Slik ser The Sydney Morning Herald ut på Facebook for øyeblikket. (Ill: Skjermdump/Facebook)

Annonse


Nå snakker Facebook og Australia sammen igjen

Kun dager etter at Facebook blokkerte australske nyheter er de tilbake i forhandlinger med landet. I forrige uke ble det slutt på deling av australske nyheter på plattformen.

Stengt for deling av australske nyheter i hele verden

Bakgrunnen for feiden er at Australia har bedt Facebook og Google om å gi noen av inntektene tilbake til de som produserer innhold. Det vil verken Google eller Facebook ha noe av.

Og slik ser ABC Australia ut. (Ill: Skjermdump av Facebook)

Facebook mener at verdiutvekslingen mellom plattformen og nyhetsprodusentene er i favør sistnevnte. Facebook skriver i et innlegg at de sendte brukere videre til australske nettsider 5,1 milliarder ganger i fjor helt gratis, noe som skal ha generert rundt 2,7 milliarder kroner i inntekter for nyhetssidene.

En annen måte å se det på er at Facebook har tatt over nettrafikken, for å gi noe av den tilbake gratis og noe av den til høystbydende.

Annonse


“På Facebook utgjør nyheter under 4 prosent av det brukerne ser i “feeden” sin. Men vi mener journalistikk er viktig for demokratiet og derfor har vi bygget dedikerte gratis-verktøy for å støtte nyhetsorganisasjoner i hele verden.”

William Easton, Facebook Australia & New Zealand

Ifølge Australias statsminister er selskapet i dialog med Australske myndigheter

Scott Morrison sa på lørdag at Facebook igjen er “tentative venner” med Australia.

Men Facebook har ikke sagt noe om at de endrer standpunkt. Det ble heller ikke Morrison spurt om. Flere samtaler mellom landet og selskapet forventes i dagene som kommer.

Ikke bare et spørsmål om Australia

Om Australia skulle komme seirende ut av feiden, kan flere land følge etter. Canadas kulturminister (Heritage Minister) Steven Guilbealt sa på torsdag at Canada vil følge Australias eksempel.

Google sier at de vil deaktivere søk hvis lovforslaget går igjennom. Likevel har de nylig signert en treårig avtale med News Corp om å betale for innhold. Om det at Facebook er i forhandlinger med Australia betyr at vurderer en lignende avtale gjenstår å se.

Kilde:
Reuters
Engadget
Facebook

Annonse


Annonse


Annonse