Hopp til navigasjon Hopp til innhold
iphone pirat (Ill.: ill: Niklas Plikk)

Slik får piratene gratis iPhone-apps

Lurer Apple trill rundt.

Et program ved navn Installous har begynt å spre seg til flere og flere brukere av jailbreak-iPhones, og det er langt ifra uskyldig.

Ikke en nødvendig funksjon
De fleste programmene man finner på jailbreakede iPhoner er rimelig uskyldige. Mange av dem gir for eksempel brukerne mulighet til å sende MMS, kjøre programmer i bakgrunnen og endre bakgrunnsbilde selv – funksjoner mange mener bør ha vært i iPhonen fra starten av.

Installous er imidlertid langt ifra noe som burde være implementert i telefonen.

Alle applikasjoner, helt gratis
Enkelt forklart lar programmet deg laste ned hvilket som helst App Store-program ned på iPhonen, helt gratis. Hackere har tidligere gjort det samme via PC-en, men nå har funksjonen blitt tilgjengelig rett til iphonen.

Programmet gir deg oversikt over samtlige App Store-programmer, og lenker også til nedlastningssider med de såkalte .ipa-filene. Disse filene er strengt tatt hele programmet, men krever installering for å fungere. Tidligere har de blitt installert på telefonen ved å plugge den inn i en datamaskin, men nå har hele prosessen blitt flyttet til iPhonen.

Ingenting er hellig
Dermed har piratkopiering blitt nesten like enkelt på iPhone som på datamaskiner generelt, og Apples skepsis til Jailbreakede telefoner begynner å virke mer og mer saklig.

NB: Hele operasjonen er selvfølgelig ulovlig, og undergraver hele App Stores virksomhet.

Stikkord: Apple, gratis, hackere, iphone, jailbreak, piratkopiering, program, programmer