skjerm og lagringsplass og en kraftig Snapdragon 8 Gen 1-brikke. Den er også mer enn kraftig nok, men har lavere lysstyrke (1200 nits.)

Kanskje Samsung bør vurdere å oppgradere begge sine brettemobiler annethvert år i stedet?

TEST: Bør oppdateres annethvert år – “Galaxy Z Fold5”
Vi konkluderer
Galaxy Z Fold5 har flere mindre forbedringer i mange deler av produktet, men de er ikke store nok til å løfte produktet over i en ny produkt-generasjon. Mange vil derfor få desto større glede av Z Fold4 som nå koster under 15 000 kroner.
Leservurdering0 Vurderinger
0
+
God ytelse
Bra multitasking
Lyssterk skjerm
Helt sammenklappet
Godkjent batterilevetid
Underholdningskonge
-
Kun mindre forbedringer over hele linja
8.1

Annonse