Trådløstest

Annonse


Nordens største trådløstest

TrådløstestDancall-telefonene er produsert ved selskapets fabrikk i Pandrup på Nord-Jylland i Danmark. Denne fabrikken har levert både mobiltelefoner og trådløse telefoner.

Hva som skjer videre med de trådløse telefonene fra Dancall er imidlertid uklart, ettersom Robert Bosch-konsernet har kjøpt Dancall fra engelske Amstrad, og vedtatt å flytte produksjonen av trådløse telefoner til Tyskland, derfor anførselstegnene i tittelen. Samtidig er byggingen av en helt ny fabrikk for å takle produksjon av omlag to millioner mobiltelefoner årlig fra Pandrup igang.

Brukervennlig
Men til testen. Dancalls DECT-telefoner 8300 og 8500 troner på toppen i denne testen, om vi kårer én vinner uansett kategori. Årsaken er flerdelt, men handler mye om brukervennlighet på alle nivåer, enten vi snakker om de informative korte brukerveiledningene, eller enkelheten i bruk av telefonen.

Et stort pluss er selvsagt at dette er den eneste telefonen som “snakker” norsk. I tillegg kunne vi benytte alle funksjoner, også de mer avanserte, helt uten å ha sett i bruksanvisningene. Dette faller i smak, særlig fordi vår erfaring både fra mobiltelefoner og som brukere av trådløse telefoner i en årrekke, er at funksjoner som ikke er enkle å forstå og -benytte, ikke blir brukt. Det hjelper lite at de finnes bak vanskelig tilgjengelige tastekombinasjoner.

Annonse


Tre kategorier
Vi har stort sett delt inn testen i tre hovedkategorier. Resultatene finner du ved å klikke deg inn på linken til den aktulle kategorien: Analoge telefoner, DECT-telefoner som kobles til det vanlige telenettet og DECT/ISDN.

Av de analoge telefonene er det Doro som stikker av med seieren. Klart i toppen troner Doro Walk&Talk 1100, en telefon som er relativt rimelig, liten og lett og som har en av testens lengste rekkevidder på 335 meter, slik vi målte den. Neste på lista i denne kategorien er den rimelige lillebroren Doro Walk&Talk 950, men fra denne til neste, som er Ascom Syntra, er det liten forskjell i ytelse. Prisen, derimot varierer stort.

DECT
Dancall, som kun har telefoner i DECT-klassen, får de tre øverste plassene til tross for at dette er relativt kostbare telefoner. De etterfølges av Siemens Gigaset 1010 og Ascom Adesso. Det er ingen telefoner i denne klassen som vi er direkte misfornøyde med, men spranget i brukervennlighet fra Dancalls to telefoner i 8000-serien til konkurrentene er stort.

Glem pris
Ett sentralt resultat å merke seg i denne testen, er at pris og kvalitet ikke nødvendigvis har noen sammenheng. Årsaken er nok at dette er et relativt ferskt marked med mange nye produkter på vei inn. Vi har gitt lav pris et høyt vekttall, slik at lavere prisede telefoner rykker oppover på listen.

Lyd eller rekkevidde
Kort forklart gir analoge telefone teoretisk sett bedre rekkevidde mens de digitale DECT-telefonene gir generelt sett bedre lydkvalitet. Det bør øyeblikkelig legges til at du likevel vil finne DECT-telefoner med bedre rekkevidde enn analoge, og analoge med bedre lydkvalitet enn enkelte DECT-telefoner.

Den siste kategorien er DECT/ISDN. Dette er DECT-telefoner som kobles til ISDN-nettet og som dermed er eneste løsning for dem som har ISDN uten noen analoge utganger, dvs stort sett bedrifter. Fordelen er at dette gir et tvers igjennom digitalt telefonsystem. Dermed kan man benytte dagens og morgendagens tjenester fra det digitale ISDN-nettet.