TEST: iPhone Xs Max - vent til neste år
Apple største mobil noen sinne tar de seg virkelig godt betalt for, så godt at de aller fleste med en mobil som ikke er eldre enn tre år, bør vente til neste år for kanskje å få større nyheter for pengene.

Annonse


TEST: iPhone Xs Max – vent til neste år

iPhone Xs Max er en helt typisk s-oppgradering av fjorårets iPhone X.

Introduksjon

iPhone X var litt av en mobil da den kom i fjor, med sitt design (som alle for lengst etteraper) og kvalitet som minnet oss om iPhone 4- og 5-glansdagene, men med en skjerm vi ikke hadde sett maken til før, og med et kamera så avansert at ingen andre i Android-leiren har klart å kopiere det enda: det er kun Apples mobiler man kan autentisere med ansiktet for betaling.

Så hva gjør Apple med oppfølger-enheten? Klistrer på en s, og oppgraderer innmaten litt, selvsagt. Vi starter med designet.

Annonse:

Annonse


Design

Det er helt greit for oss at iPhone Xs Max tar etter X, spesielt fordi den nå leveres i en flott gull-farge som klarer å balansere mellom “ritzy og “pent” på en tilfredsstillende måte.

Stålbåndene rundt enheten virker utrolig slitesterke, og har ingen riper etter bruk siden 21. september, med og uten deksel, men 90 prosent uten for å teste hvor bra den klarer seg uten å dekke til det lekre designet. Deksler ødelegger mye av opplevelsen med en X, for man sveiper fra de avrundede kantene, og det er ikke like digg når den er påkledd.

TEST: Apple Watch Series 4 LTE – reddet av watchOS 5

SNIKTITT: iPhone Xs Max – se bildeduellen mot OnePlus 6

Vi liker gullfargen godt.
Vi liker gullfargen godt. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Vi synes den er flott.
Vi synes den er flott. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Mobiler uten trådløs lading (jeg ser på deg, OnePlus) i 2018 burde ikke vært lov. En annen ting som burde vært forbudt er å legge ved 5 watt lader med en mobil til over 12 000 kroner. Fysj!
Mobiler uten trådløs lading (jeg ser på deg, OnePlus) i 2018 burde ikke vært lov. En annen ting som burde vært forbudt er å legge ved 5 watt lader med en mobil til over 12 000 kroner. Fysj! (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
iOS er seg selv lik, men tolveren er smidig og Xs Max leverer silkemyk berøring.
iOS er seg selv lik, men tolveren er smidig og Xs Max leverer silkemyk berøring. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Vi har brukt mobilen forsiktig, det gjør vi alltid uansett, men vi har ikke overdrevet forsiktigheten heller. Vi har lagt den fra oss uten å tenke for mye på en rekke overflater, og konklusjonen er klar: det skal en god del til for å ripe denne, i motsetning til OnePlus 6 som har fått et skikkelig hakk i frontpanelet uten at vi kan skjønne hvorfor.

Ser du etter en rå-lekker mobil du ikke trenger å ha i deksel (om du da ikke mister mobilen ut av lomma og hendene titt og ofte – den tåler det også, til en viss grad), er iPhone det rette valget fremover.

Vi håper derfor Apple viderefører materialvalgene fra i år.

Vi kommer tilbake med en større kamera-test mellom iPhone Xs Max, Pixel 3 XL og OnePlus 6 senere denne måneden.

Kamera

Jeg synes vi fortjener å se flere linser på baksiden neste år.
Jeg synes vi fortjener å se flere linser på baksiden neste år. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Ytelse

Har du brukt en X tidligere, er Xs Max helt identisk. Apple skryter ikke like mye av ytelsesøkninger i år, og det er det en grunn til da det ikke er de store endringene å spore.

Joda, apper holder seg våkne litt lenger takket være 1GB mer RAM, men er du en super-multitasker som hyppig blar mellom apper, er de dyreste mobilene i Android-leiren fremdeles bedre.

Apple sier FaceID er kjappere, men det merker vi ikke stort til. Sikkerhetsteknologien er heller ikke noe smartere, i hvert fall ikke til å gjenkjenne oss med forskjellige solbriller.

Et par mørke Ray-Ban Wayfarers går ikke, mens Spy+ Helm med “Happy Lenses” ikke er noe problem i det hele tatt. Vi passer derfor på å ha på oss de korrekte solbrillene om vi vet vi skal bruke mobilen mye, da det er en plage å vente på at kodeskjermen skal komme opp, eller eventuelt vippe opp solbrillene hver gang. Apple uttalte ved lanseringen at iPhone X ville klare å kjenne deg bedre etterhvert som den lærer deg å kjenne, men å beregne inn forskjellige solbriller klarer den ikke. Et større problem i California enn Norge, helt klart, men av den grunn burde Apple tenkt mer på det også –  de bor jo der.

iPhone Xs Max på topp og OnePlus 6. De to har en prisforskjell på nesten 7700 kroner.
iPhone Xs Max på topp og OnePlus 6. De to har en prisforskjell på nesten 7700 kroner. Lysstyrken på maks på begge (Ill.: ITavisen)

I bruk

Skjermen er akkurat litt for stor til at jeg når topp-elementer på høyre og venstre side, men likevel med en overraskende liten formfaktor i forhold til hvor mye skjerm som leveres.

Denne mobilen er helt utrolig til film og spill, la oss være helt klare på det.

OLED-panelet er i en klasse for seg selv med A+-karakter (den samme karakteren får Pixel 3 XL – vi får inn denne til test senere i oktober) fra DisplayMate. De kan dette.

iOS 12 er oppdateringen mange av dere har ventet på, spesielt de av dere med eldre iOS-enheter som gis et gratis ytelsesløft.

Automatisk passordutfylling, og nå også med støtte for tredjeparts-apper, er en fin-fin oppgradering i kombinasjon med FaceID, ellers fungerer iOS 12 på mange måter som 11, spesielt på X-modellene der man sveiper opp på skjermen for å gå tilbake, og opp og til venstre for å flikke mellom apper.

Android 9 har samme funksjonalitet, men bruker i stedet sveip opp fra venstre hjørnet for å gå tilbake, en løsning som fungerer minst like bra, om enn ikke like silkemykt grunnet høy oppdateringsfrekvens på berøringsteknologien i X og årets Xs-modeller.

Batterilevetiden later til å være på nivå med iPhone 8 Plus, og varer lenger enn iPhone X, men nå som iOS 12 er her, er det ikke godt å si hva som har gitt mest effekt.

Denne 6,5 tommeren har større batteri (3,174mAh mot 2716mAh )som er nok til å holde det gående veldig aktivt en hel dag, men som må lades før man legger seg om man ikke klarer å la den ligge et par, tre timer og hvile seg midt på dagen. Husk jo også at skjermen er mye større og har enda bedre bildekvalitet – det er klart dette krever mer energi. Glem to-dagers bruk om du ofte er aktiv, men den har ingen problemer med å overleve en aktiv dag.

iOS 12 er lett å kjenne igjen, spesielt gestene om man kommer fra X.
iOS 12 er lett å kjenne igjen, spesielt gestene om man kommer fra X. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Konklusjon

Apple gjør ingen store feil med iPhone Xs Max, men tar heller ingen sjanser. Det mest irriterende er nok at de ikke valgte å utstyre den med en linse til (eller to?) for bedre zoom-fotografi. Vi får vel vente til neste år.

I så måte endret jeg ikke mening siden sniktitten publisert et par dager etter at jeg startet testingen.

For det største problemet er at man må betale 12 690 kroner for 64GB-modellen (Note 9 koster 8990 kroner med 128GB lagringsplass) om man ønsker seg Apples største mobil til nå. Dette er like mye som en veldig kjapp spill-PC med mange dyre komponenter, eller en veldig god HDR TV.

De som bare må ha det nyeste fra Apple kommer til å bli fornøyde, helt sikkert, men følelsen av å ha gjort et utrolig godt kjøp, eller å handlet noe helt nytt, får man neppe.

Bør du virkelig handle en Xs Max over en av disse tingene, eller annen dyr elektronikk? Nei, mener vi – ikke om du har en iPhone 7 Plus eller nyere, eller en Android du er fornøyd med. Da er det heller bedre å vente til neste års iPhone, eller se hvordan iPhone Xr (test kommer) blir for å spare litt penger, eventuelt håpe på OnePlus 6T (test kommer) om man også kan leve med Android, som jo lanseres 30. oktober?

Karakter:

iPhone Xs Max

+ Flott skjerm – utrolig til film og spill
+ Kjapp nok
+ Gode stereo-høyttalere
+ Lekkert design
+ Skikkelig kvalitetsfølelse
+ Mer slitesterk for- og bakside

– Veldig dyr
– Dårligere på zoom og nattbilder enn en rekke Android-konkurrenter
– Patetisk med treg 5 watt lader i esken

Annonse