galaxytabs8ultratest
Galaxy Tab S8 Ultra har en vanvittig god skjerm, men er for stor å holde i de aller fleste sammenheng. Alle bilder: Trond Bie

Annonse


TEST: Pen, men med skavanker

Samsung gjør det motsatte av Apple med et stort nettbrett og skrivebord-modus – funker det?

Introduksjon

Galaxy Tab S8 Ultra er stort og nesten sjokkerende tynt nettbrett på 14,6″. Det er nesten uhørt stort, og får iPad Pro 12,9″ som å føles som en 11″ og enda mindre. Jeg kunne knapt vente med å teste brettet (årsaken til at testen kommer sent er at vi måtte vente veldig lenge på tastaturet), men fant fort ut at uten tastatur-delen så er det i alle sammenhenger fort stort, men la oss ikke konkludere enda.

Først: spesifikasjoner:

  • 14,6″ 2960 x 1848TFT AMOLED – pikseltetthet (ppi) – 120 Hz
  • Snapdragon 8 Gen 1 @ 2.99 GHz
  • 8GB RAM
  • microSD, microSDHC, microSDXC
  • 802.11a/b/g/n/ac/ax (Wi-Fi 6E), Bluetooth 5.2
  • 11,200 mAh
  • 13 MP bak – 6 MP BAK – 12 MP front, 12 MP front
  • 128, 256 eller 512GB lagringplass
  • 1 x USB-C 3.2 Gen 1
  • 726 g

Ytelse og bruk

Som du ser er det ikke spesifikasjonene det skal stå på denne gang, og ganske riktig: denne er kjapp. Du bør ikke ha noe problem, på papiret, å hoppe rundt i apper på under sekundet. Her er Geekbench-tallene og sammenligninger: * Galaxy Tab S8 Ultra: 1229 – 3380 * Surface Laptop Studio: 1563 – 5778 * Apple MacBook Air M1: 1705 – 7515 Maskinen kan ikke måle seg mot Microsofts eller Apples laptop, noe som ikke er så overraskende. Også iPad Pro M1 12,9 er langt kjappere med 1706 – 7217. Problemet er som vanlig Android på nettbrett som sliter med å tilby brukeren en stabil flerberøring-opplevelse. Det er støtte for berøringsflaten også i vanlig nettbrett-modus, men jeg klarte aldri å bli helt fortrolig med å bruke den. Det er ikke alltid den registrerer hva jeg egentlig vil gjøre. Jeg er like lei av å skrive det som dere er i å høre det, men iPad og iPadOS gjør dette mye bedre. Kanskje er det kjappere oppdateringsfrekvens av berøringen? Uten tvil spiller programvaren inn. Alt dette i kombinasjon med at mange apper ikke er designet korrekt i forhold til den store skjermen, noe som igjen innebærer at knapper ikke er der de bør være og at mye plass kastes bort. Synd, skjermen er jo så stor og fin.

Her er et eksempel på Twitter i portrettmodus er ok, men definitivt ikke i landskapmodus noe som gjør bruk av mange apper med tastatur og styreflate håpløst:

Kombinasjonen av disse tingen forringer opplevelsen såpass at jeg heller plukker opp iPad-en for kjapt å sjekke e-post og lese. At FaceID fungerer mye bedre enn ansikts-gjenkjenningen i Galaxy Tab S8 gjør også sitt til at dette ikke er like fornøyelig opplevelse som det kunne og burde ha vært. Jeg så det som nærmest poengløst å anmelde uten tastauret, som jeg allerede har nevnt jeg fikk lenge etter selv brettet. Årsaken er innlysende: det er for stort å holde på i de fleste sammenhenger, og uten kickstand må den holdes oppe med noe annet for å se film.

Batterilevetid

Samsung lover opp til 148 timer med lydavspilling, surfing på WiFi opp til åtte timer og videoavspilling i opp til 14 timer. Nå ser jeg ikke film så lenge, ikke en gang på fly, men batterilevetiden er god den. Spesielt dvale-tiden er imponerende på godt over en uke. Jeg har med andre ingenting å utsette på batterilevetiden, for denne varer en hel arbeidsdag, og da er man som regel i mål.

DeX

Jeg har allerede nevnt hvordan OS-et er i bruk med flerberøring, og at appene ikke er optimalisert. Da er det neste naturlige punktet å diskutere DeX. DeX er et Samsung-modus som kjører i Android som legger opp til et komplett skrivebord med muspeker og det hele. Dessverre så føles det ikke helt naturlig å bruke musen i begge modus – det later til at Samsung bare har lagt til støtte og ikke tenkt på hvordan det føles. Her får man servert appene på et skrivebord du vil kjenne igjen, og med en oppgavelinje som serverer en fullskjerm app-oversikt (det hadde vært smartere med en Windows 11 start-løsning, og ikke den i Windows 8), appene i midten som Windows 11 og klokkeslett, WiFi og denslags, også som i Windows. DeX fungerer akkurat som man hadde forestilt seg. Pluss for at man kan aktivere automatisk start når “bokomslaget” er koblet til – og/eller med HDMI tilkoblet. Fordelen med moduset er at man har komplett kontroll over hvor mange apper man vil ha oppe, hvor man vil ha dem og størrelsen på dem. Samtidig er det støtte for berøringsflaten for å hente opp app-oversikten med tre fingre opp. Når man sveiper til høyre eller venstre med tre fingre har Samsung igjen kopiert Windows ved å hente opp en oversikt over åpne apper med samme grensesnitt. At DeX-tilkobling mot Windows og Mac kun er mulig med USB-kabel er svakt – her må det WiFi-støtte på plass. Vi prøvde dessuten å få det til med to ulike kabler, men fikk det ikke til å fungere: programmet registrerer ingen tilkobling selv om enhetens lagringmedium var å se i filutforskeren i Windows.

Tastaturet

Her har Samsung feilet på et par punkter de enkelt kunne unngått å tabbe seg ut med. For det første er tastaturet og delen man fester på baksiden to deler. Med andre ord er det to ting å feste på plass, og det er ikke så enkelt å gripe brettet i fart – man er redd for at en av delene skal falle av, rett og slett. Årsaken er at magnet-festet er for svakt mellom brett og tastatur. Jeg har flere ganger erfart, ved å plukke opp skjerm-delen, at tastaturet faller av. Det er fryktelig irriterende. En fordel som iPad Pro ikke har er at man kan bruke den helt og holdent uten tastaturet, og kun med kickstanden. Dette vil være en fordel ved bruk av pennen, eller når man ser film. Det er altså fordeler og ulemper med løsningen, men magnetløsningen er ingen unnskyldning.
Tastatur-delen er for myk, noe som gjør den mindre stabil på fanget enn ønskelig. Ikke bare det, men om deler av det er på utsiden av fast grunn, utføres det klikk på styreflaten. Det er litt morsomt, men egentlig ikke. Når begge deler er påmontert og man bruker den som laptop er kickstanden lik den på Surface Pro, og det er tommel opp. Positivt er det også at den kan legges helt ned.

Konklusjon

Galaxy Tab S8 Ultra har maskinvare som føles forut for sin tid. Den er så uvirkelig tynn, og skjermen så god, at det er lett å la seg imponere. Som film-enhet er denne en fryd med kickstanden, men det er veldig synd magneten er så svak. Android-fingergestene fungerer dessverre ikke helt optimalt, og mus-støtten i DeX fungerer akkurat som man hadde regnet med, men det føles litt unaturlig dette også. Med andre ord er det programvaren og app-støtten som i mange tilfeller stopper den fra å være et perfekt nettbrett, og det og størrelsen, men heldigivis er DeX på plass og utnytter den store skjermen og det gjør ikke iPad. Ikke enda.

Annonse:

Kjøp her!

TEST: Pen, men med skavanker
Vi konkluderer
Samsung Galaxy Tab S8 Ultra har en utrolig god og stor skjerm, men helhetsopplevelsen kunne vært bedre med bedre app-støtte, flerberøring- og mus-bruk.
Leservurdering71 Vurderinger
3.9
+
Stor og nydelig skjerm
Pent og tynt design
God ytelse
DeX-modus
Underholdnignskonge med kickstand
-
Kronglete fler-berøring
Apper fremdeles ikke optimalisert for Android-brett
Tastaturet er for mykt
Lader medfølger ikke
Kamera ikke så bra som FaceID
Dex føles litt unøyaktig med mus
7.5

Annonse