SamsungGalaxy Zflip4test
Samsung Galaxy Z Flip4 er ikke helt optimal hverken sammenklappet eller åpnet, men for de som ønsker en annen opplevelse er det ingenting å utsette på ytelsen og batterilevetiden. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Samsung er nærme – Galaxy Z Flip4

Det er litt flaut, men kanskje også en styrke, at jeg hverken har testet Samsungs Flip eller Fold tidligere. Er det bare jeg som ønsker navnene kunne være Flip og Flop?

Introduksjon

Endelig skulle jeg få mulighet til å teste samtlige av Samsungs nye produkter, og for meg er alt nytt (bortsett fra øre-plugger og klokker, de har jeg litt erfaring med).

Både Flip eller Fold (testen kommer snart) har begge bøyeskjermer, men de frir til to ofte ulike kunde-grupper i tillegg til å være helt ulike i bruk.

Både Fold4 og Flip4 har for små sekundær-skjermer.

Hverken Flip eller Fold er personer som er mye på stranda, og man bør være ekstra forsiktig for å unngå at mindre partikler kommer inn i brette-mekanismen, eller på en annen måte riper opp skjermen som er litt ekstra ømfintlig.

Annonse


Jeg bør avslutte med å poengtere at jeg har lest mange tester der de aller nevner at årets oppdateringer til både Flip og Fold ikke er av den store sorten, noe jeg også fikk med meg under produkt-presentasjonene.

La meg oppsummere hva Samsung mener er viktig med fjerde generasjon Flip før vi går over spesifikasjonene:

Spesifikasjoner (pris: 11 963 kroner 128GB):

 • 6,7″ FHD+ Dynamic AMOLED 2X – 2640 x – 1080 425 ppi – HDR10+ – opp til 120Hz
 • 1,9″ Super AMOLED – 512 x 260 – 302 ppi
 • Snapdragon 8+ Gen 1
 • 3700mAh
 • 10MP selfie-kamera – 1,22μm – FOV: 80˚ F.No – F2,4
 • 12MP ultra vidvinkel kamera – 1,12μm – FOV: 123˚- F.No – F2,2
 • 12MP vid-vinkel kamera – 2 x AF, OIS – 1,8μm – FOV: 83˚ – F.No – F1,8
 • Video: 4K UHD @ 30 og 60 fps (3840 x 2160) – 1080p FHD video-opptak @ 30 og 60 fps – 1920 x 1080 720p HD videoopptak @ 30 fps (1280 x 720) – HDR10+
 • Super kjapplading (fra 0 prosent til opp til 50 prosent på rundt 30 minutter med 25W lader
 • Bluetooth 5.2
 • 8GB RAM med 512GB -UFS 3.1 – 8GB RAM med 256GB – UFS 3.1 – 8GB RAM med 128GB – UFS 3.1
 • Android 12
 • 187 g

Design

Fargen er ikke min favoritt, men heller ikke poenget: å gi valget mellom ulike farger, og å kunne tilpasse den helt som man ønsker, signaliserer at Samsung ønsker å kapre en kundegruppe som er opptatt av slikt, og det er i star grad ungdom.

Bespoke-design.

Flip4 føles litt som en meditasjons-stein.

Kvaliteten later til å være god i bretten, der man også smart finner Samsungs logo, og som avslører løsningen når man bretter enheten opp for å avdekke et avlangt 6,7 tommer stort panel med høy oppløsning, 120Hz og HDR10+.

Flip4 føles for tynn. Det er ikke det at mobiler ikke kan være så tynne, men det er noe med komforten som ikke henger helt på greip for meg. Hjørnene er flate, men ikke flate som en iPhone. Kanskje det er dette, kombinert med at kantene er glatte, som gjør meg nervøs for å miste den utbrettet.

Jeg liker heller ikke at fingersensoren er så langt oppe. Når mobilen er klappet sammen gir plasseringen mening, men man bruker jo fingersensoren når mobilen er slått ut, og jeg glemmer fremdeles hvor den er.

Når man klapper sammen Flip er opplevelsen en helt annen. Jeg er rimelig sikker på at jeg grunnet nevnte design-moment, og det at den klappes helt sammen og derfor er nesten “ubrukelig” (den sekundære skjermen er ikke nyttig), gjør at jeg nok brukte den mindre enn Fold4.

Å flippe den opp er ikke noe jeg kan gjøre med en hånd, det kreves derfor en ekstra operasjon, i tillegg til at jeg alltid har den brettet i lomma – det betyr at jeg ikke bare kan flikke den opp for å sjekke et produkt på nett før jeg handler. Dette kan man jo se på som en fordel, men man skal være klar over at selv om designet er plass-besparende kan det hele ende med å bli et irritasjonsmoment etter den første uka. Man kan se og lese varsler fra alle app-varsler. Dette er en smart funksjon for å kjapt se om det er noe viktig som skjer, men lese innholdet gjør jeg alltid på den store skjermen. Den brukes omtrent som en smart-klokke, med andre ord.

Fordelen med å trinnløst justere skjermen er at man kan spille med litt brett. Det er faktisk ganske behagelig med FPS-spill som Call of Duty. Man kan også se film enkelt i landskap-modus med en liten brett.

Skjerm nummer to

Den lille skjermen vekkes til live med to tapp og viser deg tiden. Samsung gir deg muligheten til å velge mellom et par uransikt og hvor de skal stå på skjermen, eller så er det lite man kan gjøre med den første fliken.

De fleste gangene brukte jeg hoved-skjermen til å gjøre det jeg ønsker, men den kan altså vise deg været, hva du hører på med tilhørende pause, nedtelling, kalender, direkteanrop, lydopptaker, Samsung Health, dagens tidsplan, neste alarm og Galaxy Buds2 Pro om man eier et par.

To klikk på skjermen er påkrevet for å aktivere, slik at den ikke aktiveres i lomma. Deretter må man flikke mot høyre for å hente opp det man ønsker, for klokka (og batteriprosenten) er alltid standard som første-skjerm, dette selv om man spiller musikk eller hører på en podcast. Her må løsningen være å bringe de aktive appene i forkant, selv om det sikkert er de av dere som alltid kun ønsker klokka.

Ytelse

Ytelsen er som du ser veldig god på papiret, med flest poeng av alle i Android-leiren, bortsett fra iPhone 13 Pro Max. Det merkelige er at den ikke føles så kjapp ved bruk. Det er etterslep i berøringen, et problem Z Fold4 i langt mindre grad har uansett skjerm.

Begge enhetene har 0,5 animasjonshastighet aktivert, en endring jeg alltid foretar på Android-mobiler.

De av dere som har testet en OnePlus 10 Pro vet hva jeg mener når jeg sier at alle berøringer gjør nøyaktig det en ønsker, kombinert med animasjoner som gir mening. iPhone gjør også dette riktig, men Samsung bommer litt med uheldige animasjoner, og etterslep i alt man gjør i deres eget grensesnitt. Dette får utslag i ting som å bla i åpne apper med en finger, eller kjapt hente opp en ny app.

Mulig er det underklokking Samsung driver med her for, for batterilevetiden er det ikke noe å utsette på. Man kan ytterligere, i tillegg til sparebluss-modus, velge mellom standard og lett-ytelsesprofil.

Jeg testet Diablo: Immortal, og fant selvsagt at den ikke hadde problemer med maks skjermoppdatering og detaljnivå (ultra er ikke til for mobiler.)

Jeg kan love Fold4 er den ultimate mobilen å spille Diablo: Immortal på.

Dette, og GeekBench-tallene under, underbygger at ytelsen er der, og at det er grensesnittet som har et problem.

Fordi skjermen er mer avlang enn vanlig, må du ta til takke med svarte striper i Diablo, og sikkert andre spill, mens Call of Duty fylte ut som ønskelig og med forventet ytelse.

Dessverre har denne også kun en høyttaler, et stort tap for alle som har testet gode stereo-mobiler. Det spiller en rolle og er en av de tingene som det faktisk fremdeles er mulig å forbedre.

GeekBench 5:

 • Samsung Z Flip4: 1232 – 3629 (Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1)
 • OnePlus 10T: 1035 – 3468 (Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1)
 • OnePlus 10 Pro: 970 – 3431 (Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1)
 • OnePlus Nord 2T: 678 – 2844 (MediaTek Dimensity 1300 Octa-core)
 • Sony Xperia 1 IV: 1176 – 3252 (Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1)
 • iPhone 13 Pro Max: 1726 – 4680 (Apple Apple A14)

Kamera

Først og fremst er Flip4 genial for video-samtaler fordi den kan stå av seg selv.

Som i mange apper (Samsung samarbeider med Google og Microsoft) optimaliserer grensesnittet seg i forhold til hvordan mobilen er brettet.

Dette stemmer også i Samsungs kamera-app som flytter ikonene fra topp til under kamera-visningen:

Dag – Z Flip4, Z Fold4 og iPhone 13 Pro Max

Zoom – Z Flip4, Z Fold4 og iPhone 13 Pro Max

Natt – fra venstre: Z Flip4, Z Fold4 og iPhone 13 Pro Max

Konklusjon

Det er to grunner til å handle en Flip4 fra et design-ståsted: den tar mindre plass sammenklappet, og “jeg liker designet.” Det er ingenting galt med noen av disse meningene, men man skal være klar over at man kan bli lei av å måtte flippe den opp mange ganger daglig. På den annen side kan det hende man bruker mobilen mindre, og det vil være bra for de fleste av oss.

Skjermen er veldig god den, selv om den er uvant lang selv etter en uke med testing. Batterilevetiden er også god, men høyttaleren er svak.

Av mindre irritasjoner må jeg nevne at visse app-varsler prosent demper musikk og podcasts i flere sekunder.

Du vil knapt se skjerm-bretten om det ikke skinner lys direkte på skjermen, men du føler den med fingrene. Noe stort problem er det ikke. Teknologien har kommet langt nok, nå må den bare overbevise at den har praktiske fordeler, og der kommer sekundær-skjermen ikke helt i mål

Det er flere ting jeg ønsker fra femte generasjon: smidigere fler-berøring, bedre ansiktsscanner i mørke omgivelser og en mye større sekundær-skjerm som gir flere valg. Samsung er på rett vei, men er fremdeles ikke helt i mål med fjerde generasjon. I det minste tør de prøve, og det er verdt mye og problemet med treghet i OS-et er noe vi håper de fikser i en oppdatering.

TEST: Samsung er nærme – Galaxy Z Flip4
Vi konkluderer
Man skal vite hva man går til med en brette-mobil, men er man fan av designet gjør Samsung mye bra: ytelsen er god, selv om fler-berøringen ikke er det, og batterilevetiden er godkjent. Man skal heller ikke fnyse av fordelen bretten kan gi i visse situasjoner.
Leservurdering46 Vurderinger
4.5
+
Bra skjerm
Pent design
Tar mindre plass sammenklappet
120Hz
God rå-ytelse
Kvalitets-konstruert
-
Berørings-etterslep
Ikke komfortabel å holde i utbrettet
Liten og litt for lite nyttig sekundær-skjerm
7.3

Annonse


Annonse


Annonse