3D hologram
Forskerne bruker ultralyd for å få virtuelle objekter til å sveve.

Annonse


Denne hologram-lignende enheten lar deg føle 3D-animasjoner

Nå har forskere ved Universitetet i Sussex klart å skapte animerte 3D-hologrammer som ikke bare kan bli sett fra hvilken som helst vinkel, de kan også berøres.

Ultralyd er trikset

Forskerne tok noen lunde samme tilnærming til utfordringen som sine forskerkolleger ved Brigham Young-universitetet.

Men der sistnevnte brukte usynlige lasere for å løfte og manipulere et objekt i lufta, brukte Sussex-forskerne ultralydbaserte transdusere. Disse lydbølgene fikk et animert objekt til å flyte i lufta.

Du kan se animasjonen i aksjon nedenfor:

Annonse


For rask for øynene

Med teknologien har forskerne blant annet demonstrert en sommerfugl som slår med vingene sine, en nedtelling der tallene henger i lufta, og en roterende representasjon av kloden vår.

Vi snakker ikke om et Star Wars-hologram her, men teknologien er like fullt fascinerende og imponerende. Ved hjelp av ultralydbølgene kastes en liten plastikkperle rundt i 3D-rommet i så høy hastighet at det tegnes opp former og mønstre i lufta. De 2 mm tykke perlene forflytter seg så raskt at øynene våre ikke oppfatter objektet, bare sporene objektet etterlater seg.

Saken fortsetter under bildet.

Ved hjelp av innebygde LED-lys får disse animerte objektene farge. Og siden bildene lages i 3D-rom kan de bli sett på fra hvilken som helst vinkel.

3D-animasjoner som kan snakke

Ved å manipulere ultralyd-feltet kan forskerne få objekter til å snakke, spille musikk eller lage andre lydeffekter. Manipulasjonen av dette feltet kan også gjøre det mulig for mennesker å «føle» det virtuelle objektet i hendene.

Sriram Subramanian er blant forskerne som har deltatt i arbeidet. Han sier at teknologien kan, for eksempe, brukes i digitale skilt. Men ikke bare det, også nye dører for visuell underholdning åpnes opp.

– La oss si at du vil skape en Harry Potter-opplevelse. Du kan da bruke hånden din for å gjøre en trylleformel, og mens du beveger hånden din vil du kunne se og føle en glødende ball vokse i håndflaten din. Vi kan også få lyd til å komme ut av den, sier Subramanian, ifølge The Guardian.

Å gi noen en «virtuell klem» får ny betydning

Ryuji Hirayama, som også deltok i forskningen, ser for seg et annet bruksområde også; nemlig kommunikasjon med venner og familie som befinner seg langt unna.

– Jeg tror at i fremtiden vil slike skjermer la oss samhandle med familie og venner, som om de befant seg i nærheten slik at du kan se, berøre og høre dem.

Kilde:
The Guardian

Annonse