fold4test
Fold4 er et mye bedre nettbrett enn mobil. Er du villig til å akseptere dette og prisen blir du neppe skuffet. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Nå er det bare to ting å forbedre – Galaxy Z Fold4

Fold4 er den beste mobilen jeg har testet i segmentet.

Introduksjon

Fordi det også er den første gang jeg tester denne type brette-mobil, akkurat som Flip4 var den første flipp-mobilen jeg testet i moderne smartmobil-historie.

Det er faktisk ikke helt sant, men da må jeg inkludere Surface Duo (med et problematisk grensesnitt, et problem Fold4 ikke deler) som jo aldri ble lansert i Norge. Det er visstnok planer om en Duo 3, men ingenting har lekket enda, men det blir en digresjon.

Fold4 er den dyreste (nesten 20 000 kroner) av alle mobiler i Galaxy-serien fordi den brettes ut fra 6,2 til 7,6 tommer:

Annonse


Som du ser er frontskjermen ganske smal. Du vil kanskje gjette at den er mest moro åpnet, og da har du veldig rett.

La meg oppsummere hva Samsung mener er viktig med fjerde generasjon Fold før vi går over spesifikasjonene:

Spesifikasjoner

  • 6,2″ (2316 x 904 piksler) – 7,6″ (2176 x 1812 piksler) dynamisk AMOLED 2x skjerm
  • Snapdragon 8+ Gen 1
  • 12GB RAM
  • 120Hz
  • HDR10+
  • 50+12+12+10+4MP kamera
  • 263 g
  • Bluetooth 5.2
  • WiFi 6e
  • 12GB RAM
  • 256GB – 512GB

Design

Den er svart, hva skal jeg si? Nei, fra halvveis spøk til alvor: Fold handler om skjermene, og ingenting annet. Selv kameraet (med imponerende zoom) er noe man dytter unna seg: skjerm, skjerm, skjerm!

Det er altså tre av dem, og den første lar deg bruke Fold som en vanlig, men i overkant smal og tung mobil. På baksiden finner vi kamera-oppsettet som bildet rett over avslører. Det er ikke noe mer å se her enn sertifiserings-ikoner.

Snu den rundt til siden og man at Samsung bruker det samme type hengselet med logoen litt “eksklusivt” inngravert dypt inn, som Flip4.

Det er masse å holde rundt i med mobilen klappet sammen, så å være redd for å miste den som med Flip4 som er veldig tynn, var jeg aldri under test-perioden. Den leverer således god komfort.

Flip4 veier kun 187 g. Fold4? 263 g. Det er klart man merker økningen, men Fold4 er ikke så tung at den blir for tung, man må jo tenke over hva man får med seg på farten: et nettbrett.

Diablo: Immortal er latterlig god underholdning på Fold4.
YouTube er ikke dumt heller.

Skjerm nummer to

Så langt, alt vel, til man dobbel-tapper på frontskjermen og med en gang finner ut at den skulle vært bredere (23.1:9) selv om Samsung har økt bredden med 2,7 mm sammenlignet med Fold3.

Nå er altså Samsung veldig nærme, men akkurat som at Flip4 mini-skjermen er for… mini, så er Fold, nå fire generasjoner inn, fremdeles litt for smal til å være en fullverdig mobil-opplevelse.

Dette er klart det største problemet med produktet, og noe man er nødt til å tenke over om man ønsker å handle en til nesten 20 000 kroner.

Byggkvalitet

Som Flip4 er kvaliteten på hengsel-mekanismen av god kvalitet. Du vil ikke være nervøs for at den, under normalt bruk, ender opp som en dyr dings som ikke fungerer.

Likevel: som i testen av Flip4 er det verdt å nevne at man ikke må ta med Fold4 på stranda, være ekstra forsiktig med skjermene og ellers holde den fri for smuss slik at partikler ikke trenger inn i hengslet.

Uansett hvilken posisjon skjermen er i, er det mer enn nok motstand at den står perfekt og helt uten form for vingling (i motsetning til nærmest alle Windows-laptoper – beklager, jeg måtte.)

I bruk

Etter å ha blitt av en smal front-skjerm, blir man desto mer imponert når man bretter den opp og finner at hengslet er av god kvalitet, og at 7,6 tommer er mye plass. Så mye plass er det at Samsung gjør det mulig å fritt velge størrelser på app-vinduer. For å frigi en app fra sin bestemte posisjon, sveip ned fra høyre topp. Jeg er fremdeles ikke sikker på hvordan man går tilbake til fullskjerm-visning uten å manuelt dra i hver side til den er i maks størrelse.

Du vil også legge merke til at verktøylinjen (man kan skjule ved å holde inne i bunn ett sekund, en løsning som fungerer overraskende bra) minner om en til PC-en, og som aktiveres når man har en app oppe. Før man åpner en app, er ikon-flaten lik som alltid i Android.

Hold inne for å hente frem…
…og for å gi fjerne for å gi litt mer plass til appene.

Det nye med den mer avanserte verktøy-linjen er at de to appene helt til høyre er de du har brukt mest. Man vil derfor kunne flytte seg kjapt frem og tilbake om man ikke ønsker å flippe frem og tilbake i fullskjerm eller via multitasking-oversikten, to gester som begge fungerer tilfredsstillende.

Som på en iPad er det bare å dra app nummer to til ønsket posisjon: avlang i bunn, eller x antall prosent av høyre og venstre lang-lengde. Deretter kan man trinnløst justere størrelsene.

Mange apper, som YouTube, er optimalisert for bretting, slik at man får tilnærmet en desktop-opplevelse uten å måtte ta med seg kickstand. I så måte er denne også perfekt for videosamtaler.

Det er fantastisk behagelig å skrive på den.

Ytelse

Jeg nevnte i min test av Flip4 at på papiret er ytelsen god, og også i spill, men at det var i overkant med etterslep i berøringen og et grensesnitt som ikke oppleves like kjapp som det burde.

Heldigvis kan jeg med en gang berolige om at Fold4 ikke har dette problemet.

Mobilen fungerer veldig bra uansett skjerm. Spesielt med enheten brettet opp legger man merke til at flyten og berøringen sitter som den skal, det samme for animasjonene – alt føles mye bedre enn Flip4.

  • Samsung Z Fold4: 1283 – 3593 (Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1)
  • Samsung Z Flip4: 1232 – 3629 (Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1)
  • OnePlus 10T: 1035 – 3468 (Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1)
  • OnePlus 10 Pro: 970 – 3431 (Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1)
  • OnePlus Nord 2T: 678 – 2844 (MediaTek Dimensity 1300 Octa-core)
  • Sony Xperia 1 IV: 1176 – 3252 (Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1)
  • iPhone 13 Pro Max: 1726 – 4680 (Apple Apple A14)

Kamera

Samsung sier at kameraet på Fold4 bør sammenlignes med Galaxy S22 og ikke S22 Ultra, mens Flip4 er nærmere Galaxy S21. Fold4 har også lengst zoom av de tre testede modellene der Fold4 alltid er å finne som midt-bilde.

Dag – Z Flip4, Z Fold4 og iPhone 13 Pro Max

Zoom – Z Flip4, Z Fold4 og iPhone 13 Pro Max

Natt – Z Flip4, Z Fold4 og iPhone 13 Pro Max

Konklusjon

Som Flip4 er Fold4 en forsiktig, men nødvendig oppdatering, det er bare dumt de ikke kunne strekke front-skjermen enda mer – er det generasjon fem som vil klare å sette et startskudd som nærmest vil kreve at alle, inkludert Apple, selger brette-mobiler? Det er ikke godt å si, men skjermen i front må bli like bra i bruk, altså bredere, som en tradisjonell mobil for å kunne utkonkurrere tradisjonelle mobiler.

Det vil uansett være et marked for mobiler slik de fleste bruker i dag, da de i ganske lang tid fremover vil være vanskelig å krympe en Fold til en Galaxy S eller en iPhone.

Fold4 kan trikset å skjule front-kameraet:

For de som er villige til å bære på litt ekstra, og som kan leve med at frontskjermen skulle vært større, byr Samsung på en overrasket polert og velykket storskjerm-opplevelse ingen mobiler kan konkurrere mot. Det er også en helt rå opplevelse å spille spill på den, og minst like morsomt som du kan forestille deg.

Tar du med deg et lite Bluetooth-tastatur også, vil man fint kunne skrive, redigere bilder og skrive e-post med nok plass. Da er tykkelsen og vekten noe man skjønner er vanskelig å krympe, samtidig som man vet at det kommer til å skje.

TEST: Nå er det bare to ting å forbedre – Galaxy Z Fold4
Vi konkluderer
Galaxy Z Fold4 er som Flip4 en mindre oppdatering på veien dit Samsung ønsker seg: med enda større skjermer, lavere vekt og tykkelse. Likevel er det nok skjerm her til å glede seg over multitasking-forbedringene, god batterilevetid og flott ytelse.
Leservurdering50 Vurderinger
5.5
+
En robust nettbrett-opplevelse
Forbedret multitasking-grensesnitt
Bra kvalitet på alle skjermer
God byggkvalitet
God ytelse
Bra batterilevetid
Stereo-høyttalere
-
Front-skjermen er irriterende smal og ikke optimal som mobil
Fremdeles tykk
Veldig dyr
8

Annonse