ArcticNovaProWirelesstest
Arctic Nova Pro Wireless fra Steelseries er de beste spill-hodetelefonene du kan handle. De har også god nok lyd til å brukes til musikk. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Kan alt – best på alt: Arctic Nova Pro Wireless

Jeg kan aldri huske hype rundt et par gaming-hodetelefoner.

Introduksjon

Tradisjonelt har jeg foretrukket musikk-merkevarer som Beyer and Dynamic når jeg spiller da jeg samtidig kunne høre på musikk, men landskapet har endret seg de siste årene. Ikke bare er det et krav at de kan kobles mot PC/konsoll men også samtidig mot mobilen via Bluetooth.

Når vi ser på prisene og derfor ofte også lydkvaliteten skjønner vi hvorfor: å kombinere et produkt for spill, musikk og underholdning generelt gir mening, uansett om det er på PC, konsoll eller mobil. At spilling på mobil også øker i stor grad, og med strømming av AAA-spill, har åpnet markedet.

Design

Jeg er ikke super-entutastisk over et design jeg i beste fall omtaler som kjedelig. I verste fall “gamer-kjedelig”. På den måten faller disse mellom to stoler: de ser ikke ut til stort når man spiller, og de ser i verste fall veldig kjedelige ut om man bruker dem uten koblet til mobilen.

Annonse


Den merkeligste valget var å plassere USB C-inngangen, som man må koble til første gang, under venstre kopp som riktignok er magnetisk og lett å håndtere, men som likevel får meg til å tenke på Apples trådløse mus som lades på undersiden. Et kritisk problem? På ingen måter.

Du gjør heldigvis bare dette en gang.

Funksjoner og pris

Jeg har aldri testet Steelseries før, men er selvsagt klar over at den danske produsenten sin tilstedeværelse. 21 år har de holdt på, og de har lært endel gjennom årenes løp.

Nå som de debuterer med Arctic Nova Pro Wireless lover de alt, og med preisjon, innstillinger og lydkvalitet du ikke har sett maken til.

Det rareste er at PC, Switch, PS4- og PS5-utgaven ikke støtter Xbox, men at Xbox-utgaven støtter samtlige som allerede er nevnt. Forskjellen? Den ene Xbox-utgaven er ikke trådløs og derfor 1000 kroner billigere enn den testede modellen til 3749 kroner. Kompabilitets-nirvana ser ut til å være umulig å oppnå, men modellen finnes også til Xbox som “Nova Pro Wireless for Xbox” til samme pris som Playstation-modellen.

Steelseries er ikke alene om dette.

Vi lister opp hva disse er i stand til:

  • Nova Pro Acoustic System
  • 360° Spatial Audio med Sonar Software – støtter Tempest 3D-lyd for PS5, Microsoft Spatial Sound og Dolby Atmos i Windows
  • ANC og utenforlyd
  • Lad et batteri i styreenheten mens du spiller med det andre
  • Samtidig 2,4GHz og Bluetooth
  • AI-styrt ClearCast Gen 2 støy-kansellering av mikrofonen
  • 2 x USB-porter fuingerer med PC, Mac, PlayStation og Switch

Innstillinger

Sonar-motoren, den som styrer lyd-innstillingene, er faktisk ikke aktivert som standard. Aktiver og du får tilgang til alle innstillingene du ser under, i tillegg til surround-lyden laget av Steelseries.

Det tok meg noen minutter å finne ut dette, men for å aktivere Dolby Atmos om du foretrekker den (jeg skifter stadig frem og tilbake, og klarer ikke helt bestemme meg), må du velge “Hodetelefoner” som lyd-enhet i Windows, og ikke Steelseries sonar. Det sier seg selv egentlig.

Noe som ikke var helt selvforklarende og som jeg kunne ønsket det var en knapp på hodetelefonene for er ANC eller med områdelyd. I stedet må man trykke og vri flere ganger på kontroll-enheten. Det samme gjelder flerkanals-lyd, men man kan i verste fall lukke spillet og aktivere i Windows i stedet for på styrings-enheten som også skifter mellom USB 1 og 2 som vist under.

Utover dette har jeg nærmest ingenting å utsette på kontrollen av et produkt med såpass mange valg. Fordelen med en kontroll-enhet er jo samtidig det at man slipper å hoppe ut av en flerspiller-økt for å endre på alt, og med ett trykk på hjulet kan man velge ønsket lyd/kommunikasjons-miks.

Du kan til og med stille inn posisjonene til de virtuelle surround-høyttalerne, og det beste er at endringen i stor grad legges merke til.

Lyd

Kraft og detaljer er bærebjelkene for lyden for ethvert hodesett, og dette er noe Arctic Nova Pro Wireless har tatt med seg i tillegg til å gi brukeren full kontroll over enhver del av lyden, være det seg om man ønsker å høre alle fiendene i et FPS, eller om du ønsker å bli skremt ihjel i Resident Evil eller oppleve krig fra alle kanter i Battlefield og aktivere 100 prosent altoppslukende surround-lyd så er alle mulighetene der for det.

Dette er ikke en gimmick heller: det er stor forskjell hvordan man skrur seg til det man ønsker, noe som betyr at man faktisk tar i bruk kontroll-panelet ganske ofte og mye mer enn de andre jeg egentlig har glemt. Det har blitt til at jeg aktiverer Dolby Atmos, men nå går jeg fra Sonar sine mange oppsett og tilbake til Atmos hele tiden i forhold til hvilket lydbilde jeg foretrekker.

Lyden er grunnleggende god den, så du vil ei heller bli skuffet om du ønsker å bruke dem til mobilen for musikk og film. Mikrofonen er også skjult inne i koppen slik at de bare ser ut som nok et par hodetelefoner når man er ute.

ANC-en er ikke den beste på markedet, men den gjør jobben godt nok. Man ønsker uansett å spille disse høyt. Du behøver ikke være redd for at du makser ut volumet: de spiller en god del høyere enn hva som er forsvarlig.

Batterivarighet

Jeg må ha med en ekstra mellomtittel for dette, for ikke bare varer ett batter i 22 timer (!), men det følger med et ekstra ett som lades i kontroll-enheten. De få gangene man må lade er det bare å bytte batteri og fortsette som før med det samme oppsettet.

Dette er fantastisk og en større fordel enn man er klar over før man har levd med det noen dager. Steelseries selger også batterier separat for et par hundrelapper.

Komfort

Putene kunne vært dypere. Årsaken er man på begge øre kan føle noe som stikker ut av høyttaler-elementet om man ikke justerer hvor de sitter. Det er ikke slik at de er vonde å ha på, og i de fleste sammenheng har det ikke vært et stort problem, men Bang & Olufsen Portal er mer behagelige.

Steelseries har lagt til muligheten til å justere nederste “hodebånd” opp og ned. Jeg finner at på nederste trinn så treffer ikke ørene mine høyttaleren i like stor grad og som regel aldri.

Konklusjon

Arctic Nova Pro Wireless fra Steelseries er det beste gaming-hodesettet du kan kjøpe. Jeg var meget glad i B&O sine Portal grunnet meget god lydkvalitet (designet er penere og mer luksuriøst må sies, men de koster mer: 5399 kroner), men de har ikke like god batterilevetid, ikke på langt nær mange nyttige innstillinger og man kan ikke koble dem til både PC og konsoll samtidig.

Når lyden i tillegg er god og det kun er komforten som kunne vært litt bedre (avhengig av hodestørrelse og øreform), så er jeg bare ett lite skritt fra å gi full pott. Sammenlignet med Portal er også prisen god.

Her er Steelseries Arctis Nova Pro på lager. Annonse.

TEST: Kan alt – best på alt: Arctic Nova Pro Wireless
Vi konkluderer
Leservurdering324 Vurderinger
5.8
+
Kan alt
Veldig god lyd
Engasjerende surround
Veldig god stereo-lyd
Mange innstillinger for økt konkurransetrinn
Ekstra batteri lades i styre-enheten
Enkel programvare som gir kontrollen
-
Ikke de mest komfortable
Støtter ikke Xbox
9.5

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse