Matebook X er en liten og lekker PC.
Matebook X er en liten og lekker PC.

Annonse


TEST: Huawei Matebook X er trolig Windows-verdenens beste svar på MacBook

Huawei har de seneste årene bygget seg opp som en kjempe i mobilmarkedet. Fortsetter selskapet å lage PC-er som Matebook X kan det kommet til å yppe seg også i mobilmarkedet.

Matebook X
Vi var til stede da Huawei avduket Matebook X og to andre modeller under et arrangement i Berlin tidligere i år. Førsteinntrykket vårt da var at dette er en PC som er ganske så inspirert av Apples tolvtommers MacBook, og det med rette.

Formatet er ganske likt. En svært liten og tynn PC med et tastatur som går helt ut i kantene. Chassiset er i aluminium og byggekvaliteten er helt i toppklasse. Tastaturet er også ganske likt MacBookens lave utforming som også er kjent som “butterfly”-taster. Liker du tastaturet til MacBook, vil du også like Matebook X-tastaturet.

En annen likhet er tilkoblinger, eller mangelen på det. Mens MacBook har én stakkars USB-C og lydutgang, kan Matebook X skilte med to USB-C og én lydutgang. Vi ønsker flere PC-er som lader via USB-C velkommen, men merk at man kun kan lade Matebook X med den venstre kontakten. Det bør sjeldent være et problem. Strømladeren som følger med er forresten av svært beskjeden størrelse og er ikke stort større enn en smarttelefonlader. Perfekt til reise.

Annonse


Huawei får tommel opp for å legge ved en adapter fra USB-C til HDMI, VGA, standard USB i esken.

https://www.instagram.com/p/BayKOwgA2n5/?taken-by=itavisen.no

Det er forresten fullt mulig å bruke Nintendo Switch-laderen til å lade opp Matebook X, men Matebook X-laderen er ikke kraftig nok til å lade min private Thinkpad X1 Carbon-maskin.

Spesifikasjoner:

 • Operativsystem: Windows 10 Home (Signature Edition).
 • Skjerm: 13 tommer. 2160 x 1440 piksler.
 • Prosessor: Intel Core i5-7200U.
 • Grafikkort: Intel HD Graphics 620.
 • Lagring: 256 GB, 8 GB minne.
 • Tilkoblinger: 2x USB-C, 1x 3,5mm lydutgang.
 • Pris: 13 000 kroner.
Skjermen har god innsynsvinkel.
Skjermen har god innsynsvinkel. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Design
Som nevnt over er Matebook X en liten og kompakt PC som er svært velbygd. PC-en kommer i fargene sølvgrå, rosegull og gull, modellen vi har på testbenken er den sølvgrå varianten kalt “Space Grey”. Fargene er litt dypere enn på nettopp MacBook og vi liker at tastaturfargen er i samme stil.

Nedenfor tastaturet sitter det en forholdsvis stor styreflate, tatt i betraktning av størrelsen på maskinen. Den er rask, responsiv og støtter det som er av flerfingergester i Windows 10. En ting jeg ikke syns så stort om er klikkingen på styreflaten som oppleves litt høy og står ikke i stil med resten av kvalitetsfølelsen Matebook X gir meg.

Over tastaturet sitter det en høyttalergrill som gir fra seg overraskende god lyd. Det er faktisk imponerende hvor dyp og fin lyden er tatt i betraktning den smale utformingen. Her har Huawei inngått et samarbeid med Dolby for å levere Dolby Atmos-lyd og jeg må si at det låter svært godt. I skrivende stund strømmer Gåtes nye EP, “Attersyn”, ut av høyttalerne og de leverer så det holder.

Huawei er kjent for å ha nøyaktige og superraske fingersensorer i smarttelefoner og nå ser det ut til at samme teknologi også brukes i selskapets PC-er. Fingersensoren til Matebook X registrerer deg nesten før du legger fingeren ned på sensoren. En interessant detalj her er at man logges direkte inn i Windows 10 når man trykker på den kombinerte fingersensoren/strømknappen for å starte PC-en. Slik er det ikke på MacBook Pro med Touch ID. Jeg foretrekker definitivt Matebooks alternativ som oppleves mye mer sømløs.

Beskjeden størrelse.
Beskjeden størrelse. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Skjerm
De fleste bærbare PC-er som selges har en skjerm hvis format er 16:9. men selskaper som Apple og Microsoft har vist at det fungerer minst like godt med andre formater. Microsofts Surface-skjermer er av typen 3:2 og Huawei har valgt samme løsning på Matebook X.

Det betyr at man får mer plass i høyden og er faktisk noe jeg foretrekker over 16:9 som ofte føles litt langt og smalt.

Skjermen  (2160 x 1440 piksler) har sRGB 100 prosent og overbeviser med klare og naturlige farger, høy kontrast (1000:1) samt god innsynsvinkel. Lysstyrken er oppgitt til 350 nits noe som absolutt er godkjent. Det, samt at den blanke skjermen er overraskende lite reflekterende, gjør at Matebook X fungerer godt ute i solen.

Et annet pluss er at skjermen har forholdsvis smale rammer rundt noe som bidrar til å holde fotavtrykket til maskinen så lite som mulig.

Matebook X kommer også i gull.
Matebook X kommer også i gull. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Ytelse og batteri
Når det gjelder ytelse så går det litt på bekostning av størrelsen på PC-en. Dette er ikke en arbeidshest Man kan velge mellom modeller med enten i5-7200U eller i7-7500U. Grafikkortet er et integrert Intel HD Graphics 620. Testmodellen er en i5-variant på 2,5 GHz og med 8 GB minne. Jeg har for øvrig oppgradert til Windows 10 Fall Creators Update.

Totalt sett er PC-en god til det formålet den er laget for. Det vil si surfing, skriving, underholdning og liknende. Her er det sjeldent at ting henger seg eller går sakte, og det med flere faner åpne fordelt på virtuelle skrivebord i Windows 10. Spilling bør du ikke forvente stort av, men for eksempel umulige “Cuphead” kjører fint.

Bare for å teste har jeg gjennom testperioden kjørt Matebook X som en Windows 10 S-maskin. Det vil at kun apper for Windows Store er tillatt. Kort oppsummert merker jeg at all programvare jeg vanligvis bruker, finner jeg i Windows Store.

 • Nettleser: Edge.
 • Tekstredigering: OneNote og Word.
 • E-post: E-post og Kalender i Windows 10.
 • Musikk: Spotify.
 • Kommunikasjon: Telegram.
 • Annen underholdning: Egen Netflix-appen. HBO Nordic kan ses i nettleseren.
 • Annet: Excel, Netxgen Reader (RSS).

Batteriet leverer stort sett bra til underholdning. Du kan strømme video i seks til syv timer uten stans, men jeg merker at batteriet tappes raskt når jeg bruker den i jobbsammenheng.

Tross det vifteløse designet er ikke varmeutvikling et problem. PC-en kan bli litt varm på undersiden når man gjør ting som krever litt prosessorkraft, men det blir aldri ubehagelig varmt. At den er vifteløs betyr samtidig at den er svært stillegående.

Konklusjon
I fjor tok Huawei det første steget inn i PC-bransjen med lanseringen av den første Matebook-maskinen. I år følger selskapet opp med tre nye modeller, én av dem er nettopp Matebook X som er den minste av disse. Den er tydelig inspirert av Apple MacBook, noe som er kjekt for Windows-brukere som ønsker en maskin i samme formfaktor og kanskje sliter med å finne alternativer.

Det er klart at man får mer ytelse for pengene hvis man kjøper en annen PC, men er du ute etter en liten og nett maskin som passer til surfing og underholdning, er Matebook X kanskje det beste alternativet i Windows-verdenen.

Karakter: 8/10

Annonse