Forbrukerrådet ser på gru en verden hvor telefonfunksjoner skrur seg av basert på GPS-kordinater, f.eks. på konserter der arrangør ikke ønsker at det skal tas bilder.

Annonse


Nytt Apple-patent skremmer Forbrukerrådet

Apple har fått godkjent patentet «Apparatus and methods for enforcement of policies upon a wireless device», et patent det norske Forbrukerrådet ser på som en skummel utvikling.

Forbrukerrådet redde for utviklingen

Forbrukerrådet forklarer patentet i en sak om den på sine nettsider: «Kort fortalt ønsker Apple patent på teknologi som gjør det mulig for andre å slå av eller kontrollere funksjonalitet på din telefon.»

Forbrukerrådet ser med skrekk på hvilken potensiell Big Brother-trend dette kan skape: «Det kan være vanskelig å forstå hvilken nytte Apples kunder kan ha av denne muligheten.

Men det er lett å se at for eksempel kinoer, idretts- og kulturarrangører, eller totalitære regimer for den saks skyld, ønsker en tjeneste hvor man kan blokkere telefonfunksjonaliteter i en viss geografisk utstrekning».

Annonse


Forbrukerombudet: – EU ser på saken

Oppdatert for presisering:

Forbrukerombudet har ikke ressurser til å ta opp akkurat denne saken, men en lignende sak er blitt sett på tidligere, med akkurat samme problemstilling. Mange husker kanskje PS3-saken hvor Sony fjernet funksjonalitet med en oppdatering:

«Forbrukerrådet har tatt opp problemstillingen en rekke ganger, blant annet gjennom å klage inn Sony for Forbrukerombudet. Sonys brukervilkår gir selskapet rett til å gjøre hva de vil med Playstation 3 etter du har kjøpt maskinen – noe de også benyttet til å fjerne funksjonalitet gjennom en såkalt oppdatering.»

Dette sier Forbrukerombudet om saken. De henviser ti EU:

«Problemstillingen dere har reist er potensielt svært ressurskrevende å ta opp, og dette er som kjent noe vi ikke har hatt mulighet for å gjøre innenfor rammene av virksomhetsplanen for 2011 eller 2012.

Vi viser i denne forbindelse til arbeidet som pågår i EU-kommisjonen for å utvikle forslag til rettigheter for forbrukere ved kjøp av digitale produkter».

Ny lov må i så fall på plass

Som Forbrukerrådet forklarer er det slik at man godtar slike ting gjennom lisensen du som kunde har signert når man bruker et produkt, i dette tilfellet fra Apple. I så måte er det lite rettsvesenet kan gjøre, om da slik funksjonalitet ikke blir eksplisitt forbudt med hjemmel i personvernlovgivningen.

Vi får se hva Apple velger å bruke patentet til, om noe. Det er ikke uvanlig å patentere slikt bare for å sikre konkurrentene fra å gjøre det samme.

Kilde:
Forbrukerrådet

Annonse