Apple Amazon avtale
De sto gigant-selskapene har sammen klart å presse ut små uautoriserte forhandlere av Apple-produkter på Amazon-nettbutikken.

Annonse


Da Apple og Amazon inngikk denne avtalen falt uautoriserte forhandlere bort som fluer

I fjor inngikk selskapene en avtale som blant annet innebærer at Apple kan selge produktene sine på Amazons plattformer.

Dette inkluderer de nyeste modellene av iPhone, iPad, Mac-er og Apple Watch.

Som en del av denne avtalen ble produkter fra mange uautoriserte forhandlere fjernet fra nettbutikken. Det skjedde 4. januar i år.

Fikk ikke lenger selge

Uavhengige forhandlere fikk derfor alt snudd på hodet – helt plutselig. Det skulle riktignok i teorien være mulig å beholde sin plass i nettbutikken, selv med Apples tilstedeværelse.

Annonse
Ved å søke om en «Apple Autorisert Forhandler»-status, samt å delta i Amazon Renews-program, skulle forhandlere få fortsette salget av Apple-produkter i Amazon-nettbutikken.

Les også: USA åpner etterforskning mot Google, Facebook, Amazon, Apple og andre

De fleste forhandlere når ikke kravene – blir presset ut

Men det er enklere sagt enn gjort.

For å få status som autorisert forhandler stilles det strenge krav. Forhandlerne må enten kjøpe inn renoverte enheter verdt minst 2,5 millioner dollar fra Apple hver 90. dag (med andre ord faller de fleste forhandlere bort allerede ved dette kravet), eller de kan søke om om få autorisert forhandler-status direkte fra Apple.

Men for å bli an autorisert forhandler kreves det at man har en fysisk butikk kundene kan gå inn i.

Hemmer konkurransen – kan være ulovlig

Men avtalen mellom Apple og Amazon kan være ulovlig. Og det har amerikanske FTC forsøkt å finne svaret på, ifølge The Verge. En formell etterforskning er dog ikke igangsatt, men FTC skal komme til bunns i følgende spørsmål: Har partene bevisst hemmet konkurransen i markedet, og således brutt loven?

Apple Amazon nettbutikk

The Verge skriver at FTC-advokater nylig tok kontakt med en mann som heter John Bumstead. Mannen fra Minnesota solgte renoverte MacBook-maskiner gjennom Amazon frem til produktene hans forsvant fra plattformen takket være de nye retningslinjene.

«De (advokatene, journ. anm) ville vite hvordan Amazon virker, hvordan eBay virker. Jeg forklarte dem hvordan en oppføring fungerer på Amazon. Amazon er interessant fordi de vil egentlig ikke at du oppretter en oppføring. Du bare henger deg på en eksisterende oppføring. Hvis den oppføringen forsvinner er det sannsynlig at du ikke tillates å selge det produktet. Det er slik Amazon gjorde dette. De skapte en haug med fornyede oppføringer fra folk som er sertifisert og de lar disse personene selge gjennom disse oppføringene. Resten ble bare forlatt», sier Bumstead til The Verge.

Etter at produktene hans forsvant fra Amazon har han sagt klart i fra om at han mener det er feil av selskapene å gjøre dette. Han hevder at et betydelig antall forhandlere med lave kostnader er forsvunnet fra Amazon, noe som gjør innskrenker valgfriheten til brukerne.

Kilde: The Verge

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse