Kontaktlinser som gir deg informasjon og underholdning rett på øyet er foreløpig et stykke unna. Men forskerne nærmer seg.

Annonse


E-post rett på øyet

Kontaktlinser brukes vanligvis for å kunne se bedre det som foregår rundt deg om du er nær- eller langsynt.

Gammel drøm
Briller, derimot, brukes nå av stadig flere for å nyte digitalt innhold. Det være seg spill, film eller nett.

Nå er er finske og amerikanske forskere i ferd må å realisere en gammel drøm: Å projisere informasjon og underholdning direkte på øyet.

For nært
Ved Washington University i USA har man i samarbeid med Aalto-universitet i Finland nå kommet et langt skritt videre i utviklingen av en kontaktlinse som kan vise tekst og bilder.

Annonse


Noe av utfordringen ligger i at øyet ikke kan oppfatte noe særlig på veldig nært hold. Men må med andre ord ha to-tre centimeters avstand for å kunne skjelne bokstaver og detaljer i bilder, slik man har med briller.

Løser problemene
Dette har forskerne løst ved å kompensere optisk, slik at linsene oppfører seg som om de er en salgs briler som sitter på lengre avstand.

En annen hindring er strømforsyningen. Å bygge inn et batteri i kontaktlinsen er utfordrende, men det har forskerne faktisk klart.

E-post for dyra
Ulempen er at det ikker rare strømmen det er snakk om. Foreløpig kan det bare gi strøm til en enkelt lysdiode, og det holder ikke til stort annet enn å lese e-posten rett på øyet.

Men det kan man faktisk nå, ifølge Journal of Micromechanics and Microenineering.

Det er likevel bare forsøksdyr som har fått lese e-post så langt (trolig med minimalt utbytte…). Det vil ennå gå noe tid før de kan teste linsene ut på mennesker.

Kilde:
BBC

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse