Annonse


Mobil gjør unge førere eldre

At det er farlig å kjøre bil mens man snakker i mobilen kommer nok ikke som noen overraskelse på mange. Imidlertid viser nå en ny undersøkelse at unge mennesker får det samme reaksjonsmønsteret som 70-åringer hvis de snakker i mobilen mens de kjører.

– Hvis du setter en 20-åring bak rattet med en mobiltelefon vil reaksjonstiden bli den samme som for en fører på rundt 70 år. Det blir som øyeblikkelig aldring, sier mannen bak undersøkelsen, David Strayer, som jobber som psykologiprofessor ved University of Utah.

Hjelper ikke med handsfree

Likevel er det kanskje det faktum at undersøkelsen viser at det er uvesentlig om man bruker håndfrisett eller ikke som vil skremme nordmenn, og da i særdeleshet norske politikere. Enhver aktivitet som førte til at føreren må ta «en aktiv del i en samtale» vil føre til reduserte kjøreferdigheter.

En tidligere undersøkelse fra Strayer viser også at de som kjører bil mens de snakker i mobilen får reduserte evner på lik linje som fyllekjørere med et alkoholnivå i blodet på mer en 0,8 promille.

Annonse


Snakker man i mobilen vil man bremse 18 prosent tregere enn vanlig, mens distansen man bremser vil være 12 prosent lenger enn vanlig. I tillegg tar det 17 ganger lenger tid å komme tilbake til hastigheten man har før man bremser.

Ikke de gamle

Kanskje den eneste gledelige nyheten som kommer fra denne undersøkelsen er at gamle mennesker ikke blir like påvirket av dette. Tidligere undersøkelser har hintet om at gamle bilkjørere kunne få effektene dobbelt opp. Det skjer imidlertid ikke.

– Vi regnet med at de vil være skikkelig ute å kjøre fordi de er både tregere på grunn av alderen og de har problemer med å gi oppmerksomhet til flere ting av gangen, sa Strayer.

Kilde: Excite (AP)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse