TEST: Note 9 er en monstermobil for seriøse mobilbrukere.
Samsung gjør det meste riktig med Galaxy Note 9.

Annonse


TEST: Samsung Note 9 er en monstermobil for seriøse mobilbrukere

To år er gått siden fadesen med Galaxy Note 7, som Samsung på mange måter håndterte ganske bra. Det meste var glemt ved lanseringen av Note 8 og nå er det på tide å glemme batteriskandalen helt. Galaxy Note 9 er alt Samsung-tilhengerne bør fokusere på.

Samsung Galaxy Note 9

Spesifikasjoner:

 • Operativsystem: Android 8.1.
 • Skjerm: 6,4 tommer Super AMOLED, 2960 x 1440 piksler, HDR10.
 • Brikkesett: Exynos 9810.
 • Kamera: To sensorer på 12 megapiksler. Variabel blender f/1,5-2,4. Optisk bildestabilisator og LED-blits. Video: Opptil 4K ved 60 bilder i sekundet. 960 bilder i sekundet ved 720p. Frontkamera på 8 megapiksler.
 • Sensorer: Irisskanner, fingersensor, akselerometer, gyrometer, omgivelsessensor, kompass, barometer, hjerterytme,
 • Batteri: 4000 mAh.
 • Pris: Fra 9990 kroner.

Årets Note-lansering bugner ikke akkurat over av store nyheter, Samsung la tross alt et godt fundament i fjor, men sørkoreanerne har valgt å bygge på fjorårets forholdsvis solide lansering.

Under annonseringen i New York forrige uke fokuserte Samsung på tre nyheter: en mer avansert penn, et mer intelligent kamera og bedre ytelse. Ellers har Note 9 mye til felles med forgjengeren, og spesielt på utsiden vil du ikke se store forskjeller.

Annonse


Den største designnyheten er at fingersensoren er sentrert nedenfor kameraet, der den uansett skulle vært plassert i Note 8. Uansett er det godt å se at Samsung ordner opp. En annen, men liten nyhet på utsiden, er at rammen rundt kamerasensoren på baksiden nå er i samme farge som resten av chassiset. På Note 8 var dette området i svart. Ikke den største nyheten, men vi liker den lille detaljen.

Note 9 ligger for øvrig godt i hånden og er ikke irriterende glatt som andre modeller utformet i glass er. Den føles heller ikke altfor stor tross skjermen med sine 6,4 tommer, eller tung med en vekt på 201 gram. Her er det uansett snakk om preferanser, liker man størrelsen til iPhone SE eller Galaxy S9, vil Note 9 utvilsomt føles for stor.

Ellers er det ikke mye å si om designet og byggekvaliteten, som som alltid er solid i Samsungs toppmodeller. Note 9 er velbygd og alt er godt skrudd sammen. Det virker også som at glasset på baksiden er av det standhaftige slaget. Vi merker spesielt på Huawei P20 Pro at den lett får riper i glasset, men etter rundt en ukes heftig bruk, er Note 9 like pen som da vi dro av beskyttelsesplasten.

VI kan for øvrig ta med at knappeplasseringen er lik som nyere Galaxy S- og Note-modeller. Det innebærer volumknapper og Bixby-knapp (på godt og vondt) på venstre og strømknapp på motsatt side. På undersiden av Note 9 vil du finne en minijackkontakt, USB-C og hullet for S Pen.

Endelig er fingersensoren der den skal.
Endelig er fingersensoren der den skal. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

S Pen briljerer

I 2007 ble stylusen slaktet av Steve Jobs, noe både ham og Apple mobbes for titt og ofte, men dagens digitale penner er noe helt annet enn de var for elleve år siden. Det har Apple skjønt, men også Samsung som var forholdsvis tidlig ut med Note-serien og en tilhørende penn. Sett bortsett fra den første modellen med S Pen, må dette være den mest spennende lanseringen fra Samsung på den fronten.

Den største nyheten er selvsagt at S Pen nå har Bluetooth integrert, noe som åpner opp bruksområdene betraktelig. Ut av esken fungerer S Pen i flere ulike programmer:

 • Kamera: Trykk én gang: ta bilde. Trykk raskt to ganger: bytt kamera.
 • Galleri: Trykk én gang: neste bilde/video. Trykk raskt to ganger: ikke gjør noe.
 • Lydopptaker: Trykken gang: Ta opp/pause. Trykk raskt to ganger: ikke gjør noe.
 • Media (for eksempel YouTube-appen): Trykk én gang: Spill av/pause. Trykk raskt to ganger: hopp over.
 • Chrome: Trykk én gang: tilbake. Trykk raskt to ganger: Frem.
 • PowerPoint: Trykk én gang: neste lysbilde. Trykk raskt to ganger: forrige.

Man kan også ytterligere tilpasse funksjonaliteten i disse appene. Som standard åpnes kameraet når man trykker og holder nede penneknappen.

Ettersom Note 9 har en PC-modus i form av DeX, kan S Pen og PowerPoint bli en nyttig funksjon. Man trenger nemlig ikke en dokk for å koble Note 9 til en ekstern skjerm, det gjøres via USB-C til HDMI, og man kan derfor klare seg med Note 9 og S Pen når man skal holde en presentasjon.

Ingen Note uten S Pen.
Ingen Note uten S Pen. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Selv har jeg mest brukt fjernkontrollen med kameraet, enten ved å ta bilde av meg selv (som jeg ikke gjør altfor ofte) eller andre ting. Fotografer vet hvor kjekt det kan være med en ekstern lukker. Merk samtidig at batteritiden er overraskende dårlig som fjernkontroller. Samsung sier at 40 sekunder lading skal holde til 30 minutter bruk, noe som faktisk føles som maksimalt.

En annen ting som er nytt med S Pen anno 2018 er at designet er avhengig av modellen man kjøper. Kjøper man Note 9 i Midnight Blue, får man en ganske stilig, gul penn. Fargen speiles i av skjermen-notatene, men selv om gul farge ser bra ut på svart bakgrunn, er det noe helt annet når man finner frem notatene i appen. Gul skrift på hvit bakgrunn er på ingen måte optimalt. Heldigvis kan man enkelt endre farge i innstillingene.

Tross størrelsen ligger S Pen overraskende godt i hånden. Størrelsen er selvsagt liten fordi pennen skal få plass i chassiset, og følelsen er på ingen måte like god som for eksempel Surface Pen eller Pencil, men til sitt bruk er den overraskende god.

Ellers har S Pen mye av de samme egenskapene som tidligere, og man kan fortsatt ta notater på skjermen mens den er «av» kun ved å dra ut pennen mens enheten er låst. Disse notatene kan man velge å lagre i notatappen. Ganske nyttig hvis man trenger å ta noen raske notater.

S Pen er enda bedre med Bluetooth.
S Pen er enda bedre med Bluetooth. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Klassens beste skjerm

Galaxy-flaggskipene er kjent for å ha fantastiske skjermer, og det er kanskje ikke så rart ettersom det er Samsung som selv produserer dem. Tidligere i år fikk Galaxy S9-panelet det som er av tomler opp fra panelekspertene i DisplayMate, og denne uken fikk Note 9 enda bedre skussmål.

DisplayMate bare bekreftet opplevelsen og erfaringen vi har med Note 9 den siste uken. Skjermen er rett og slett heldig nydelig. Samsung har fått noe kritikk for å levere noe i overkant livlige farger, men jeg føler ikke det er et problem med Note 9. Det er også verdt å merke seg at man kan tilpasse skjermen på mange måter under innstillingene. For eksempel fargeområdet. På testenheten har vi gått for «Adaptiv skjerm» som optimaliserer fargeområdet, metningen og skarpheten, og det fungerer ganske godt.

Man kan også justere ting som oppløsning, lysstyrke og blått lys-filter. Oppløsningen er som regel satt til FHD+ som betyr 2220 x 1080 piksler, noe jeg føler holder i massevis på en skjerm på 6,4 tommer. Man kan også gå opp til 2960 x 1440 piksler, men jeg ser ikke nytten i det samtidig som det påvirker batteritiden i negativ grad.

Det eneste, lille problemet med skjermen, er at den noen gang registrerer håndflaten som trykk. Et problem vi har hatt på andre Galaxy-enheter, og som kan være til stor irritasjon ved at det føles som at mobilen lever sitt eget liv. Det skjer ikke altfor ofte med Note 9, men nok til at det må nevnes.

Note 9-skjermen er best i klassen.
Note 9-skjermen er best i klassen. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

I bruk

Ikke la deg lure av ytelsestester, Exynos 9810-brikken som sitter i Note 9 er stort sett lynrask og sørger for en god brukeropplevelse. Vi skriver stort sett fordi Android fremdeles ikke er helt silkemykt og man enkelte ganger vil oppleve at ting som rulling på nettsider eller i menyene er noe hakkete. Men 99 prosent av tiden er ytelsen helt topp og det vil man merke enten man surfer på nettet, spiller spill eller redigerer i Adobe Lightroom, som vi har gjort. Alt går mer eller mindre silkemykt.

For eksempel «Fortnite» som har tidenes merkeligste esklusivitetsavtale med Epic Games. Den utløper før Note 9 i det hele tatt er lansert.

Exynos 9810 er faktisk samme brikke som sitter i Galaxy S9 og våre ytelsestester viser at – ikke overraskende – resultatet er nærmest identisk. I USA selges for øvrig modellen med Snapdragon 845, men modellen som testes drives av Samsungs brikke.

Bra ytelse gjennom hele dagen var også et av punktene Samsung trakk frem som store nyheter til Note 9. For mens brikkesettet og kraften er den samme, er batteriet nå på hele 4000 mAh.Her leverer Note 9 så det holder med enestående batteritid. Med over moderat holdt det i over halvannen dag før trangen til å lade ble for stor. I mellomtiden hadde testenheten blitt brukt hyppig til å ta bilder i Brooklyn i New York, en haug med mobildata, videotitting og Spotify-avspilling. Mobilen ble ikke ladet før sent dagen etter da jeg var hjemme fra USA-turen. Dette er bare ett eksempel på hvor god batteritiden faktisk er.

Én ting som vi var litt misfornøyde med ved Note 8, er at lagringsplassen startet på 64 GB og ikke mer. Godt mulig at Samsung har hørt våre bønner for Note 9 lanseres med minst 128 GB og i Norge kan man også velge modellen på ekstreme 512 GB og med 8 GB minne. Lykke til med å fylle opp den lagringsplassen – premie sendes i så fall i posten.

Strålende kamera

Det er ikke bare brikkesettet som er tilsvarende Galaxy S9-serien, også kameraet i Note 9 er likt det som sitter i S9+, med én viktig forskjell: kunstig intelligens. Man får det samme dobbelkameraet på 12 megapiksler og justerbar blednderåpning (f.1,5–2,4), to ganger zoom og optisk bildestabilisator på begge objektiv.

Den viktigste nyheten er dermed kunstig intelligens som Samsung har implementert på ulike måter. Først og fremst sceneoptimalisering (akkurat slik som Huawei P20 Pro) som justerer og forbedrer bildet basert på hva man tar bilde av. Sceneoptimalisering inkluderer dyr, landskap, fjell, himmel, soloppgang og -nedgang og mer. Totalt sett fungerer dette nesten like bra som P20 Pro, men det merkes at sistnevnte er litt smartere.

Blant annet kan Huawei skille mellom hund og katt – usikker på hva det faktisk gjør med innstillingene, men P20 Pro er i stand til det – mens Note 9 enkelte ganger bommer på hva den tror som avbildes. Uansett er den som regel og treffer som oftes blink, men er definitivt ikke feilfri.

Note 9-kameraet kan gjenkjenne 20 ulike scener.
Note 9-kameraet kan gjenkjenne 20 ulike scener. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Feilvarsling er annen intelligent nyhet. Det fungerer ved at brukeren varsles hvis kameraet oppdager uregelmessigheter i bildet som ble tatt og gjelder øye som blunker, bevegelsuskarphet, motlys og og smuss på linsen. Også her er ikke Note 9 like intelligent som antatt. Foruten varsler om smuss på linsen og motlys, har jeg ikke blitt varslet om objekter som blunker – og jeg har prøvd godt – eller uskarphet. Heldigvis er dette relatert til programvare som betyr at Samsung kan tilpasse funksjonen ytterligere basert på erfaring og brukertilbakemeldinger.

Kameramessig kan jeg mer eller mindre gjenta det som ble nevnt i Galaxy S9-testen, Note 9 og Samsung-toppmodellene generelt har ganske god optikk. Mye avhenger selvsagt av mobilfotografen, men i automodus leverer Note 9 en skikkelig god kameraopplevelse. I dagslys er det så å si umulig å skille toppmodellen fra hverandre, men P20 Pro trolig har overtaket når det blir litt mørkere belysning.

Konklusjon

For å oppsummere er Galaxy Note 9 årets beste mobillansering fra Samsung. Den bygger videre på solide Note 8 i fjor, samtidig som den er forholdsvis lik Galaxy S9-serien, dog med flere nyheter. Batteriet er for eksempel noe som ikke kan få nok skryt.

Designet er det ikke gjort stort med – og det spørs om det trengs riktig ennå – og det er godt å se at Samsung har flyttet fingersensoren der den hører med. Jeg kan også nevne at den er rask og responsiv, og at det ikke overraskende er lettere å treffe den der den sitter nå.

Det som ikke er så bra er at Bixby-knappen fremdeles er på plass og er et irritasjonsmoment fordi den sitter rett under volumknappene som fører til at man som regel treffer feil. Jeg skjønner at Samsung ønsker at kundene skal ta i bruk Bixby-assistenten, men det finnes vel bedre måter å løse det på? En annen ting er at det fremdeles er litt tregheter i programvaren, men er noe jeg mistenker Android er årsaken til.

Når man er inne på Android, er det skuffende å se at Samsung lanserer en toppmodell rundt samme tidspunkt som en ny versjon av Android lanseres. Bedre blir det ikke når Samsung sier at det ikke er kjent når Android 9 blir tilgjengelig for Note 9. Med Note 8 tok det et halvt år – det er bare å krysse fingere for at Note 9-eierne ikke må vente like lenge.

Så er spørsmålet om du bør velge Note 9 fremfor Galaxy S9+, eller om du skal bytte ut en Note 8 til fordel for nyheten. De største forskjellene mellom S9+ og Note 9 er S Pen og lagringsplassen og batteriet, men man kan uansett utvide med minnekort på S9+. Om forskjellene er store nok mellom Note 8 og Note 9, er vanskelig å si, men jeg liker Bluetooth-funksjonaliteten til S Pen, en kraftigere prosessor, mye minne og lagring, samt et mer avansert kamera.

Karakter: 9/10

+ Fantastisk skjerm.
+ Stort sett bra ytelse.
+ Bra kamera.
+ Byggekvalitet i toppklasse.
+ Ypperlig batteritid.
+ S Pen briljerer.
+ Trådløs lading.
+ 512 GB lagringsplass.

– Bixby-knappen.
– Litt hakkete enkelte ganger.
– Når kommer Android 9?

Annonse:
Annonse:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse