windows-11-scaled
Den ferskeste Windows 11-builden er stappfull med forbedringer og justeringer fra tidligere versjoner.

Annonse


Nye Windows 11 henter MASSE nytt – her er det viktigste

Utviklingsteamet til Microsoft er i prosessen med å sende ut en splitter ny versjon av Windows 11 som er alt annet enn en liten, marginal oppdatering slik vi har opplevd at oppdateringene hittil har vært. Den nye versjonen kalles Windows 11 Insider Preview Build 22557 og kommer ikke fra samme Dev Channel-avdeling som tidligere har stått for disse type oppdateringene.

Oppdatert, 11:29:

Microsofts Xbox HDR Game Calibration er på vei til Windows via Windows Store og inneholder tre test-mønster for å optimalisere HDR-opplevelsen i Windows-spill med en tilkoblet HDR-skjerm.

Disse visste vi om

Nyheter er det mange av i den nye oppdateringen slik at det er bare å glede seg. Mange av disse nyhetene er funksjoner vi har diskutert tidligere og som lenge har vært på agendaen til Microsoft, deriblant endringer til startmenyen og bedre organisering av programvinduer på skjermen. Sistnevnte er på plass i den nyeste Windows 11-builden der man nå kan klikke og dra et vindu til toppen av skjermen for å få et sett med muligheter for hvordan du kan organisere de ulike programmene og fanene du har oppe. Det samme er det forbedrede grensesnittet i startmenyen der man nå kan lage og organisere mapper og deres innhold som vist under:

Annonse


Utover dette finnes dessuten masse nytt – alt fra funksjonalitet for “Ikke forstyrr” og Fokus-modus som ifølge selskapet er en ny måte å gi fokus-opplevelsen på der har integrert funksjonen i klokke-applikasjonen.

Videre skal den velkjente hurtigtilgang-fanen i filutforskeren være forbedret slik at man har utstrakt støtte for å knytte filer til hurtigtilgang dersom man ønsker. Disse uthevede filene vil få sin egen blokk som finnes over “nylige filer”.

Strøminnstillingene er justert

Standardverdiene for enkelte parametere under strøminnstillinger skal ha blitt endret for å redusere strømforbruket, dette gjelder spesifikt mens maskinen er i dvale eller skjermen er inaktiv på grunn av manglende aktivitet. Endringene gjelder dog kun hos de som gjør en fersk førstegangsinnstallering med denne versjonen av Windows 11.

Oppgavebehandling-appen har fått seg en overhaling og kommer nå med en såkalt effektivitetsmodus som tidligere har blitt eksperimentert med under navnet “Eco Mode”. Funksjonen er altså tilbake i versjonnummer 22557 og hjelper deg i de tilfellene der du oppdager et program som bruker litt for mye av maskinens kapasitet. Du kan velge å begrense hvor mye ressurser programmet kan bruke slik at andre programmer får større prioritet.

Selve grensesnittet i Oppgavebehandling har dessuten fått seg en designendring for å være mer i harmoni med det øvrige Windows 11-temaet. Blant annet har den fått mørkt tema som er samkjørt med innstillingene dine ellers.

Spiller du ofte eldre spill i vindumodus?

Microsoft har også fått på plass Live captions for å hjelpe alle – inkludert hørselshemmede, å bedre forstå det som sies i innholdet man spiller av på maskinen, uansett hva kilden måtte være. Teksten genereres automatisk og kan vises på topp eller i bunnen av skjermen avhengig av hva man foretrekker, med mange muligheter for tilpasning etter egne ønsker.

En nyhet som vil gjøre mange gamere ekstra glade er at Windows 11 med denne nye versjonen får optimalisering for eldre spill som spilles i vindumodus. I korte trekk dreier det seg om innføringen av en ny presentasjonsmodus kalt “flip-model” som hittil har vært på DirectX 12, men som Microsoft nå introduserer til DirextX 10 og DirectX 11. Neowin skriver at dette vil gi spillene bedre flyt og mulighet for Auto HDR og Variable Refresh Rate (VRR).

Annonse