Apple Watch Series 4 har større skjerm, men er ellers som en s-oppgradering å regne. Designet er uendret og dessverre fungerer ikke LTE-modellen i Norge enda.

Annonse


TEST: Apple Watch Series 4 LTE – reddet av watchOS 5

Apple har i kjent stil brukt noen år på finne sjelen til en produktgruppe, og litt ekstra med første Apple Watch som ikke hadde nok fokus på trening.

Introduksjon

Dette endret seg i etterkant, spesielt takket være nye versjoner av watchOS (vi er nå oppe i 5) som fokuserer på at du skal være i aktivitet og trene, mer enn å vise frem at du har et forholdsvis dyrt smartklokkeprodukt på håndleddet.

Nytt i år er ikke bare oppgradert innmat, men en modell med større skjerm (44 mm, er den vi testet) og en rekke nye funksjoner i watchOS 5, men vi starter med designet.

Annonse:

Design

Forsiktige Apple gjør som med Xs Max: de har økt skjermstørrelsen, men beholdt designspråket som er ganske, vel, grått?

Annonse


Liker du ikke firkantede klokker er det derfor bedre å se mot Galaxy Watch med en gang, for dette er en Apple Watch som du kjenner den.

TEST: iPhone Xs Max – vent til neste år

Lenkene du kanskje har handlet til de forrige generasjonene passer heldigvis også på denne.

Vi anbefaler deg å prøve 42 mm-modellen om du tror 44 mm blir i overkant stort, for den kan ende med å bli for mye for håndleddet ditt, og trener du mye med den, behøver du ikke se på den hele tiden uansett.

Spiller du mye musikk og sjekker varsler og kanskje til og med skriver med klokka, er det moro å ha et såpass stort klokkeansikt.

Series 4 til venstre med det nye klokkeansiktet vi bruker hele tiden.
Series 4 til venstre med det nye klokkeansiktet vi bruker hele tiden. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Ser du forskjell?
Ser du forskjell? (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Og, som beskrevet i sniktitten:

“Takket være det nå ganske store panelet har vi et nytt klokke-ansikt vi liker godt og som er avbildet i artikkelen, med følgende som standard: UV-info, alternativ tidssone, dato, temperatur hvor solen befinner seg, neste kalenderoppføring, aktivitetsringer med tilhørende tall og en stoppeklokke. Steike!

Dette kan selvsagt endres etter eget ønske, men vi synes det meste her er nyttig, bortsett fra stoppeklokka som vi skiftet ut med walkie-talkie-funksjonen som vi kommer tilbake med våre synspunkter om i den endelige testen.”

SNIKTITT: Apple Watch Series 4 LTE

Ytelse og funksjoner

Vi merker ytelseshoppet mer fra Series 3 til 4, enn fra X til Xs Max. Series 4 henter opp informasjon for deg med en gang, og selv Siri er kjapp med å svare (selv om fremdeles er langt dårligere enn Google Assistant på… alt).

Vi digger at vi kan løfte håndleddet og bare snakke til henne, uten å måtte si “Hei, Siri”, først. Dette er for øvrig mulig med Series 3 også, så lenge du har watchOS 5 installert.

En annen skikkelig kul nyhet i watchOS 5 (så vel også i Series 3), er at din klokke nå er en walkie-talkie!

Jepp: har du en kompis med en Apple Watch kan mottageren skru på “tillatt alltid” og bli plaget i tide og utide av de hysteriske vitsene som kommer ut av klokka sin høyttaler.

At den digitale kronen er bedre er det ingen tvil om, nå som den ikke lenger gjør fysiske klikk, men vi har aldri likt å trykke inn denne knappen for å fjerne varsler og hoppe til hjemskjermen.

Vi ser for oss at Apple i fremtiden vil gjøre også Watch-serien knappeløs, og derfor kun styres med berøring som iPhone X og Xs. Dette er ikke noe problem å få til med så mye panel.

Vi kan jo si litt om høyttaleren også, for den er nå enda mer høylytt og klarere. Den er også flyttet fra mikrofonen, slik at man høres lettere i andre enden.

Les mer om hvordan det er å bruke en LTE-klokke i vår test av Series 3 LTE.

Baksiden er mer endret enn fronten, fordi klokka til venstre, altså Series 4, har EKG-måler. Denne funksjonen kommer som en oppdatering i USA senere i år. Det er uklart når EU-land godkjenner bruken.
Baksiden er mer endret enn fronten, fordi klokka til venstre, altså Series 4, har EKG-måler. Denne funksjonen kommer som en oppdatering i USA senere i år. Det er uklart når EU-land godkjenner bruken.

Konklusjon

Vi er ikke så sikre på om du nødvendigvis må punge ut om du har en Series 3, det må i så fall være fordi du virkelig ønsker en større skjerm.

Har du en 42 mm dog, hadde jeg ventet til LTE-planene her i Norge var spikret.

På den måten er Series 4 litt som Xs Max: alt er litt bedre, men ikke nødvendigvis så mye bedre at den er verdt pengene.

Uansett leverer watchOS 5 de nye funksjonene også til Series 3, så det er mye overlapp her. Derfor er det også vanskelig å beskrive dette produktet som banebrytende da det mangler LTE i Norge, og det faktum at batterilevetiden omtrent er som tidligere, men dog med en større skjerm.

Har du Series 3 anbefaler jeg deg å vente til neste år. Har du en eldre modell og ser frem til større skjerm og walkie-talkie-funksjonen, er det tvilsomt at denne skuffer deg.

Karakter:

+ Veldig god ytelse
+ Bedre “digital krone”
+ Større skjerm på 44 mm gjør klokken langt mer praktisk med nye, smarte klokkeansikt
+ watchOS 5 leverer en rekke nye forbedringer, men også til Series 3

– Må fremdeles lades hver kveld
– Designet begynner å føles gammelt
– LTE-modellen ikke i Norge enda

Annonse