euåpnemeldingsapper
Apple iMessage, avbildet, og andre lynmeldings-tjenester vil måtte kommunisere med andre mindre aktører om loven blir gjeldende i EU. Et krav er kryptering, også i grupper. Spørsmålet er derfor hvilken standard appene skal kommunisere på tvers av.

Annonse


Dette er EU-loven som kan endre alt

EU har et forslag på bordet, og denne gang er det ikke USB C, men muligheten for store plattformer som iMessage å kommunisere med mindre meldings-plattformer.

Slik forklarer EU det

“Brukere av små eller store plattformer vil kunne utveksle meldinger, sende filer eller foreta videosamtaler på tvers av meldingsapper, og dermed gi dem flere valgmuligheter. Når det gjelder interoperabilitetsplikten for sosiale nettverk, var medlovgivere enige om at slike interoperabilitetsbestemmelser vil bli vurdert i fremtiden.”

Dette er jo veldig interessant og vil gjøre det enklere for brukerne, ingen tvil om det, da man kan bruke en app for flere meldings-protokoller.

EU kommer til å stemme over forslaget snart

Det er ikke slik at dette garantert kommer til å skje, for EU må først stemme over forslaget som de har jobbet med i mange år og som er døpt “The Digital Markets Act”.

Annonse


EU-gruppen er dog enige om detaljene, så dette er nærmere å bli en realitet enn selskap som Apple og Meta liker, da de begge har stor-dominans. Meta eier jo både Facebook Messenger og WhatsApp.

EUs Andreas Schwab sier at punkt-til-punkt kryptering av gruppe-chat må på plass, om ikke innen ni måneder, så så kjapt som mulig.

Varsler store bøter

DMA-loven aktiveres om selskapet som drifter plattformen har minst 45 millioner månedlige brukere i EU og over 10 000 forretnings-brukere årlig. Om selskapene ikke retter seg etter loven, risikerer de bøter på opp til 10 prosent av omsetningen eller hele 20 prosent om reglene blir brutt flere ganger.

Google har allerede foreslått at Apple tar i bruk meldingsprotokollen RCS som allerede er støttet i Android, men som ikke støtter punkt-til-punkt kryptering i grupper.

Apple er ikke interesserte da de jo bruker et til nå proprietært iMessage-meldingssystem som de da ville måtte åpnes en god del. Apple vil se på det som at de blir tvunget til å dele sine funksjoner med andre, så det skal bli interessant å se hvordan de vil løse dette, om de må.

Det er mer

Loven omfatter mer enn meldings-apper, da EU også ønsker full kontroll over hvilke apper og tjenester som kjører på mobilen med mulighet for brukerne å avinstallere forhåndsinstallert programvare og valg om hvilke tjenester brukeren ønsker å bruke når de setter opp enheten for første gang.

Det andre punktet i loven er at selskap som f.eks. selger produktene sine på Amazon får tilgang til selskapets analyse-tall for bedriften som tilbyr produktene. Ønsket er også at selskap som handler annonser på plattformer som Facebook, får lov å bruke eksterne verktøy for å verifisere at annonse-tallene stemmer.

Selskapene får heller ikke lov til å plassere annonser for egne produkter på topp i sine egne tjenester og programmer.