Huawei Matebook X Pro er den råeste PC-en vi har testet i sin klasse.

Annonse


TEST: Dette er den beste PC-en du får kjøpt nå

Bærbare PC-er er kanskje ikke det man tenker først når man snakker om Huawei – selskapet som har kjempet seg opp til å bli den tredje største mobilprodusenten i verden. PC-prosjektet til kineserne startet for to år siden med lanseringen av den Surface-inspirerte Matebook, men det var ikke før Matebook X kom i fjor at Huawei gjorde seg bemerket i PC-verdenen.

Det var en av fjorårets beste laptoper og ble trukket frem av undertegnede blant topproduktene.

Oppdatert, 23. juli, 22:47:

Ytelsestall (CrystalDiskMark) LiteOn SSD:

Annonse


  • Lesehastighet 3154 MB/s
  • Skrivehastighet 1590 MB/s

Oppdatert 25. juli:

Ytelsestall for Toshiba SSD-en:

  • Lesehastighet 2916,9 MB/s
  • Skrivehastighet 460,1 MB/s

Huawei Matebook X Pro

I år tar Huawei det ett steg ytterligere med lanseringen av Matebook X Pro. Det skjedde under Mobile World Congress i Barcelona der vi fikk en kort sniktitt på PC-en. Det korte tiden vi fikk med Matebook X Pro gav absolutt mersmak.

Som vanlig starter vi med designet og det er ikke vanskelig å se hvilken PC-produsent Huawei har hentet inspirasjon fra. Det oser Apple MacBook Pro av Matebook X Pro – som Matebook og MacBook 12 – med et sølvgrått design og et svart tastatur. Legg også merke til den digre styreflaten nedenfor tastaturet og den diskré Huawei-logoen under skjermen. Kort oppsummert: liker du MacBook-designet vil du sette pris på Matebook X Pro.

Dog har gjort noen forbedringer. Først og fremst med syltynne rammer – når skal Apple følge etter? – og de har også funnet plass til en standard USB-kontakt. Frykt ikke, Matebook X Pro er fremtidsrettet med to USB-C-porter som også brukes for å lade enheten. PC-en har også en lydutgang som seg hør og bør.

Det mest oppsiktsvekkende med designet er naturligvis plasseringen av nettkameraet. De syltynne rammene gjør at man ikke kan plassere dem over skjermen slik som er vanlig. Dell har løst dette bed å plassere kameraet nedenfor skjermen, noe som ikke akkurat gir den beste vinkelen. Huawei har en enda mer fiffig løsning: nemlig å skjule kameraet under en av tastene på F-raden. Ett klikk på tasten mellom F6 og F7 og så spretter kameraet opp. Dette er ekstra smart hvis man er bekymret for mulig angrep via nettangrep ved at man slipper å teipe over kameraet, men vinkelen blir like håpløs som på Dells XPS-maskiner.

https://instagram.com/p/Bfp8Vt7Avvu/?utm_source=ig_embed

Alt i alt kan vi oppsummere med å si at Matebook X Pro er en ordentlig velbygget maskin med et stilig design som bare blir bedre med de syltynne rammene rundt skjermen.

Designmessig har Matebook X Pro mange likheter med MacBook Pro.
Designmessig har Matebook X Pro mange likheter med MacBook Pro. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

I bruk

Vår testmodell er utstyrt med en Intel Core i7-8550U-prosessor. U-en indikerer at det er snakk om en strømgjerrig CPU, men ytelsen er det ingenting å si på. Denne er paret med 16 GB minne, 512 GB SSD-lagring og et dedikert grafikkort fra Nvidia av typen GeForce MX150 med 2 GB GDDR5-minne. Det er noen hakk hvassere enn Intels integrerte Graphics 620-kort, som også sitter i PC-en.

Matebook X Pro selges også i en konfigurasjon med Intel Core i5-8250U, 256 GB lagring og 8 GB minne, men da uten Nvidia-kortet.

Til det PC-en er ment for, som surfing, enkel spilling, underholdning og jobbing, fungerer den helt utmerket. Windows 10 har noen år på baken nå og blir bare mer og mer optimalisert, i tillegg har Huawei gjort en god jobb slik at det meste går silkemykt. Da kan vi også nevne at Matebook X Pro er en Signature Edition-maskin (Windows 10 Pro på samtlige modeller) som betyr at det er snakk om en ren utgave av Windows 10 uten noen form for gjøkeprogrammer. I teorien, altså, i denne “rene” Windows 10-versjonen ligger det forhåndsinstallert flere unyttige ting som diverse spill og apper. Men dette er fra Microsofts side og Huawei skal ikke klandres for det.

Det eneste som medfølger fra Huaweis side er PC Manager-appen som gir en rask og oversiktlig status over PC-en og enkle driveroppdateringer. I tillegg er appen oppdatert med Windows 10s Fluent Design.

Hva spill gjelder kan du bare glemme å spille noe som er stort mer krevende enn spill som “Minecraft”, i hvert fall hvis du ønsker en ordentlig god opplevelse.

Vi er storfornøyde med Matebook X Pro.
Vi er storfornøyde med Matebook X Pro. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Skjermen på 13,9 tommer er noe av det som gjør det til en glede å bruke Matebook X Pro. Den har et LTPS-panel (Low Temperature Poly Silicon) – en fordel med denne type panel er lavere strømforbruk og at den er mer lyssterk – på hele 3000 x 2000 piksler med en lysstyrke på hele 450 nits. Det gjør at det mulig å jobbe med PC-en utendørs selv i disse tider da solen er på sitt verste, eller beste om du vil. I tillegg er den berøringsfølsom, noe vi i ITavisen-redaksjonen har begynt å sette pris på. Det er kanskje noe som ikke er nødvendig, men som definitivt er noe vi savner når vi tar i bruk en PC uten.

Et annen pluss med skjermen er formfaktoren på 3:2. Det gir mer plass i høyden noe som i min oppfatning er det beste valget på bærbare PC-er. Mange andre produsenter har lagt seg på 16:9, men det føles ofte for smalt og bredt. Microsoft ledet an med 3:2, og jeg er glad for å se at Huawei følger etter.

Videre har vi tastaturet og styreflaten som ser ut til å være snytt ut av MacBook Pro. Tastaturet er nærmest tilsvarende på fjorårets Matebook X. Det har lave taster som MacBook Pro-tastaturet – som tydelig er svært omstridt – og kort fortalt er det helt fremdragende å skrive på. Vi testet nylig Dell XPS 15 2-i-1 med tilsvarende lave taster, men her var problemet at de var for harde. Tastene til Matebook X Pro er myke og svært komfortable i bruk. Liker du MacBook Pro-tastaturet vil du like Matebook X Pros.

Styreflaten fortjener også mye skryt. Den er først og fremst gedigen, noe som umiddelbart gjør den enklere i bruk. I tillegg er den glatt og responsiv, samtidig som den støtter det som er av gester i Windows 10. Jeg har ikke vært borte i en like god tastatur- og styreflate-kombinasjon på en Windows-maskin siden Surface Book.

Huawei overrasket oss med Dolby Atmos-støtte og en uovertruffen lydopplevelse i MateBook X. Vel, det er minst like bra i storebroren. Det er ganske imponerende å høre hva Huawei leverer i en så slank PC. PC-en har hele fire høyttalere og jeg har til gode å oppleve en så god høyttalerlyd i en tilsvarende PC.

Når det gjelder batteritiden leverer den nærmest som Huawei lover. Vi har strømmet videoinnhold fra ulike tjenester og gjennomsnittet ligger på rundt ti timer. Huawei nevner 12 timer i spesifikasjonene, men disse er ofte testes under mer kontrollerte forhold. I mer praksis og relevant bruk kommer man gjennom en arbeidsdag på åtte timer med Matebook X Pro. Det avhenger selvsagt av bruksområdet, i dette tilfellet går det i surfing, musikkstrømming fra Spotify, litt YouTube-titting og mye skriving.

PC Manager er det eneste programmet fra Huawei.
PC Manager er det eneste programmet fra Huawei. (Ill.: Skjermdump)

Ikke alt er like bra

Det meste er bra med Huawei Matebook X Pro, faktisk er det trolig den beste PC-en vi har testet i denne klassen. Likevel er den ikke helt uten ting vi ikke liker så godt. Nettkameraet går rett inn i denne gruppen selv om det er noe vi ikke bruker så ofte. En fiffig plassering til tross, kameravinkelen er alt annet enn perfekt.

En annen ting er varmeutvikling og støy. Matebook X Pro blir til tider overraskende varm der den er ukomfortabel å ha i fanget, noe som ikke er optimalt for en laptop. Ifølge personer som har undersøkt det, rettes dette ved å gi Windows mer diskplass, men det har vi ikke fått testet ennå. Samtidig er det til tider er mye viftestøy fra maskinen. Disse problemene går nærmest hånd i hånd som ofte kan fikses via en fastvareoppdatering ettersom viftene virker å være av god kvalitet.

Huawei har gjort plass til en standard USB-kontakt.
Huawei har gjort plass til en standard USB-kontakt. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Konklusjon

Huawei Matebook X Pro er kanskje den beste bærbare PC-en du får kjøpt akkurat nå. Den har alt vi ønsker i en PC – som ikke er dedikert til spilling – som en flott berøringsskjerm, et ypperlig tastatur og styreflate, godkjent batteritid, det vi trenger av tilkoblingsmuligheter i en beskjeden innpakning.

Vi må også få med at fingersensoren, som er integrert i strømknappen, er like bra og smart som Matebook X. Den registrerer fingeravtrykket når man skrur på PC-en og man logges automatisk inn i Windows 10.

Med så lite å utsette på PC-en, og så mye bra, kan vi ikke gjøre annet enn å gi Matebook X Pro ti poeng av ti mulige.

En naturlig konkurrent er Apples nye MacBook Pro 13″, men her er innstegsprisen på ekstreme 19 990 kroner. Om det er verdt å betale 6000 kroner for sistnevnte, kan vi ikke svare på før vi har testet maskinen, men vi tviler egentlig på det. En toppspekket Matebook X Pro med 512 GB SSD og 16 GB koster 18 995 kroner – tusenlappen mindre.

+ Flott, berøringsfølsom skjerm.
+ Tastatur og styreflate.
+ Byggekvalitet.
+ USB-C- og A – ingen kompromisser.
+ Ytelse og batteritid.
+ Fingersensoren.
+ USB-C-adapter medfølger.
+ Prisen.

– Tidvis støy fra viftene.
– Vinkelen på nettkameraet.
– Kan bli ganske varm.

Annonse:

Annonse


Annonse


Annonse