Hopp til navigasjon Hopp til innhold

ISDN-rush

OSLO: Telenor regner med mellom 150.000 og 200.000 nye ISDN-kunder i år. Flere steder må linjenettet skiftes ut for at ISDN-tjenesten skal bli tilfredsstillende.

Telenor jobber på spreng for å oppgradere og bygge ut aksessnettet sitt. Årsaken er eksplosjonen av ISDN-leveranser den siste tiden.

Det er i Oslo problemet – eller pågangen – er størst. I områder som Slemdal, Tåsen og Bryn ligger nemlig et veldig gammelt nett. Og dette nettet er mer enn modent for utskiftning nå. Det samme gjelder forøvrig Stabekk i Bærum kommune. Bestiller du ISDN i disse områdene må du belage deg på litt ventetid.

Hard belastning
– Disse områdene har et nett som ble etablert for mange år siden. Den gangen var ikke områdene like tett befolket som de er nå, og dermed er nettet veldig hardt belastet i dag. I tillegg stiller ISDN strenge krav til linjelengde, og også her må noe gjøres i disse områdene, opplyser Ola Toftemo.

Han er aksessdirektør i Telenor. Toftemo bekrefter at Telenor har store utfordringer foran seg innen kapasitet og kvalitet, men ser ikke mørkt på fremtiden likevel.

– Vi har lagt et løp der vi satser målbevisst på å skape kvalitet og kapasitet, sier han.

Stor oppgave
Telenor har oppgradert sentralene sine de siste årene. Men det har vært mindre investeringer i aksessnettet og nå står selskapet foran mektige oppgaver i forbindelse med å oppgradere og bygge ut dette. Selskapet har til og med leid inn Telia-folk for å jobbe med nettet sitt.

– Jeg innrømmer at vi har en utfordring foran oss, men vi har også en sterk vilje til å løse dette. Det har vært en spenning de siste årene med tanke på når ISDN skulle «løsne» og vi visste ikke når boomen skulle komme. Den er her nå, sier Toftemo.

Høyt og positivt
Toftemo sier at Telenor regner med mellom 150.000 og 200.000 nye ISDN-kunder i løpet av året. Men han blir ikke med på at Telenor har blitt tatt på senga.

– Jeg vil heller kalle det et høyt og positivt tall. På landsbasis kommer vi grovt sett til å investere for en milliard kroner i aksess og det blir flere investeringer i årene som kommer. Dog ikke i samme størrelsesorden hvert år.
Stikkord: Mobil