Vi liker Siri-klokkeansiktet fordi det alltid gir relevant informasjon.
Vi liker Siri-klokkeansiktet fordi det alltid gir relevant informasjon.

Annonse


TEST: Apple Watch Series 3 LTE er kjempenyttig, men bruken dreper batteriet

Vi har testet Apple Watch Series 3 med LTE siden lanseringen og er stort sett fornøyde med hva Apple har fått til med toppmodellen sin i år, selv om ingenting er forandret på utsiden og LTE-batterilevetiden ikke er noe å skryte av.

Kjedelig? Kanskje, men alt fungerer mye bedre enn i 2015.

Innledning
For siden lanseringen av den første generasjonen nettopp den gang, har selskapet tviholdt på det samme designet.

Modellen med LTE er enda litt tykkere enn de andre, selv om dette ikke er noe man merker om man har den på – det er snakk om et par gram.

Annonse


Det du dog vil se på bildene, er at LTE-modellene har en rød prikk på hjulet for å differensiere fra de andre i serien, som alltid må ha mobilen for nett.

Ytelse
Det første du merker ved bruk av denne er hvor utrolig kjapp den er takket være Apples S3-brikke med to kjerner. Jeg har nevnt tidligere at Apple Watch fra 2015 nå er så treg at den nærmest er ubrukelig til annet enn klokkeansiktet. Å åpne en app tar så lang tid at jeg gir opp (heldigvis brukte jeg dem ikke den gang heller).

Watch Series 3 er enda kjappere enn fjorårets modell, og har ingen problemer med å hente frem det du ønsker mer eller mindre på sekundet. Det er fremdeles ikke slik at vi bruker andre apper enn Apples innebygde funksjoner, for vi har ikke sett nytten av det (Selv Nike+ Run Club-appen som jeg brukte mye tidligere, er droppet, og bruker i stedet joggefunksjonen som er innebygget i klokka – den fungerer helt fint), men det er jo hyggelig å vite at den drar apper rundt uten problemer.

Det er sikkert mange der ute som har sine favoritt-apper. Tips oss i kommentarfeltet om må-ha-apper, om de finnes.

Apple Watch er fremdeles seg selv lik.
Apple Watch er fremdeles seg selv lik. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Dette finnes ikke i Norge
La oss snakke litt om hvordan det er å bruke klokka uten iPhone. Det er flere ting som er kjempefint med dette, men la meg først presisere at LTE-modellen ikke selges i Norge da det foreløpig ikke er operatør-støtte. Det er nemlig intet fysisk SIM-kort, derav en spesiell aktiveringsfunksjon mot amerikansk operatør, som for øvrig fungerte helt smertefritt.

Jeg betaler 120 kroner mer i måneden, på toppen av det eksisterende T-Mobile-abonnementet, for å få datatrafikk på klokka. Datatrafikken er for øvrig ubegrenset. T-Mobile snudde etter kritikk.

Å ringe med klokka når mobilen ikke er i nærheten fungerer klokkefint!
Å ringe med klokka når mobilen ikke er i nærheten fungerer klokkefint, men det anbefales å bruke øreplugger om det ikke er helt stille rundt deg. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Veldig hendig med LTE
Hva er poenget med LTE på klokka spør du kanskje?

For mitt vedkommende er det supert for to ting: Musikk-strømming og Apple Pay-betaling når man er på farta, for eksempel når man er ute og jogger. Det er fantastisk og kunne la store iPhone 8 Plus ligge hjemme, og handle vann og logge sted og tid med kun en liten enhet på håndleddet.

Problemet? Det kverker batteriet. Under joggeturer på 1 time og 45 minutter, tappes batteriet fra 100 til litt over 50 prosent i samme tidsperiode. Jeg strømmer musikk via LTE, brukte GPS-en og spurte Siri om hjelp for å komme meg hjem da jeg rota meg bort “Downtown” i LA.

Jeg har dog ikke opplevd problemer med å koble meg LTE med klokka, som mange andre tidlige tester påpekte, og watchOS 4.1 beta 1 (4.0 har ikke støtte for Apple Music-strømming) og 2 har fungert flott. Det tar kun noen sekunder for klokka å hente strømme-musikk, men dette oppleves som hurtig. Vi snakker maks fem sekunder.

En annen ting vi liker med watchOS er at når man flikker håndleddet opp, så får man opp det man ønsker: Hører man på musikk er det den informasjon man får opp, og ikke klokkeansiktet, og man kan enkelt velge lydkilde.

Det er kult og nyttig å kunne styre lyden på TV-en, med klokka, om man for eksempel app-strømmer video fra en iOS-enhet.

Du kan dele dette med hvem som helst via aktivitets-appen etter turen er ferdig. Vi ønsker oss litt mer informasjon, men denne er å finne i aktivitets-appen.

Vi har ikke, som mange andre anmeldere, hatt problemer med LTE-tilkoblingen. Musikk strømmet fra Apple Music tar kun noen sekunder å starte.
Vi har ikke, som mange andre anmeldere, hatt problemer med LTE-tilkoblingen. Musikk strømmet fra Apple Music tar kun noen sekunder å starte. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Batteri og Siri
Hva med Siri? Hun var en skikkelig plage på første-generasjons klokka, ikke bare fordi Siri ikke var en så veldig god assistent tilbake i 2015, etter min mening, men fordi klokka var alt for treg.

Les min kommentar: Watch er det kjedeligste og det mest spennende Apple-produktet.

Disse problemene er eliminert i Series 3. Ikke bare svarer Siri meg med stemmen sin, noe som er nytt, men hun hjelper meg å komme meg hjem, selv når jeg går (“Hey Siri, Take my home by foot“).

Hva med batteriet når mobilen er med meg, altså når klokka ikke bruker LTE? Da legger vi oss ofte på kvelden med klokkebatteriet på over 60 prosent. Dagen etter vil den klare å holde det gående til omtrent 18, 19-tiden før man må vurdere å lade igjen.

Utseende
Design er en smakssak, men vi synes Apples smartklokke fremdeles er den peneste på markedet. Dessverre er ikke Series 3 noe tynnere, og har akkurat samme design som de foregående modellene. Kjedelig.

Noen vil like dette, du har kanskje mange armbånd som matcher, men det hadde jo vært hyggelig med nytt design. På dette område vil altså ikke Series 3 overraske deg om du har en fra før av eller har sett andre men en.

Vær så snill Apple, kvitt dere med den nåværende hjemskjermen.
Vær så snill Apple, kvitt dere med den nåværende hjemskjermen. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Konklusjon
Apple er seg selv lik og gjør evolusjons-skritt med klokkene sine, men designet begynner å dra på årene og det er på tide med en komplett oppdatering.

Det spørs dog om dette kommer med det første, da LTE-funksjonen tapper allerede et tykt produkt mye. Vi tipper “Series 4” vil ha fokus på langt bedre LTE-batterilevetid, og ikke design, men det blir selvsagt spekulasjoner.

Vi bruker fremdeles ikke apper på denne, og hjemskjermen er det dårligste grensesnittet Apple har designet. Hvorfor tviholder de på noe ingen liker? Det er ikke likt dem hva angår design. De fant jo ut at det gamle watchOS-grensesnitt ikke fungerte, og gjorde en helomvending, men “bikuben” fikk lov å leve. Merkelig.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Det er herlig å kunne lytte til radio eller musikk-biblioteket ditt på Apple Music uten å trenge mobil eller WiFi.
Det er herlig å kunne lytte til radio eller musikk-biblioteket ditt på Apple Music uten å trenge mobil eller WiFi. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
"Dot marks the spot". I dette tilfellet at klokka har LTE.
“Dot marks the spot”. I dette tilfellet at klokka har LTE. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Ikke stort nok panel
Du kan bruke klokka uten mobilen, men skal du søke etter informasjon ønsker du en langt større skjerm – for ikke å snakke om at mangel på kamera når man er “out and about” plutselig kan være veldig surt.

Det fungerer faktisk overraskende bra å svare med korte meldinger, men man skal ha en veldig annen jobb enn teknologi-journalist for kun å klare å leve med smartklokka på armen, og ikke en mobil i lomma. Vi trenger å hente opp informasjon og følge med på nyhetsbildet hele tiden, og da er ikke klokka bra nok.

Til meldinger er den OK, og for mange kan klokka være nok om man går ut en tur og ikke vil ha den mer masete mobil-opplevelsen med seg.

Karakter: 8 av 10.

+ Veldig kjapp
+ LTE-funksjonen er veldig fin til visse ting, som trening
+ Herlig å musikk-strømme uten mobil
+ Siri fungerer tilfredsstillende
+ Ring venner og bekjente uten mobilen (klokka har samme nummer)

 

– For dårlig LTE-batterilevetid
– Samme frustrerende hjemskjerm
– Samme designet
– Ingen batterirevolusjon denne gang heller
– Vi bruker aldri tredjeparts-apper
– LTE-modellen finnes ikke i Norge

Annonse:

Annonse