TEST: Surface Pro 6 er en bra maskin du ikke bør handle (og som Microsoft uansett ikke vil selge deg)
Surface Pro 6 er et helt ok produkt det er best å ikke handle: neste år kommer det større overhalinger, og trolig også USB C og mindre ramme. Merk også at CPU-en i denne nesten er ett år gammel.

Annonse


TEST: Surface Pro 6 er en bra maskin du ikke bør handle (og som Microsoft uansett ikke vil selge deg)

Så ble det 2018 altså et 0,5-oppgraderingsår for både Surface Pro og iPhone.

Innledning

For som vi skrev om Xs Max, kan vi skrive om Surface Pro 6: vent til neste år.

Begge produkter har i fått ytelsesforbedringer, men utad er det bare en ny farge (iPhone Xs gull, Surface Pro 6 i matt svart) – med andre ord er det grunn til å tro at neste år blir året Microsoft kutter rammene og gjør nye ting maskinen.

Men før så skjer, la oss finne ut hvordan en maskin som dette er å bruke på tampen av 2018.

Annonse


Annonse:

Les mer om SSD-ytelsen i nyeste Surface Pro kontra eldre modeller:

SNIKTITT: Surface Pro 6 – jeg burde ikke like den så godt

Formfaktoren

Den svarte modellen er å utgaven å skaffe i år, ingen tvil om det.

At maskinen ikke selges i Norge er selvsagt et problem, men skulle du ønske å grå-importere eller om du eventuelt skal på en ferie til et land der produktet selges, så er det ikke tvil; gå for den svarte, selv om det blir i overkant med synlige fettmerker på den.

Apropos tastaturet er det fremdeles samme Type Cover, bare i svart utgave. Det gjør jo jobben, men jeg synes tastene er for slappe og må trykkes for langt det – dette er vel ikke et problem noen av oss så komme, i og med at mange, spesielt Apple, designer taster som har så kort reiseavstand at mange velger andre bærbare fremfor MacBook Pro.

Det skal bli spennende å se hvordan MacBook Air yter. Vi kan fortelle mer om det 7. november, for da ankommer maskinen sammen med nye iPad Pro 12,9″.

Microsoft har gått for langt andre veien mener vi. Det blir for store fingerbevegelser og for mye kraft som skal til for å skrive kjapt.

Utover det fungerer styreflaten fint, selv om den er liten, og det myke plastmaterialet etteraper Surface Laptop og Laptop 2 sitt herlige Alcantara-trekk på en utmerket måte, men uten å slites.

Bruk av maskinen uten tastatur skjer aldri, den jobben får iPad Pro, men bruker man maskinen slik er den helt ok å lese på, om enn ikke så veldig elegant. Fordelen er at man kan aktivere strømsparemodus og virkelig ha et nettbrett med lang batterilevetid.

Vi har skrevet masse om hvor gammeldags den ser ut, men Microsoft skal ha for god byggkvalitet og den smarte støtten som nå kan justere maskinen nesten helt flatt mot bordet:

Gammel, men sprek.
Gammel, men sprek. (Ill.: ITavisen)
Dere som kan tegne vil sette pris på dette.
Dere som kan tegne vil sette pris på dette. (Ill.: ITavisen)

Ytelse

Dette er ikke den kjappeste bærbare på markedet, men merk dette: i5-modellen vi testet er vifteløs, det er et stort pluss. Dessuten klokker den ikke ned grunnet overoppheting, og serverer derfor stabil ytelse.

SSD-ytelsen er helt OK, om enn ikke den beste på markedet, men skjermen må vi testen snakke om, for det er hva proffer også tenker på når ordet “ytelse” diskuteres.

Surface-paneler kalibreres før de sendes kunden, og det er lett ved å gå fra Huawei Matebook X Pro som ser langt mer utvasket ut enn hva Surface Pro 6 serverer med sRGB. Med andre ord er kvaliteten svært god, god nok for profesjonelle som krever en nøyaktig skjerm, selv om selve maskinen ser gammel ut.

Kaby Lake R CPU-en i maskinen er nesten et år gammel, så du får ikke GB WiFi eller samme høye klokkehastighet som de nyeste maskinene, men et oppgradert skjermkort vil hjelpe deg i Photoshop.

Surface Pro 6 og Huawei Matebook X Pro.
Surface Pro 6 og Huawei Matebook X Pro. (Ill.: ITavisen)

Batterilevetid

Men, vi er fremdeles ikke overbevist om at manuell ytelses-styring, og derfor manuell batterilevetid-justeringer, er noe kunden bør være nødt å tenke på, men slik er nå bare Windows-bærbare, også Surface.

Som regel er det mer enn nok å ha innstillingen på “Bedre ytelse”, men starter man et tyngre program i tillegg til å ha en nettleser med over 20 faner oppe, så må man aktivere maks kraft for ikke å merke forringet ytelse.

Fordelen med å aktivere maks ytelse på denne maskinen, kontra andre maskiner som Huawei MateBook X Pro), er at i5-modellen er vifteløs (og føles i bruk nærmest like kjapp som i7-en som X Pro-en utstyrt med, i hvert fall for vårt bruk), så det blir aldri noe bråk å måtte forholde seg til. Maskinen blir også veldig sjelden varm.

Alt dette lover godt for at Surface Pro i 2019 kan levere svært god ytelse ikke bare i korte periode, men hele tiden uten å måtte klokke ned CPU-en grunnet overoppheting (kremt, Huawei, kremt). i5 er ofte smartere enn i7 om man ønsker en kjøligere maskin.

Pro 6 klarer uansett å la deg jobbe i minst åtte timer, til og med ni – uansett rundt en time mer enn fjorårets modell.

Vi liker svartfargen, at maskinen er klart på sekundet og at den er lett å ta med seg.
Vi liker svartfargen, at maskinen er klart på sekundet og at den er lett å ta med seg.

Konklusjon

Det beste med denne er at Microsoft har bevist de kan gjøre smarte oppgraderinger og at de konstant lærer, selv om de ofte må feile litt for mye før de finner ut av ting. De har brukt lang tid på å perfeksjonere denne formfaktoren, så nå må de komme seg videre.

Det er ikke det at Surface Pro 6 er en dårlig maskin, men faktum er at både selve maskinen og tastaturet virkelig trenger en oppgradering i form av design, panel og taster.

Det er en kjensgjerning at Microsoft er på overtid med å presentere en helt ny maskin, så ser vi ikke poenget med å oppgradere om du har en Pro 4 eller nyere.

Og, ønsker du deg heller en tradisjonell bærbar, er det mange flotte maskiner å velge mellom, ikke minst nærmest rammeløse Huawei Matebook X Pro (les testen vårles min mening) vi nok vender tilbake igjen til nå som er ferdige med å teste Pro 6. Ja visst har den et varme- og vifteproblem, men den store skjermen og de nærmest perfekte tastene får oss til å komme tilbake.

Nå har vi kommet så langt som denne generasjonen Surface-maskiner kan komme. At de nå mestrer alt med denne formfaktoren, gjør det mulig for Surface-teamet å produsere noe virkelig banebrytende, og det produktet bør komme neste år, for de kan ikke lansere den samme formfaktoren med så mye ramme neste år og påstå de er seriøse. Men vi tror Microsoft fremdeles ser en fremtid i Surface, det er bare det at vi ikke har sett den enda.

 

+ Kjapp åttende generasjon Intel CPU
+ Instant on
+ Svært god panel-kvalitet selv proffer vil sette pris på
+ Vifteløs
+ Blir sjelden varm
+ Den svarte er usedvanlig pen
+ Windows Hello
+ God batterilevetid

– Store rammer rundt skjermen
– Uendret design i mange år
– Store og synlige fingermerker på den svarte modellen
– Bare oppgradert innmat
– Type Cover-tastene kunne vært hurtigere – for slappe i fisken
– Fremdeles ikke USB C!

Annonse


Annonse


Annonse