SNIKTITT: Apple Watch Series 4 LTE
Apple Watch Series 4 ser ut til å være en flott oppgradering for de som har ventet på et større klokkeansikt, men om LTE-batterilevetiden er bedre, har vi til gode å finne ut av. Følg med for å lese den endelige testen senere.

Annonse


SNIKTITT: Apple Watch Series 4 LTE

iPhone-modellene i år er s-oppgraderinger, noe som ikke innebærer drastiske endringer, mens Apple Watch i større grad skiller seg ut fra fjorårets utgave.

Mer spennende enn iPhone 2018

For panelet på den største modellen, den vi tester, har økt fra 42 til 44 mm, og den minste fra 38 til 40 mm. Det er på papiret ikke så mye, men forskjellen er smått dramatisk når du skrur den på for første gang.

Xs Max og Xs er litt kjappere enn iPhone X under praktisk bruk, men forskjellene er langt fra store og ofte ikke merkbare. Det samme er ikke sant i forhold til Series 3 mot 4, for 4 er merkbart kjappere i bruk enn fjorårets modell som jo også var den første med LTE. Ikke at Series 3 var treg, men den nye er virkelig en glede å bruke.

SNIKTITT: iPhone Xs Max – se bildeduellen mot OnePlus 6

Annonse


Det meste er bedre

Det er ikke bare panel-størrelsen som bidrar til en fin opplevelse, men også det faktum at den digitale kronen ikke lenger har fysiske klikk, men haptisk vibrering, noe som leverer en mer tilfredsstillende og presis opplevelse i kombinasjon med en herlig klikkelyd.

Takket være det nå ganske store panelet har vi et nytt klokke-ansikt vi liker godt og som er avbildet i artikkelen, med følgende som standard: UV-info, alternativ tidssone, dato, temperatur hvor solen befinner seg, neste kalendaroppføring, aktivitetsringer med tilhørende tall og en stoppeklokke. Steike!

Dette kan selvsagt endres etter eget ønske, men vi synes det meste her er nyttig, bortsett fra stoppeklokka som vi skiftet ut med walkie-talkie-funksjonen som vi kommer tilbake med våre synspunkter om i den endelige testen.

Telenor med kalddusj til dere som tenker å handle Watch LTE i utlandet

Nye funksjoner

Apple har gjort en haug forbedringer (mye av det er å finne på Series 3 også takket være watchOS 5), fra den digitale kronen som nå er digital og mer presis, til walkie-talkie-mulighet (watchOS 5) og løft klokka for å snakke til Siri-funksjonen (Series 3 og 4).

Det er også lagt til automatisk treningsdeteksjon (som en del av watchOS 5), yoga og registrering av tur-gåing. Ytelsen er som nevnt fin-fint oppgradert, da den har Apples S4-brikke som er opp til to ganger kjappere.

Høyttaleren er 50 prosent mer høylytt. Og joda; man hører den godt, og det er en nyttig ting. Dessuten er mikrofonen flyttet vekk fra høyttaleren (logikk), slik at man hører samtaler klarere.

Siden serien med Apple-klokker nå har et langt større helsefokus enn lanseringen av den første generasjonen, kan Series 4, og kun denne modellen, oppdage stygge fall. Denne teknologien er kun på som standard om man er 65 år eller eldre.

Vanntettheten er ikke forbedret i forhold til Series 3: vi snakker fremdeles at den vil takle 50 meter med ISO standard 22810:2010.

Spennende hjerteundersøkelse kommer senere

Dessverre er ikke elektrokardiogram-funksjonen (EKG) tilgjengelig i USA enda som app (den kommer i år), og det er usikkert når dette kommer til Norge, om noen gang. Vi tviler på funksjonen er klar til vår endelige test er ferdigskrevet, så vi får komme tilbake til dette.

Vi ble ganske skuffet over batterilevetiden til Series 3 med kun LTE på, og håpet i oktober i fjor da vi testet at Series 4 vil endre på dette. Vi kommer tilbake med mer om dette temaet i den endelige testen.

TEST: Apple Watch Series 3 LTE er kjempenyttig, men bruken dreper batteriet

Foreløpig konklusjon

Apple mener Series 4 er “fundamentalt annerledes”. Vi vet ikke om vi er enige i det (den fungerer jo på samme måte som forrige generasjon som også kan installere watchOS 5), men dette ser uten tvil ut til å være den beste klokka Apple har laget, og kanskje den beste smartklokka på markedet.

Selskapet har oppgradert mye av det vi mener er viktig, men det gjenstår å se hvor lenge den kan holde det gående, den har jo et større panel. Apple skryter av at panelet nå er laget med LTPO-teknologi (kommer dette i iPhone neste år, kanskje?), som forbedrer batterilevetiden (opptil 18 timer) og lar den bruke klokka hele dagen på en lading. Det er det samme de skrøt om i fjor, men panelet er altså større, så man taper i hvert fall ikke batterilevetid i forhold til Series 3. Håper vi.

Det er trolig ikke nok nye funksjoner her til å lure alle til å oppgradere, og det er tvilsomt at alle bør, men for de av dere som lenge har ønsket en større skjerm, så er trolig dette en sikker vinner, for denne er en glede å berøre, Siri er bedre og alt flyter enda litt mer behagelig for brukeren.

Det er bare så synd Norge mister nok en mulig stor-nyhet, nemlig hjerteundersøkelsen. LTE er heller ikke på plass i Norge enda, men vi håper og tror det er på plass før 2019.