iphone esim
Apple skal visstnok ikke være klare med å "teste" sitt egen 5G-modem før iPhone SE en gang i 2026.

Annonse


“Apple sliter mer enn antatt”

I flere år har det vært snakk om Apples ønske for egne WiFi-brikker.

Apple startet arbeidet for over fem år siden

Lengre frem i tid er Apples strategi å lage sin egen Bluetooth, WiFi og 5G-modem, og plassere det hele i samme brikke for å ha kontroll, spare penger (på lengre sikt,) og øke batterilevetiden på sine produkter, spesielt iPhone. Men det er vanskelig å designe og produsere 5G-brikker. Qualcomm er best i klassen og eier størstedelen av segmentet for Android-mobiler og iPhone.

Det har Apple funnet ut en rekke ganger, sist gang da de ble nødt til å forlenge avtalen med produsenten i september, ble det avslørt at Tim Cook og teamet ikke bare misliker Qualcomm, men faktisk “hater” dem:

“Ikke bare sliter Apple med å gjøre sin egen grei på området der planen er å ende med en brikke som har Bluetooth, 5G og WiFi, men forholdet mellom dem og Qualcomm skal være elendig skal vi tro WSJ: “De hater Qualcomm,” hevder Edward Snyder. Snider er ekspert på segmentet trådløs kommunikasjon og er sjef hos Charter Equity. Det kommer jo ikke som det store sjokket all den tid Apple saksøkte selskapet for 1 milliarder dollar i 2017 – de mente nemlig lisens-avgiftene var for stive.”

Annonse


Klarer ikke slå Qualcomm på ytelse

Nå melder Bloomberg i fersk rapport at Apple sliter ekstra med en enkelt komponent som er helt nødvendig i en 5G-brikker. Det betyr at de ikke kommer til å rekke deadlinen våren 2025. Bloomberg mener at det betyr Apple vil måtte vente til tampen av 2025, eller kanskje 2026 – sistnevnte er siste året Apple og Qualcomm sin avtale er gyldig. Vil de måtte forlenge enda en gang?

“Tusenvis av ansatte har jobbet med prosjektet siden 2018, og fortsatt er Apple år unna å løse problemet,” avslører Bloomberg. Apple håper å lage en brikke med enda bedre ytelse enn hva Qualcomm leverer, men det er et komplekst puslespill: brikken må sømløst koble seg til hundrevis av ulike operatører i hele verden. Hva angår ytelsen skal ikke Apple ha kommet langt nok til å være i stand til å slå Qualcomms teknologi. At de var langt unna ble også rapportert for noen måneder siden.

Et stort problem skal ha vært 5G-programvaren som opprinnelig kom fra Intel etter at Apple handlet deres modem-business i 2019. Ifølge kildene måtte så og si alt skrives på nytt.

Apple mål var å “teste” sin egen 5G-brikke i iPhone SE som er den minst viktige modellen. Planen var å gjøre det allerede i år, men nå tror ikke eksperter selskapet vil klare det før i 2026. Etter SE skal iPad og Watch utstyres med 5G-brikken før de viktigste iPhone-modellene utstyres med en oppgradert modell – kanskje i 2027, kanskje i 2028? Foreløpig omtales produktet som i en “tidlig utviklingsfase.” Dette per personer med kjennskap til Apples interne planer. Da vil det nok drøye en god stund, akkurat som batteriene de forsker på.

Annonse