Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Søkemotor for video

Det britiske selskapet Dremedia har utviklet en søkemotor som hjelper TV-selskaper å finne fram i tusenvis av timer med opptak.

TVTool
Blant verdens store TV-selskaper er det bare BBC som hittil har gått for Dremedias løsning. Men blant kundene sine kan selskapet telle både Sun, Eriksson og General Motors. Det er åpenbart flere enn TV-stasjonene som sitter på store arkiver med levende bilder.

Dremedia påberober seg proprietær teknologi, og det er derfor vanskelig å komme til bunns i de finere detaljene.

Lyd, bilde og tekst

Men i følge selskapeet selv virker programvaren på tre områder: Det mest avanserte elementet er en mønstergjenkjenning av videomateriale med 95 prosents treffsikkerhet. Her bruker man en algoritme som er en viderutvikling av de avanserte piksel-søkemotorene vi kjenner fra store fotoarkiver, blant annet i avisredaksjoner.

Dremedia har likevel funnet ut at TV og film vel så mye handler om tekst som bilder. Derfor har de utivklet et ssystem som gjenkjenner ord og setninger som redigererne kan navigere etter.

– Kommentarene viktigst

-I en vanlig nyhetsending er det i grunnen ikke så mange spektakulære bilder, bortsett fra når det dreier seg om naturkatastrofer og krig. Det aller meste er bygget på kommentarene – bildene er bare en illustrasjon. Derfor er audio-gjenkjenning er et vel så bra verktøy som video-gjenkjenning. Desuten kan det brukes også til radio, sier Kevin Hinde til netttstedet redherring.com.

Hinde jobber med tekniske løsninger i BBC News Interactive..

Tale til tekst

Det tredje leddet er tekstgjenkjenning. Programmet inneholder en tale til tekst-oversettelse som gjør det mulig å søke i et videoprogram på samme måte som i et tekstdokument. Dette er den mest effektive metoden som krever minst av maskinvaren. Til gjengjeld bruker den mye tid på forarbeidet.