pat gelsinger intel
Intel-sjef Pat Gelsinger mener at ARM ikke er så viktig i PC-bransjen samtidig som selskapet håper å kapre så mange ARM-kunder som mulig.

Annonse


“Apple er Apple. De kontrollerer økosystemet.”

Intel-sjef Pat Gelsinger er selvsikker og har en plan for å dominere x86 og ARM.

“Fire år på ti år”

Sjefen har tidligere langet offensivt ut mot Apple – i 2021 omtalte han eple-selskapet som et livssstilselskap: “Intel omtaler Apple som et livsstilsselskap – lover å lage bedre CPU-er.”

Deretter fulgte selskapet opp med anti-Apple reklamekampanjer og uttalte februar samme år: “Intel: – Vi er kjappere enn Apple Silicon, og her er bevisene.

Den gang pekte de blant annet på følgende tall:

  • Intel 11. kjører Chrome native på x86 over 30 prosent kjappere enn Apple Silicon
  • PDF-eksport er opp til 2,3 ganger kjappere
  • AI-programvare fra Topaz Labs er opp til seks gangere kjappere
  • Premiere Pro er opp til 1,7 ganger kjappere

Nå viser det seg at M3 Max, i det minste i visse arbeidsoppgaver, er kjappere enn Intels over 8000 kroner dyre i9-14900K i “Adobe After Effects.” Selv i spill begynner Apple å visse litt muskler, i det minste i visse spill yter M3 Max like bra som RTX 4080, dog i 1440p og ikke i 4K. Det skulle bare mangle, vil kanskje mange si, da maskiner med brikken koster fra 47 990 kroner.

Annonse


Gelsinger har noe å glede seg over

Samtidig som Qualcomm girer opp, Apple er godt i gang og Nvidia tar av i AI og sky-markedet, må Intel gjøre noe for å vinne storhetstiden tilbake, om det er i nærheten av å være mulig. Gelsingers plan er om ikke annet ambisiøs, for under “Intel Innovation Day” i Taipei, Taiwan, uttalte han at Intel skal kutte tiden det tar å utvikle alle bikkene fra ti til fire år.

Gelsinger mener at ARM-maskiner ikke er så veldig viktige i PC-markedet, og at “Apple er Apple. De kontrollerer øko-systemet.” Heldigvis for Intel sliter Tim Cooks selskap med Mac-salget for tiden. Samtidig, som lovet i mars 2021, produserer Intel ARM-brikker på Intels 18A-design “og oppdager svært gode ytelsesresultater fra disse designene.”

Sjefen uttalte Intel jobber på spreng med sitt mest avanserte brikke-design noen sinne, 18A (1, 8 nm.) CPU-er basert på denne teknologien ventes i tredje kvartal 2025, men 20A kommer først første ledd i den helt nye generasjonen.

20A-brikker (2,0 nm) ventes høsten 2024.

Annonse