digitalmarketsactvåren2023
Digital Markets Act settes i gang våren neste år. Nå gjør EU seg klare til å ta for seg henvendelser.

Annonse


Loven som endrer nettet kommer neste år

Våren 2023 skal Digital Markets Act-loven iverksettes.

DMA-loven iverksettes neste år

Det uttaler EUs Margrethe Vestager etter at planen opprinnelig var oktober i år.

DMA vil tre i kraft neste vår og vi gjør oss klare for håndhevelse så snart de første varslene kommer inn.

Margrethe Vestager, EU

Vestanger forklarer at EU nå jobber på spreng med å få alle systemene på plass for å kunne håndtere det hele, og at de nye strukturene vil være klare veldig snart.

Som vi meldte i mars om DMA:

“Brukere av små eller store plattformer vil kunne utveksle meldinger, sende filer eller foreta videosamtaler på tvers av meldingsapper, og dermed gi dem flere valgmuligheter. Når det gjelder interoperabilitetsplikten for sosiale nettverk, var medlovgivere enige om at slike interoperabilitetsbestemmelser vil bli vurdert i fremtiden.”

Annonse


“Loven omfatter mer enn meldings-apper, da EU også ønsker full kontroll over hvilke apper og tjenester som kjører på mobilen med mulighet for brukerne å avinstallere forhåndsinstallert programvare og valg om hvilke tjenester brukeren ønsker å bruke når de setter opp enheten for første gang.”

Det er også en annen stor nett-lov som kommer fra EU, Digital Services Act:

“Det mest interessant er uten tvil Googles hellige gral: algoritmen som sorterer søk og som er årsaken til at de dominerer nett-søk. Nå er det ikke slik at Google vil måtte avsløre algoritmen til deg og meg, men de vil måtte forklare til brukere og forskere hvordan den fungerer – vi regner jo ikke med at EU ikke vil tvinge Google å avsløre opphavsbeskyttet materiale. Store selskap vil også måtte levere eksperter informasjon om hvordan risikoer på nett endrer seg.

En annen interessant forbedring vil være at Facebook og lignende tjenester vil måtte tilby kronologisk sortering av innhold, og samtidig gjøre algoritmen som anbefaler innhold synlig for brukerne. Interessant.”

Annonse