b&oportalpcpstest
Danskens oppgraderte Portal har enda bedre batterilevetid og støtter PC, Playstation og mobil. Uten tvil er de verdt pengene.

Annonse


TEST: Dette er (nesten) de eneste hodetelefonene du trenger

Vi testet aldri Bang & Olufsens Portal til Xbox og PC, uten at jeg har noen direkte grunn til det.

Introduksjon

Men nå er en slags oppfølger her, i hvert fall litt, for disse nye støtter Playstation og PC (men ikke Xbox – noe som gjør tittelen forklarende).

Begge modellene støtter Dolby Atmos, noe som er et fantastisk tillegg, også på PC med Dolby Access. Access aktiveres for øvrig automatisk med en B&O-lisens.

Selskapet er kjente for kul stil (alt etter hva man selv liker, selvsagt) og ditto høye priser – så er også tilfellet med Portal som koster 5399 kroner, men som det loves fungerer like bra til gaming som tilkoblet mobilen for musikk, for her støttes også fler-paring. Dessuten er stilen også veldig “snill” og vil neppe skremme noen.

Annonse


Utover forbedret batterilevetid (fra 12 til 19 timer) og en trådløs adapter som fungerer på både Playstation og PC, finner vi:

  • 95dB @ 1kHz / 1 mW
  • “Slitesterke materialer” og “estetisk design”
  • Elektrodynamisk driver med neodym-magneter – 40 mm diameter
  • LED-batteriindikator
  • Tre timer ladetid
  • Kontrollknapper på øreklokkene
  • ANC
  • USB C
  • aptX Adaptive – AAC – SBC
  • 3,5 mm
Beklager støvete PS5, men synes du ikke Portal matcher designet til Sonys konsoll?

Design

Dette ser ikke ut som gaming-klokker i det hele tatt, noe alle over 12 år setter pris på, for disse kan man enkelt fortsette lyd-opplevelsen med når man er ferdig med å spille GT 7 eller Forbidden West på Playstation 5. Man vil bli nærmest sjokkert over hvor svak plastikk-kvaliteten er på Sonys Pulse 3D til Playstation 5 etter å ha testet disse, selv om riktignok også de serverer god 3D-lyd. Mer om det senere.

Putene er heldigvis dype nok til at ørene ikke skubber borti materialet på noen måte, og vi har derfor heller ingenting å utsette på komforten. En annen stor fordel er at putene og bøylen er nærmest perfeksjonert, så man vil ikke føle at de klemmer for hardt/sitter for løst heller. Knall.

Designet er på ingen måter skrikende, men logoen er lett å skimte på både høyre og venstre side. B&O har også vært veldig flinke og inkludert “L” og “R”-merking veldig godt synlig på innsiden av koppene slik at man aldri er i tvil. Apples AirPods Max har det samme, men merkingen er ikke synlig nok. +1 til Danmark, -1 til California.

Komforten er kjempegod som designet er nøytralt.

I bruk

På høyre side finner man på-knapp og volum, mens venstre kopp huser ANC-kontroll (slipp inn mer omgivelseslyd eller lukk omverdenen ute med ANC), samt Bluetooth-paring.

Disse støtter heldigvis hurtig-paring mot Windows PC-en din. På den måten så slipper man unna med å skru dem på med dongelen installert, og vipps så installeres det du trenger og det er ikke stort (du må installere Dolby Access fra Windows Store). Mer kronglete er det på mobil, for installerer du ikke programmet først og deretter kobler dem til, blir det først rot. Jeg har som vane å aktivere paring på enheten og legge til via mobilens Bluetooth-innstillinger. Unngå det så sparer du deg selv to minutter.

Først så trodde jeg at man måtte vri på hele delen som holder putene på plass, men så stemmer ikke: i stedet har designerne inkludert en berøringsfølsom stripe på hver side, og dette fungerer faktisk sjokkerende bra – selv om man er ute og går kjapt så vet disse hva fingrene dine ønsker av kontroll, og leverer hver gang.

Jeg hadde heller ikke sagt nei til å vri mer fysisk på delen som holder på koppene heller, men igjen: det kan bli i overkant store fingerbevegelser. Dette er mer elegant, så jeg gir ikke smekk for dette.

Lyd

Lyden er god den, ingen tvil om det. Er det den beste vi har hørt? Nei, AirPods Max spiller bedre, men de er også låst til Apples økosystem, støtter ikke PC og Playstation og er kort fortalt et helt annet produkt i tillegg til å være enda dyrere. På så måte har Portal ingenting å skamme seg over, men det er en ting vi må nevne litt senere.

Jeg har også brukt dem på PC der det ikke er noen tvil om at jeg foretrekker å bruke dem i Atmos “film”-modus, også til spill.

Har du testet Pulse 3D til Playstation eller Sonys andre hodesett, trolig også fra tredjeparter til godt under halve prisen av disse, vil man med en gang bli imponert over at lydkvaliteten øker like mye som produksjonskvaliteten er bedre. Det er en klarhet og bestemthet i bassen man bare kan glemme å finne i hodesett til tusen kroner. Merk at Dolby Atmos ikke fungerer i Playstation 5, så i stedet nytter disse 3D Audio-systemet til Sony som vi mener ikke er like bra som Atmos i film-modus til PC, men som likevel er bra.

Både til PC og Playstation er maksvolumet kanskje litt i underkant? På Playstation spiller jeg med volumet på maks, og jeg er rimelig sikker på at jeg ikke har dårlig hørsel, så vær klar over at om du hører dårlig/ikke får nok så er det ikke mulig å guffe på ekstra.

ANC kontrollerer man, dog dessverre ikke trinnløst, på venstre side og den er mer enn god nok.

Dolby Access for Atmos gir utrolig fet lyd med film-modus, også til spill.

Konklusjon

Bang & Olufsen leverer (nesten) den perfekte pakken her; hadde det bare vært støtte for Xbox også! Men likevel får man altså et pent design som passer inn overalt, god lyd, Atmos, herlig komfort og mobil, PC og Playstation-støtte.

Selv om prisen er på over 5000 kroner kan man uten tvil rettferdiggjøre den, spesielt om dette er det eneste hodesettet man har. Hvem hadde trodd B&O kunne være så praktiske?

Portal klarer alt, bare ikke Xbox.
TEST: Dette er (nesten) de eneste hodetelefonene du trenger
Vi konkluderer
Bang & Olufsens Portal til Playstation og PC leverer nesten hele pakken bortsett fra Xbox-støtte, men vi får altså god lyd, god komfort, Dolby Atmos-støtte og et design som vil få det tøft med å irritere noen som helst.
Leservurdering117 Vurderinger
3.6
+
Dolby Atmos er fantastisk til spill
God lyd
Støtte for PC, Playstation og mobil
Pent og slitesterkt design
Komfortable
God batterilevetid
-
Ganske så dyre
Xbox-støtte hadde gjort dem perfekte for alle
Maks-volumet burde vært høyere
9