Sensur er ikke noe egnet virkemiddel for må få bukt med terrorhandlinger, mener ITavisens redaktør Tore Neset.

Annonse


Blir PC forbudt i Norge?

Saken er ikke ny. Elektronikkbransjen og IKT-bransjen har tidligere ved flere anledninger malt fanden på veggen, og nærmest erklært Norge for PC-fritt og flatskjerm-fri dersom lovforslaget blir vedtatt. I dag heiser de igjen spøkelset i Forbruker.no – en drøy uke etter at høringsfristen har gått ut.

Bedrifter kan fortsatt kjøpe

Stridens eple er et forslag fra Statens Forurensingstilsyn. Miljøvernmyndighetene råder regjeringen til å innføre forbud mot en rekke miljøgifter som finnes i forbrukerelektronikk.

Bare disse skal rammes – ikke produkter som brukes i næringslivet. Det betyr at paradoksalt nok at IT-sjefen på jobben fritt kan kjøpe PCer og flatskjermer (og for den saks skyld mobiltelefoner og MP3-spillere også), mens du og jeg ikke kan.

Tror ikke det er sant

Forslaget kom før jul i fjor, og møtte umiddelbar motstand både fra Elektronikkbransjen og IKT Norge.

Annonse


Problemet er at ingen bortsett fra disse lobbyorganisasjonene riktig kan tro at det er sant. Kanskje ikke en gang politikerne, som i sin tur skal vedta eller forkaste forslaget.

Den gode hensikt

Det siste er nok det mest sannsynlige, for å frata Norges befolkning underholdning og tilgang til informasjon hjemme er utvilsomt en sikker vei til å tape valget. Går Arbeiderpartiet og SV inn for en slik politikk, vil Høyre og Fremskrittspartiet få vann på mølla. Hvor Krf, Senterpartiet og Venstre lander, er usikkert. De to siste vil jo gjerne markere seg som gode miljøpartier, så man vet aldri.

Lovforslaget har likevel en god hensikt. Miljøgiftene som brukes i elektronikkprodukter er utvilsomt et stort problem. Det er snakk om gift det er vanskelig å kvitte seg med, nær sagt uansett hvor gode løsninger man har for resirkulering og destruksjon.

– Ikke store kostnader

Ingen – muligens med unntak av SFT og den sittende regjeringen – tror at industrigigantene i Asia vil tilpasse seg et særnorsk forbud. Dette til tross for at SFTs konsekvensanalyse (pdf-fil) peker på at det ikke vil medføre så store kostnader å legge om til andre ingredienser i produktene det er snakk om.

Og selv om Senterpartiets Per Olaf Lundteigen for noen år siden tok til orde for norske elektronikkproduksjon, er det vanskelig å forestille seg at vi kan bli selvforsynte med produkter som spys ut i milliontall til stadig lavere pris fra fabrikker i Kina.

Joda, forslaget ligger der. Men det er ikke fremmet, og slett ikke vedtatt. Dermed blir alt snakk om forbud mot flatskjerm og PC et stort ulverop som grenser til skremselspropaganda.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse