Største brikke
Brikken er kraftig, både i størrelse og evner.

Annonse


Verdens største databrikke er større enn en iPad

Både i smarttelefonen, nettbrettet og datamaskinen finnes det små brikker, fullstappet med teknologi som gir oss drøssevis med funksjoner.

Men AI-selskapet Cerebras System har utviklet en brikke som er av et helt annet kaliber. For der de fleste brikker i dag blir stadig mindre i størrelse, går Cerebras i motsatt retning.

1.2 milliarder transistorer

Selskapet har utviklet det de hevder er verdens største brikke. Den er større enn en iPad og har utrolige 1.2 milliarder transistorer.

Brikken – Wafer Scale Engine – måler 20.32 cm x 22.86 cm, kommer med 400 000 AI-kjerner og 18 gigabyte RAM. Til sammenligning er den 56 ganger større enn Nvidias kraftigste server-GPU.

Annonse
Her kan du se giga-brikken sammen med et tastatur:

Fra måneder til minutter

Cerebras avduket brikken under ukens Hot Chips-konferanse ved Standford-universitetet.

Den er, som du sikkert skjønner, ikke rettet mot forbrukermarkedet. Istedet er brikken utviklet spesielt med AI i tankene. Den skal kunne utføre komplekse AI-oppgaver, og Cerebras sier at den kan redusere tiden det tar å prosessere data fra måneder til bare få minutter.

«Å redusere treningstiden fjerner en stor flaskehals fra industriens progresjon», sa Cerebra-sjef Andre Feldman.

Selskapet sier at brikken kan utføre komplekse AI-oppgaver i alt fra førerløse biler til overvåkningsprogramvare.

Selskapet ønsket ikke å oppgi verken pris eller tilgjengelighet, men brikken skal allerede vært levert til et knippe kunder.

Kilde:
BBC

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse