Samsung Galaxy S9 blir en av årets beste smarttelefoner.
Samsung Galaxy S9 blir en av årets beste smarttelefoner.

Annonse


Samsung Galaxy S9 er en fremragende evolusjon, men det er egentlig alt

“Denne sender jeg ikke tilbake”, var tittelen da vi i fjor testet Samsung Galaxy S8. Det var en fest av en mobiltelefon og det var første gang at en av de største produsentene i verden gikk for et rammeløst design. Skjermen var nærmest magisk.

Samsung Galaxy S9

Etter at Galaxy Note 8 var lansert i fjor høst, begynte ryktene rundt Galaxy S9 å svirre og det ble raskt klart at årets Galaxy-lansering ikke blir den samme revolusjonen som fjorårets. Som vi nevnte i sniktitten fra mobilmessen i Barcelona, er dette en evolusjon fremfor en revolusjon.

Det er ikke nødvendigvis negativt.

La oss sammenlikne spesifikasjonene til Galaxy S8 og S9:

Som du kan se, er det ikke akkurat mange forskjeller på papiret. Brikkesettet er nytt og kraftigere, men Galaxy S9 har like mye minne og lagring som fjorårets modell. Skjermen er også mer eller mindre identisk, det er også batterikapasiteten på 3000 mAh. De største endringene berører kameraet, lydopplevelsen og faktisk plasseringen av kameraet.

Design

Først: designet. Ved første øyekast vil du neppe se forskjell på Galaxy S8 og S9, du vil trolig ikke se forskjell ved de neste øyekastene heller. Ser du godt etter vil du se at skjermrammene er noe smalere på S9, mens du på baksiden vil se at fingersensoren er flyttet til en mer naturlig posisjon på undersiden av kameraet.

Det er ikke slik at designet må forandres hvert eneste år – bare se på iPhone 6, 6s, 7 og 8 – og så lenge det fungerer, er det vel ingen grunn til å gjøre noe drastisk på den fronten. Samsung svarte på kritikken med å flytte sensoren og mer trengte selskapet ikke å endre. Hvis jeg kunne ha endret på en ting, ville det vært den kurvede skjermen. Den er definitivt lekker, men kurvene gir ingen ekstra funksjon jeg drar noe nytte av. Heller et irritasjonsmoment når skjermen registrerer håndbaken din som et trykk.

En annen ting er å fjerne Bixby-knappen som også oppleves unødvendig.

Så, det vil si at S8-brukere vil være godt kjent med designet. På undersiden sitter  høyttaleren, USB-C-kontakt og lydutgang. På toppen finner man SIM-kortet, mens på venstre og høyre side sitter henholdsvis volum pluss Bixby og strømknappen.

Skjermen er helt rå.
Skjermen er helt rå. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Det var bedre, Samsung

Det som kanskje irriterte oss mest med Galaxy S8, var den malplasserte fingersensoren som var plassert ved siden av kameraet fremfor mer sentrert som på andre modeller. Nå har Samsung sentrert den under kameraet og det fungerer mye bedre, dog ikke optimalt. Jeg skulle gjerne sett at den satt litt høyere opp og kanskje være litt større. Uansett, en stor forbedring.

Faktisk har jeg brukt fingersensoren svært lite. Årsak? Den kombinerte iris- og ansiktsskanneren – som Samsung kaller “Intelligent skanning” fungerer helt ypperlig.

Jeg skal først innrømme at jeg har vært skeptisk til ansiktsskanning på mobil. Det fungerer topp med Windows Hello på PC, men var skrot på Lumia 950 XL. Jeg har dessverre ikke fått testet det på iPhone X, men har snakket med flere som har og meldingene er delte.

Noen mener at Face ID er gull, andre sier at det motsatte. “Intelligent skanning” på Galaxy S9 er gull. Slik forklarer Samsung funksjonen:

“Intelligent skanning forbedrer nøyaktigheten og sikkerheten ved å bruke både iris- og ansiktsdata.”

Min opplevelse er at det fungerer helt topp, selv i mørkere omgivelser. I tillegg er den lynrask. Se vår video der vi sammenlikner S8 med S9.

https://www.instagram.com/p/BgZbPhLF0Wv/?taken-by=itavisen.no

Galaxy S9 har definitivt overbevist meg om at ansiktsgjenkjenning kan være et godt alternativ til fingersensor. Spesielt nå som rammene kuttes til det minimale og sensorer som er integrert i skjermen ikke er dagligdags.

Nyvinninger for kameraet

Kameraet er det Samsung har snakket mest om i forbindelse med lanseringen av Galaxy S9, og det med rette. Her er det mange spennende funksjoner. Blant dem er variable blenderåpning på f/1.5 og f/2.4. S8 har en låst blenderåpning på f/1.7.

Blenderåpning handler om hvor mye lys som slippes inn i sensoren. Lavere tall betyr større åpning og mer lys. Lys er viktig i fotoøyemed. Det betyr at man kan ta bedre bilder i mørkeomgivelser, men også flotte portrettbilder med et skarpt objekt i forgrunnen og et uklar bakgrunn. Også kalt bokeh.

I auto-modus i kameraappen velger telefonen selv om den vil ta bilder med f/1.5 eller f/2.4, men i Pro-modus kan man justere det selv. Jeg ser faktisk ingen grunn til noen gang å velge f/2.4 fremfor f/1.4, spesielt på en smarttelefon der sensoren allerede er svært liten. Forskjellen du vil se fra Galaxy S9 på den fronten, er bedre bilder i mørket og noe bedre bokeh-effekt.

En annen ting Samsung leverer med kameraet i år, er super-sakte film. Nå kan man filme med 960 bilder i sekundet med en oppløsning på 720p. Dette er ikke akkurat nytt i bransjen, Sony leverte tilsvarende i fjor og med Xperia XZ2 er oppløsningen økt til 1080p.

Det fungerer at man tar et klipp på 0,2 sekunder som i sakte film blir til sekunder. Her opplevde vi samme problem som med Xperia XZ Premium i fjor. Opptakstiden er så kort at det er vanskelig å treffe riktig på opptaket. Modusen har også en auto-knapp som tar opp video når den oppdager bevegelse innenfor rammen. Som du kan se i eksempelvideoen under, fungerer ikke det alltid like bra.

https://www.instagram.com/p/BgwcMSJgQYK/?taken-by=itavisen.no

Vi må også ta med AR-emojis som er svar på Samsungs Animojis. Her føler vi at Samsung bare skulle droppet de animerte emotikonene helt. Man lager en egen ved å ta et selvfoto av seg selv og så lager telefonen en AR-emoji basert på bildet. AR-emojien undertegnede lagde, hadde skjegg og der stanset likheten. Disse emotikonene kan man animere med å gjøre ulike grimaser, men man merker raskt at S9 ikke har like avansert ansiktsskanning som iPhone X. Konklusjon: det fungerer ikke særlig bra. Ar-emojiene kan man dele i meldinger og i ulike apper, men vi har en følelse på at det er neppe noe som kommer til å ta av. Det har vel ikke Animojis gjort heller?

Trykk på bildet for å se duellen:

iPhone 8 Plus og Galaxy S9 møtes til kameradyst.
iPhone 8 Plus og Galaxy S9 møtes til kameradyst. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Solid ytelse

Over til ytelse og batteri. På plass er Samsungs nyeste Exynos 9810-brikke som på papiret overgår fjorårets 8895 og i ytelsestester leverer så det monner. Spesielt blant Android-mobilene. Når det er sagt, er spesifikasjoner ikke nødvendigvis det samme som opplevelse i praksis. Galaxy S8 er allerede en lynrask og stabil mobil, og jeg kunne sikkert bare kopiert teksten fra fjorårets anmeldelse, for det er vanskelig å merke noen forskjell i praksis. Galaxy S9 er rask, så enkelt er det.

Så er det jo eksempler på at ytelsen til Galaxy S-enhetene blir dårligere over tid – noe redaktør Trond Bie skriver under på – men det er for tidlig å svare på etter en drøy ukes testing.

Mens brikkesettet er blitt kraftigere, er batterikapasiteten fremdeles på 3000 mAh. Også her er ikke forskjellen så stor fra S8 til S9. Man kan justere skjermoppløsningen til en lavere en for å få mer tid ut av batteriet, ellers er det mulighet til å velge ulike strømoptimaliseringsløsninger. Jeg har styrt unna sistnevnte, men holdt meg til oppløsningen på 2220 x 1080 piksler. Konklusjonen er da at mobilen holder i maksimalt 1,5 dager.

Vi liker designet ganske så godt.
Vi liker designet ganske så godt. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Dette liker vi ikke

Det er mye bra ved Galaxy S9, faktisk er det meste helt topp, men man kommer ikke utenom noe grums. Først og fremst er det alle de forhåndsinstallerte appene som ligger der og som man ikke får avinstallert (kun deaktivert). Språkrådet kaller det “gjøkeprogrammer” og det er jammen meg en god beskrivelse. Her ligger det apper fra Samsung, Google og Microsoft – og til og med Facebook-appen som jeg ikke kan huske sist gang jeg brukte.

En annen app er Bixby som jeg heller ikke ser noe nytte av, delvis fordi jeg ikke er helt frelst av stemmeassistenter generelt. Hva skjer med i hukommelsen min hvis en AI skal huske ting for meg? Nei takk. Heldigvis kan man deaktivere knappen man har for vane å komme borti ved en feiltakelse.

Et siste irritasjonsmoment er alle varslene Samsungs telefoner levere. Her varsles man i hytt og gevær om alt og ingenting, og det meste er at alt er aktivert som standard. La meg heller velge hvilke varsler jeg ønsker fra hvilke apper FØR de kommer, Samsung.

Konklusjon

Det er ikke store forskjellene fra Galaxy S8 til S9, og jeg har dermed litt vanskeligheter med å anbefale å bla opp drøyt 8000 kroner for sistnevnte fremfor i underkant av 6000 kroner som S8 går for nå (ifølge Prisjakt).

Galaxy S9 er totalt sett en bedre smarttelefon enn forgjengeren, spesielt på kamerafronten som er mer spennende med større blenderåpning og flere nye funksjoner. På S9+ får man også et enda bedre kamera med to sensorer, men den mobilen har vi dessverre ikke testet (enn så lenge) da vi så langt kun har fått inn S9.

Som nevnt over, er årets første flaggskiplansering en evolusjon til en fantastisk smarttelefon, men vi skal ikke legge skjul på at vi hadde håpet på mer fra Samsung.

Karakter: 9/10.

+ Flott design.
+ Topp byggekvalitet.
+ Enda bedre kamera enn S8.
+ En nydelig skjerm.
+ Stereohøyttalere.
+ Glimrende “Intelligent skanning”.
+ Fingersensoren er der den skal være.

– Altfor mange uønskede apper.
– Varselbonansa.
– Generelt få nyheter.

Annonse:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse