Galaxy z flip5 test
Galaxy Z Flip5 forbedrer det som tidligere var den store plagen: en liten ekstern-skjerm. Ellers er det meste som før. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Ser man det! – “Galaxy Z Flip5”

De som følger med på mobil-markedet har fått med seg at årets store flipp-nyhet er større utenpå-skjerm.

Introduksjon

Razer var først ute med “Razr 40 Ultra” som vi aldri mottok fra selskapet, men som ellers er grundig testet i bransjen. Samsung er, som jeg kjenner det, det andre store selskapet som endelig har fått plassert mer enn en liten stripe av en skjerm på utsiden, og det har mye å si: foruten å kunne klappe igjen disse mobilene, er salgs-poenget nettopp å slippe-å-flippe ™ opp hele tiden.

Jeg testet for øvrig forgjengeren i fjor, 23. august, og ga den 7,3 av 10 poeng der den største kritikken faktisk var “…at den ikke føles så kjapp ved bruk. Det er etterslep i berøringen, et problem Z Fold4 i langt mindre grad har uansett skjerm.”

Er dette også et problem i år, eller er det løst i kombinasjon med en mye større sekundær-skjerm?

Annonse


galaxy zflip5 test

Spesifikasjoner (pris 256/8GB RAM: 12 990 kroner)

Utvalgte forbedringer som skissert av Samsung:

Design

Den ser ut som fjorårets modell ser man kun på det estiske og ignorerer den langt større utenpå-skjermen en stakket stund. Jeg synes den er pen. Glasset og metallet har som Fold5 det litt for enkelt å bli tilsmusset, men det er enkelt nok å fjerne fingerfettet med buksa eller skjorta.

Det er ingenting å utsette på Samsung-designet og bygg-kvaliteten på denne “flippen.” Spesielt når den er lukket får man den fine “smykke”-følelsen som vil være en ettertraktet bonus for mange. Vi finner også at de to kameraene er snudd på kortsiden for å få plass til en langt større plass på oversiden, slik at når man flipper den opp, så er begge kameraene helt på topp.

Vel flippet opp møter man et velkjent syn: en tradisjonelt formet mobil-skjerm. Sjokkerende, jeg vet. Det er snauer rammer også – man ser dem nærmest ikke. Du vil kun se bretten, som på Fold5, om du holder enheten på siden og lyset vinkler litt annerledes. Med andre ord er det ikke et problem. Noe som heller ikke er et praktisk problem er bretten ved bruk. Det er naturligvis fordi den er i midten, og er du som meg blar du i nettsider på nedre del av skjermen, og flipper frem varsler uten å dra fingeren ned.

Se forskjellen på de to skjermene:

I bruk og batteri

Jeg kan friskmelde årets Android-opplevelse på Flip, for OneUI 5.1 med Android 13, har ingen problemer med berøring. Ut-av-boksen fungerer mobilen helt perfekt med den kjappe Snapdragon 8 Gen 2+-brikken som er den beste brikken på markedet og den samme i store Z Fold5. Jeg setter pris på at Samsung kjører på med premium-ytelse i begge mobiler. Merk deg at Flip har 8GB RAM i stedet for Folds 12GB. Jeg kan ikke si jeg merker stor forskjell ved vanlig bruk, men multitasker man mye vil man sette pris på så mye som mulig.

Grensesnittet er identisk med det som på andre Galaxy-mobiler. Samsung skal ha skryt for at biblioteket med alternative app-ikoner med samme stil er det største jeg har sett:

Det er utenpå-skjermen som eventuelt vil trekke kundene i år, så la oss ta en titt på hva man kan gjøre:

Skjønner du nå hvorfor jeg ikke brukte tid på å skrive ned absolutt alle funksjonene Samsung har inkludert? Det er så mange beskrivelser for hver funksjon, at jeg nærmest blir svimmel. I bruk er det heldigvis lite man slipper å huske, selv om man kan få det inntrykket av all infografikken; nei da, berøringen og grensesnittet er intuitivt lagt opp. Tapp for skjermen for å vekke den, sveip så frem og tilbake mellom widgetene du har lagt til. Hold inne for å om-organisere hvor de skal vise og klyp ut med to fingre for å hente frem fugle-perspektiv-oversikten. Berøringen er kjapp og behagelig og som man forventet av en tradisjonell berøringsskjerm.

Med en mye større utenpå-skjerm gis man kontroll over hva som skal vises i dvale-modus ved hjelp av et enkelt grensesnitt.

Det skal være mulig å “hacke” seg frem til en fullverdig Android-opplevelse med tredjeparts-apper, da Samsung ikke har noen slike planer for brukeren. Det er widgets som gjelder, og det er det. Det er ikke så veldig rart at selskapet velger denne tilnærmingen da skjermen tross alt er trykt ned til fremdeles små 3,4 tommer. Heldigvis vises varsles, noe som er nyttig i kombinasjon med musikk-styring. Du kan til og med bruke kameraet fra den, og i år gir det mening med nok plass til at man ser hva kameraet ser. Kort fortalt: utenpå-skjermen er nyttig.

Ved å brette mobilen delvis ned i kamera-modus gjør Flip som Fold smarte ting:

Kamera

Hvordan klarer den seg mot Z Flip5 og iPhone 14 Pro Max:

Z Flip5:

Z Fold5:

iPhone 14 Pro Max:

Konklusjon

Samsung har gjort masse bra arbeid med programvaren sin. Det er ingen problemer med Galaxy S-serien på området, og det er ikke noe problem på hverken Fold eller Flip i år. Det er fantastiske nyheter, for lite er kjipere enn ny og dyr mobil der man ender opp med å vente på en rekke programvareoppdateringer. Frykten er jo også alltid der ved slike situasjoner at problemene ikke rettes. Ikke at vi er nervøse for at Samsung har det problemet.

Selv om jeg også i år i stor grad var avhengig av å flippe den opp, brukte jeg trolig 37,5 prosent ™ mer tid å sjekke varsler på ekstern-skjermen enn jeg gjorde i fjor. Utover den større skjermen og en stabil programvare-opplevelse, er ikke batteriet det aller beste jeg har opplevd, men helt ok.

Du vil ende med å hente frem den største skjermen mye av tiden. Personer som ønsker seg kjapp-tilgang til en større skjerm hele tiden bør naturligvis se andre steder enn Fold og Flip, og slik vil det i stor grad være fremover. Fordelen er at du faktisk kan ende opp med å kutte mobilbruken noe.

TEST: Ser man det! – “Galaxy Z Flip5”
Vi konkluderer
Samsung finner ikke opp hjulet på nytt denne gang heller, men i motsetning til Fold5 er den langt større utenpå-skjermen den største nyheten blant selskapets brette-mobiler. Pluss-poeng for god ytelse og et pent design.
Leservurdering50 Vurderinger
1.1
+
Stor og fin ekstern-skjerm
Kvikk Android-opplevelse
Kjapp berøring på begge skjermer
Kjapp brikke
Like god som en tradisjonell Android-mobil i fullskjerm
-
Bare ok batterilevetid
Vannrett er skjermen i overkant bred
Litt tykkere enn Fold5
8.3

Annonse


Annonse


Annonse