apple vision pro
Apple Vision Pro lanseres tidlig neste år til 3499 dollar, og er derfor enda noe dyrere enn ventet. Forvent en pris på over 40 000 kroner i Norge.

Annonse


Dette er “Apple Vision Pro” til 3499 dollar

Allerede på fredag rapporterte Mark Gurman at Apple bygget et spesial-område for å teste det nye hodesettet. Nå omtaler han hodesettet som «helt bananas altoppslukende.»

Apple Vision Pro lanseres tidlig neste år.

Priser og leveringsdatoer

Den offentlige beta-testingen starter i juli, mens de med utviklerkonto kan laste ned alle de nye OS-ene i beta-versjon i kveld.

MacBook Air 15 lanseres 13. juni:

  • 15-tommers MacBook Air med M2 kan bestilles i dag. Den leveres til kunder og blir tilgjengelig i Apple Store-butikker og hos autoriserte Apple-forhandlere fra tirsdag 13. juni.
  • 15-tommers MacBook Air med M2 er tilgjengelig i midnatt, stjerneskinn, sølvfinish og stellargrå og fås fra kr 19 490, og kr 17 990 med utdanningsrabatt. 
  • 13-tommers MacBook Air med M2 er tilgjengelig i midnatt, stjerneskinn, sølvfinish og stellargrå og fås nå fra kr 15 990, og kr 14 490 med utdanningsrabatt. 
  • 13-tommers MacBook Air med M1, som er tilgjengelig i gullfinish, sølvfinish og stellargrå, forblir i produktserien og fås nå fra kr 14 490, og kr 12 990 med utdanningsrabatt.
  • Ytterligere spesifikasjoner og detaljert informasjon om Apple-tilbehør, inkludert 70-watts USB-C-lader til kr 739. 

Nye Mac Studio og Mac Pro lanseres 13. juni:

  • Nye Mac Studio og Mac Pro kan bestilles i dag. De leveres til kunder og blir tilgjengelig i Apple Store-butikker og hos autoriserte Apple-forhandlere fra tirsdag 13. juni.
  • Mac Studio fås fra kr 29 990, og kr 26 990 med utdanningsrabatt.
  • Mac Pro er tilgjengelig som både tårnkabinett og med rackmontering, og tårnkabinettet fås fra kr 99 990, og kr 94 290 med utdanningsrabatt. Mac Pro for rackmontering fås fra kr 109 990, og kr 102 690 med utdanningsrabatt.

“Apple Vision Pro” med “visionOS” og M2

Med batteripakke.

Her er det altså, Tim Cooks “one more thing.” Hodesettet ser ut som hva vi har sett fra lekkasjene de siste årene, men enda mer kurvet enn hva de aller første lekkasjene hentydet. Man ser øynene til brukeren gjennom skjermen, noe som vil hjelpe på flere måter. Teknologien heter “EyeSight.” Hodesettet er også et 3D-kamera. Hodesettet har to timer batterilevetid.

Annonse


“Optic ID” fungerer med blant annet Apple Pay. “Apper og nettsider kan ikke se hvor du ser,” forklarer Apple. All kamera-informasjon bearbeides lokalt.

“VisionOS” er selskapets nye OS, ikke xrOS. Hodesettet støtter 3D-motorne Unity og Apple samarbeider med Disney for underholdningsinnhold.

Hvert øye får servert flere piksler enn en 4K TV ved hjelp av Apple M2-brikken. Hodesettet kjører “nesten helt stille.” R1-brikken er helt ny, og brukes for å prosessere inndata fra de 12 kameraene og fem sensorer:

Over 100 spill kan spilles første dag.
Filmtitting. 3D-filmer er støttet.
Du kan til dra med deg Mac-en inn i VR.

Man styrer hodesettet med stemmen, hendene og Apple Watch-hjulet på siden. Akkurat som lekket. Vision Pro synkroniserer med Apples andre enheter via iCloud. Enheten fungerer med Bluetooth som tastaturer.

Photos-appen dimmet.

Dette er grensesnittet med den ekte verdenen rundt brukeren:

Apple mener det vil være fint å surfe i Safari med Vision Pro.
Andre ser tydelig om brukeren er aktiv i en app.
Snorkel følger ikke med.

WatchOS 10

Man vil kunne logge hvordan man føler seg, også på iPhone.
Man blar opp for å hente frem aktive oppgaver.
watchOS 10 “Smart Stack.”

AirPods og tvOS

Apple har en stor-funksjon på vei som automatisk skifter mellom ANC og omgivelses-lyd. Apple lover også å gjøre det mer sømløst å skifte mellom enheter. “SharePlay” kommer til “CarPlay” og man vil endelig kunne finne igjen Apple TV remote med iPhone.

FaceTime kommer til Apple TV.
tvOS 17. Hurtiginnstillinger på hjemskjermen.
iOS 17 foreslår hvilken høyttaler som skal spille innholdet basert på hva man gjør i løpet av en dag. AirPlay til hoteller er også på vei.
“Adaptive Mode” skifter automatisk mellom ANC og omverden-lyd basert på hva som skjer.

macOS 14 Sonoma

Videoklipp fra naturen møter brukeren ved innlogging før videoen blir et stillbilde som bakgrunn. MacOS oppgraderes med “Game mode” og Apple Metal 3. Med moduset aktivert prioriteres CPU og GPU for spillene. Bluetooth-sampling-rate er doblet for bedre Playstation DualSense og Xbox gamepad-ytelse.

Vi bare måtte.
Apple hyper opp web-apper i den nye macOS-versjonen med støtte for varsler.
Med profiler i Safari, som Apple omtaler som den kjappeste nettleseren, er det støtte for profiler slik at man enkelt kan logge inn på samme tjeneste med ulike kontoer.
Epic Games’ Tim Sweeney er ikke sikker på hva han skal mene om spillmoduset til macOS Sonoma.
“Death Stranding” kommer til Mac senere i år.
Widgets på skrivebordet kommer også snart til Windows 11.

iPadOS 17

Widgets er endelig interaktive fra iPad-hjemskjermen, slik at man f.eks. kan styre lysene uten å gå inn i en app. Apple har også ikke helt overraskende lagt til det personlige låsskjerm-systemet kjent fra iOS 16. Helse-appen har også funnet veien til iPad med HealthKit.

Interaktive widgets.

iOS 17

iOS 17 “Standby” for iPhone 14 Pro og Pro Max.
“Journal” er den nye appen til iOS. De som følger med vet den lekket for en stund tilbake.
Apple lover mye bedre auto-korreksjon. Dette inkluderer “ducking”, fordi den nå følger med på hva du faktisk ønsker å skrive.
“Name Drop” for enkel nummer-deling via AirDrop. Det fungerer også med Apple Watch.
Automatisk varsel til familie- og venner når man reiser.
Vis hvor man er i Meldinger.
Legg igjen en videohilsen om FaceTime-personen ikke svarer.
“Live Voicemail.”
“Posters” viser hvem som ringer på en personlig måte.

Mac Pro

Nye Mac Pro med Apple M leveres med M2 Ultra som standard.

Mac Studio med M2 Max

Det blir mulig å utstyre Mac Studio med M2 Max. Apples nye brikke heter M2 Ultra:

  • 24 kjerner CPU
  • 60 kjerner eller 76-core GPU
  • Opp til 192GB RAM
M2 Max og M2 Ultra blir å finne i oppgraderte Mac Studio.

MacBook Air 15

15,3″ MacBook Air er endelig en realitet. 11,5 mm måler denne. Det er visstnok den tynneste 15-tommeren på markedet og den veier 1,5 kg. Den drives av M2-brikken og har opp til 18 timer batterilevetid.

Pris fra 1299 dollar. Maskinen kan bestilles i dag og leveres neste uke.

  • 5 mm rammer
  • 1080p nettkamera
  • Seks høyttalere
  • Dolby Atmos
  • MagSafe
  • 2 x Thunderbolt
  • 3,5 mm
Apple brukte tid på å “disse” Windows-laptoper da de viste frem nye MacBook Air 15.

Oppdatert, 17:16:

Analytiker Ming-Chi Kuo har endret sine leverings-estimater for hodesettet, og tror at masseproduksjonen starter så sent i år at det er en mulighet hodesettet først lanseres første kvartal neste år. Om ikke er det muligens snakk om en lansering sent i år.

Vi har tidligere rapportert om produksjonsproblemer av de avanserte mini-skjermene levert av Sony, ergo er en utsettelse mer enn litt sannsynlig:

“Det er materialene og produksjonen som øker produksjonskosten i tillegg til microOLED-panelene som visstnok er så dyre at Apple fikser defekte paneler, i stedet for å bestille nye. Det er også usikkerhet om Sony klarer å produsere mer enn 250 000 paneler i år. Dette fordi de er svært små og har høy oppløsning (4K per øye.)”

Oppdatert, 16:17:

En velkjent lekker kan ha avslørt en lang rekke spesifikasjoner før lanseringen, inkludert et FaceID for å sikkerhets-beskytte hodesettet. På innsiden er det visstnok to brikker, en for hoved-CPU og en for hjelpe-CPU. Dette kombineres med en USB C-tilkobling og koblinger mot batteriet. Som jo tidligere ryktet er det også en ekstern batteripakke.

I tillegg finner vi:

  • Kompass
  • ALS
  • Magnetometer (måler magnetisk feltstyrke)
  • Ambient light sensor
  • Akselerometer
  • Gyroskop
  • Wi-Fi
  • Bluetooth 5
  • ULLA
  • Integrerte stereo-høyttalere
  • 4 x mikrofoner

Oppdatert, 14:54:

Et nytt rykte hevder hodesettet er priset til 2000 dollar og ikke 3000 dollar som lenge ryktet.

Oppdatert, 13:29:

Apples nettbutikker er utilgjengelig i påvente av nye produkter fra klokka 19:00 i kveld. Foruten denne dukker kanskje nye Mac Pro opp. iMac ventes senere med M3.

Følg med klokka 19 i kveld

For journalister er selvsagt inviterte. Først vil de se produktavsløringene i en forhåndsarrangert video, for så å få mulig til å prøve hodesettet teknologi-bransjen har snakket om i flere år. For oss skal det endelig bli fint å slippe å skrive rykter om hodesettet, og å bruke de samme gamle konsept-bildene: i kveld klokka 19 får vi visstnok alle svarene, iOS 17 (kanskje blir Siri ny), macOS 14 og MacBook Air 15.

For ikke å glemme watchOS 10 som visstnok er en større grensesnitt-oppgradering med widgets i sentrum. Det er spekulert i om OS-et ser mer ut som iOS. iOS 17 forventes å være en kvalitetsoppgradering der Apple retter feil og irrirasjonsmomenter. Det er også ventet flere funksjoner brukerne i lengre tid har ønsket seg.

iOS 17 blir ekstra spennende i Europa

Det er også noe viktig for EU-brukere på vei: mulighet for innlasting av apper utenfor App Store. Dette er noe som Apple visstnok ikke kommer til å markedsføre er mulig, men som kommer fra og med iOS 17. Som høstens nye iOS-versjon, er også macOS 14 en oppgradering som finpusser på hva som allerede er på plass. Selv om det har vært rettet endel kritikk mot iPadOS sin måte å gjøre multitasking på, har vi ikke hørt noe om at Apple med det første har planer om å endre på det.

At det er snakk om et hodesett er jo spikret av de største avisene, men det har ikke vært noen konkrete lekkasjer utover xrOR og beskrivelse av hvordan hodesettet visstnok ser ut og fungerer. Dette er det første konkrete indirekte beviset på at Apple har noe stort på gang i kveld klokken 19, for som du kan se har de satt opp et dedikert område utenfor hoved-bygningen:

Annonse