Jeg sparte 7000 kroner og handlet en MateBook X Pro
Perfekt størrelse. God ytelse og en helt nydelig skjerm. For 13 500 kroner virker valget lettere enn vanlig.

Annonse


Jeg sparte 7000 kroner og handlet en MateBook X Pro i stedet for MacBook Pro

Jeg hadde nesten ikke noe valg etter å ha lest Martins test av laptopen alle snakker om: Huawei MateBook X Pro.

Oppdatert, 24. juli, 04:10:

Jeg fant denne innstillingen i Huawei PC Manager, men batteriet stopper likevel å lade om maskinen tilsynelatende er for varm (CPU: 73 grader).

Huawei PC Manager
Huawei PC Manager (Ill.: ITavisen)

Oppdatert, 24. juli, 02:15:

Annonse


Denne maskinen blir så varm at neste steg på varmeskalaen er at man faktisk brenner seg der F-knappene sitter. Laderen var tilkoblet, men den nektet en stund å lade fordi den var for varm.

MX 150-kortet gjør en grei nok jobb og kjører Fortnite i 3000 x 2000 med medium-innstillinger fra 45 til 55 FPS.

Ta en titt på temperaturene:

Maskinen nådde maks-temp også før vi spilte Fortnite, og det var mens vi installerte det. Laderen har hele tiden vært plugget i og ytelsen på maks.
Maskinen nådde maks-temp også før vi spilte Fortnite, og det var mens vi installerte det. Laderen har hele tiden vært plugget i og ytelsen på maks. (Ill.: ITavisen)

Oppdatert, 23:55:

Cinebench:

Cinebench med GeForce MX 150.
Cinebench med GeForce MX 150. (Ill.: ITavisen)

Jeg ble lei dårlig ytelse

Spesielt fordi i USA er prisen 1650 dollar inkludert frakt og mva – det er 13 500 kroner det (og 5500 kroner billigere enn i Norge), for toppmodellen med Core i7, 16G RAM og en SSD på 512GB som yter mye bedre enn Toshiba SSD-en Martin fikk i sin. Så mye mer faktisk, at vi blir nødt til å kjøre ytterligere tester.

Jeg har i lengre tid brukt en Surface Laptop (og iPad Pro 10,5 til jeg fikk denne. Apples brett er virkelig slitsom klønete for skikkelig arbeid), en maskin som er helt greit for surfing med et par faner, men alt for treg for mine multitasking-behov.

Skjermen er utrolig pen og har nesten ikke ramme rundt seg.
Skjermen er utrolig pen og har nesten ikke ramme rundt seg. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Det må være noe feil med Martins testmaskin

På den måten innfrir MateBook som bare det, den er mye kjappere. Ikke bare fordi CPU-en er flere generasjoner nyere, men også fordi SSD-disken faktisk yter som den skal, og ikke 563 MB/s lesehastighet og en skrivehastighet på patetiske 113 MB/s som Surface Laptop.

Mulig er dette tallet noe bedre nå, da Microsoft lanserte en oppdatering i mai som visstnok tok knekken på skrivehastigheten, men den når nok ikke mer enn 400Mb i sekundet.

MacBook? Nah, for dyr

Hvorfor ble det ikke MacBook Pro jeg gikk for? Prisen. Jeg trenger ikke 4 x Thunderbolt-porter med 100 prosent hastighet, eller en perfekt kalibrert skjerm.

Og du: prisen. Vi må snakke om prisen. En tilsvarende MacBook Pro, de som nettopp ble lansert, koster 2500 dollar i USA. Det er 20 500 kroner for nesten den samme innmaten, og macOS.

Jeg har foretrukket macOS på bærbare milevis foran Windows, men det var noen år siden og Apple-skatten er ikke verdt det lenger. Dessuten har MateBook knapt ramme rundt 3000 x 2000-panelet. Helt nydelig.

Stemmer: macOS er ikke 7000 kroner bedre, og jeg er usikker på om Intels 8559U er så mye bedre enn 8550U som sitter i MateBook i forhold til mine behov. Merk at det er større GHz-forskjeller, og at MacBook Pro nok også har kjappere SSD.

Det er ikke lenger noen fordel å være innelukket hos Apple

 

Windows Signature krever likevel mange omstarter

Etter mange omstarter (maskinen var ikke oppgradert til Windows 10 1803), og et par driverinstallasjoner direkte fra Huaweis egen PC Manager (et veldig fint program som gir oversikt over gamle drivere, inkludert BIOS-ens fastvare, for så å laste ned og installere for deg – hvem hadde trodd?!) var jeg endelig klar til å prøve den skikkelig.

Det første som slår meg, foruten ytelsen, er hyppig viftestøy. Jeg har lest dette er et problem i disse maskinene, da CPU-viften er liten.

Noen velger til og med å nappe ut strømmen til nevnte vifte (det er ganske “hardcore”), fordi maskinen visstnok er smart nok designet til å ta unna varmen uten CPU-viftens hjelp. Nei, det tar jeg jaggu ikke sjansen på å prøve, men det er altså en greie. Maskinen skal være lett å åpne.

Jeg vil trenge mer tid med maskinen før jeg prøver meg på volt-underklokking av CPU for å stagge vifte-støyen. Da jeg skrev dette stoppet nemlig viften. Det kan være endel greier som går i bakgrunnen. Det er ofte slik etter en rekke installasjoner. Husk også dette på nye iOS og Android-enheter.

Tastaturet er mye dypere enn MacBook Pro.
Tastaturet er mye dypere enn MacBook Pro. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Har du prøvd teip-trikset?

En annen ting som plager mange, og det plager meg litt også, er at berøringsflaten er litt løs om man tar litt forsiktig på den nederst. Ikke et praktisk problem, men det forringer totalinntrykket noe da designet ellers er pent, og byggkvaliteten god. Selv trackpad-en overrasker meg veldig positivt og tastaturet er veldig bra.

Maskinen virker derfor veldig lovende, og skjermen er helt fantastisk. Kombiner det med masse RAM og GeForce MX150-skjermkort (greit nok for Fortnite og PUBG), tror jeg dette er et godt kjøp og jeg kommer ikke over hvor god prisen er for topp-modellen.

Er det noe du lurer på om maskinen, eller bærbare generelt? Ta i bruk kommentarfeltet, så skal jeg prøve å svare så godt jeg kan.

Annonse


Annonse


Annonse