dsaloveu2024
DSA og DMA-lovene er store lover som vil tvinge de store selskapene til å endre hvordan de opererer i EU-land. Loven trer i kraft 1. januar 2024 eller 15 måneder etter at loven stemmes inn, alt etter hva som er sist.

Annonse


I 2024 endres nettet

Digital Services Act er enda en stor lovgivning fra EU for i langt større grad ta grep om hva de store teknologi-gigantene foretar seg med data og hva som vises.

DSA og DMA-lovene vil endre nettet i EU

DSA-loven er ikke den samme som Digital Markets Act (som kanskje trer i kraft neste år) som vi skrev om sent i mars, men begge to vil trolig ha store implikasjoner

Det mest interessant er uten tvil Googles hellige gral: algoritmen som sorterer søk og som er årsaken til at de dominerer nett-søk. Nå er det ikke slik at Google vil måtte avsløre algoritmen til deg og meg, men de vil måtte forklare til brukere og forskere hvordan den fungerer – vi regner jo ikke med at EU ikke vil tvinge Google å avsløre opphavsbeskyttet materiale. Store selskap vil også måtte levere eksperter informasjon om hvordan risikoer på nett endrer seg.

En annen interessant forbedring vil være at Facebook og lignende tjenester vil måtte tilby kronologisk sortering av innhold, og samtidig gjøre algoritmen som anbefaler innhold synlig for brukerne. Interessant.

Annonse


EUs håp for samfunnsgruppene:

Risikerer saftige bøter

EU ønsker at selskapene skal ta tøffere affære mot spredning av misinformasjon, uten at det er forklart hvem som skal bestemme hva som er korrekt og hva som er feil. Særlig viktig vil denne loven være under kriser, ifølge EU.

Flere av de største tiltakene gjelder kun for “veldig store søkemotorer med mer enn 10 prosent av de 450 millioner forbrukerne i EU.”

Målet er å gi dem større ansvar i å stoppe ulovlig nett-innhold, og “veldig store nett-plattformer som når mer enn 10 prosent av 450 millioner forbrukere i EU og som derfor kan utgjøre særlig risiko ved spredning av ulovlig innhold og skade samfunnet.” Innhold som fjernes må begrunnes, og det er bakt inn anke-prosess.

Det er snakk om saftige bøter for de store, da EU bruker prosent-bøter: opp til seks prosent av den årlige omsetningen risikerer rike selskap som Meta (tjente nesten 40 milliarder dollar i fjor) og Google (75 milliarder dollar inntekt i 2021).

Annonse